Търсенето на ново строителство се увеличава, няма балон на имотния пазар

Лъскавата фасада вече не е водеща, купувачите разбират все повече
24 апр 2023 21:00, Анисия Иванова
102
Търсенето на ново строителство се увеличава, няма балон на имотния пазар
Снимка: БГНЕС

Все повече инвеститори обмислят нови решения в жилищното строителство, включително инсталирането на соларни панели и внедряването на решения, които биха ограничили разходите на клиентите. Защото, ако зад една лъскава нова фасада няма модерни решения и оптимизация, строителят губи своята конкурентоспособност. Лъскавата фасада вече не е водещ фактор на пазара. Купувачите започнаха да се интересуват и да разбират. Поради тази причина енергийната ефективност и качеството на строителството ръководят хората при покупка, изтъква Петър Сотиров, търговски директор в строителна компания, в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Калина Донкова.

По думите на Сотиров младите хора все по-често гледат архитектурния проект, обяснителната записка, вложените материали, както и дограмата.

„Когато те дойдат при нас и видят изложената дограма, клиентите вече са наясно с нея. Няма нужда да обяснявам дали е 5- или 7-камерна, дали е с троен стъклопакет. Хората вече са информирани“, споделя Сотиров, добавяйки: „Те стават все по-взискателни“, добавя той.

Според госта търсенето при новото строителство се увеличава. В същото време на вторичния пазар и при старото строителство има отлив на купувачи, стана ясно от разговора - особено при ЕПК и панелните жилища, главно поради липсата на енергийна ефективност.

„Защото, когато купиш панел и трябва тепърва да влагаш средства в изолация, много по-лесно е да закупиш по-качествено ново строителство макар и на по-висока цена“, изтъква Сотиров.

Той добавя, че макар тенденцията да е такава, че на вторичния пазар цените да надхвърлят тези при новото строителство, нещата не отговарят на този етап на реалността. „Не може един панел да струва колкото ново строителство“, посочва гостът.

Сотиров засегна и темата за районирането и регулациите на пазара. По думите му сериозното разминаване в цените между районите се дължи на липсата на ясни регулации, докато налице са все по-некоректни практики, фалшиви реклами, като много имоти са със завишени цени.

"Поради тази причина, ако съвсем скоро се прибегне до някакъв вид регулация на пазара, много по-лесно ще се продават имоти. Целта за момента е да се направи нещо хубаво, нещо, което ще остане през годините, да се изградят няколко неща, достъпни и удобни за нашите клиенти“.

Според него без пряка намеса на държавата на пазара трудно може да се постигне регулиране именно поради некоректните практики.

„Тези некоректни практики са на такова ниво, че трудно бихме могли да се преборим с тях без намесата на държавата“, категоричен е гостът.

Една стабилност на пазара на недвижими имоти е важна за икономиката, тъй като този сектор е в нейната основа, добавя Сотиров.

По отношение на ефектите от пандемията от коронавирус и войната в Украйна той заяви, че неговата компания се е сблъскала с много трудности, с които обаче успява да се справи.

Сотиров очаква стабилността на пазара да се запази при новото строителство през следващата година. Междувременно не прогнозира допълнително повишение на цените спрямо настоящите нива. „При панелите и старото строителство очаквам лек спад на цените в районите с лоша инфраструктура“, добавя гостът.

Сотиров е категоричен, че няма балон на пазара на недвижими имоти именно заради инфлацията. „По-скоро обезценяването на парите и инфлацията водят до покачване на цените на жилищния пазар“, допълва той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Според официалната статистика, продажбите в страната падат за трето поредно тримесечие. Според БНБ лихвите ще започнат да се повишават до края на годината. Но според писателя на статията всичко на имотния пазар е точно. В момента само психично неуравновесен би купил апартамент на зелено с цел инвестиция...
89
1
 
13
 
! Отговори
Рупи преди 1 година
Бях брокер няколко години напуснах преди два месеца и сега безработен имам повече работа. От една година е спада в големите градове от началото на Ковид в страната. Царя е гол, всичко ще стане ясно. Помнете ги тези статии, някои хора да си ги напечатат в рамка, да не се чудят как стана така. Спекула, медийна, банкова, корпоративна, алчна... спекула.
88
17
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 1 година
Тези които са непродадени, не се и продават, те са закупети с цел инвестиция, това с балона го чакат от 10 години
87
1
 
13
 
! Отговори
123456 преди 1 година
Няма балон ,а защо има 350 000 имота НЕПРОДАДЕНИ и като сложиш богаташите с по 200 имота имали балон или няма ???????.
86
0
 
16
 
! Отговори
ПЛАТЕНА РЕКЛАМА:) преди 1 година
"няма балон" : хайде пак платени статийки днес.бг! защо не питате независими икономисти-специалисти как се дефинира термина "балон", а питате обикновен строител, който никога не учил подобни термини : ) успех ;)
85
0
 
14
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Следя една къща от доста време и много ми харесва, но цената беше 380 хил. евра. Вчера гледам намалена с 64 хил. евро....мне балон няма хич
84
0
 
9
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Комплекс нове 556 апартамента,в модерно предградие комплекс за 7800 души,в дружба на метростанцията за около 3 години се построиха около12 сгради доста големи. За тези се сещам ,а има още,плюс по стари имоти които също се продават, а този ни обяснява купувайте само ново.А ежегодно отрицателен приръст като разбира се най голям дял има София.
83
17
 
4
 
! Отговори
g преди 1 година
Коментиращите плачкат, керванът си върви, цените се вдигат, няма скоро и да паднат, особено в София, където се намъкна целото село.
82
2
 
13
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
Бях брокер до скоро.Работата намаля много, вече съм касиер в Кауфланд.
81
0
 
4
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Излязоха продажбите на имоти София за първото тримесечие на 2023. Сделките на годишна база са минус 13 процента, което е много малко. Това е един гкупав народ. Иначе не мога да си го обясня. За сравнение с последното тримесечие на 2022 сделките са минус 30 процента, но сравнено с първо тримесечие на 2014, на 2015 сделките сега са 100 процента повече. А 2019 с около 10 процента повече. Тоест търсенето в България продължава да е високо. Спада на годишна база е минимален 13 прицента но на тримесечие е добре минус 30 процента
80
0
 
7
 
! Отговори
От личен опит преди 1 година
Този да каже защо масово се чака по една година за акт 16? От миналата година завършиха кооперацията, някои даже се настаняват а акт16 нито има нито се очаква
79
0
 
3
 
! Отговори
Техникум Вилхелм Пик преди 1 година
И кой го строи това ново строителство?
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е че в България няма имотен пазар- никой не продава и затова има търсене. Съседите ми от 15 години в чужбина, идват си на 3-4 години, децата им ожениха там, обаче държат по две къщи и някой апартамент ЗАТВОРЕНИ. поне под наем ги пусни. Така са хиляди из бг
77
0
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
От къде хора, от МАРС ли? Българското население намалява, нелегалните имигранти на "ЗЕЛЬО" не купуват а се нанасят безплатно. Нещо куца математиката.
76
1
 
18
 
! Отговори
МАРШ НА СЕЛО преди 1 година
НЯМА КОЙ ДА КУПУВА БРОКЕРИТЕ ДА ХВАЩАТ МОТИКАТА И ХАЙДЕ НА СЕЛО !!!
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София се напълни с пенсионери милионери на социални помощи. Хвала на българската икономическа мисъл! ;)
74
0
 
11
 
! Отговори
СМЕШНИЦИ преди 1 година
НАПАРВО СЕ ИЗБИВАТ ДА ТЪТСЯТ СМЕШНИЦИ !!!
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фалшив материал подкрепен от фалшиви коментари - половината ново строителство в софия и пловдив стои празно- доже от даста години- материал за ба-лъ-ци- то няма население - вчера ми пишат че бягали на село днеска обратното
72
0
 
14
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Ако през 2022г. цената на 1 кв.метър е била 1500 евро и през 2023г. е същата, но при намалено търсене и 10-15% инфлация, то паднали ли са имотите? Хъм.
71
0
 
25
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Изискванията на купувачите са силно занижени. То се вижда, че се строи и купува на места без улици, канализация, обществен транспорт, паркове и т.н., после мяу.