Христо Николов: Добивът на рози спадна с над 20 на сто

Няма желаещи да берат розов цвят
4 май 2023 11:50, Стела Стоянова
17

"Все по-малко стават хората, които са готови и искат да берат розов цвят. Това е най-големият проблем пред сектора. Ние от години алармираме за него“, каза председателят на Националната асоциация на розопроизводителите Христо Николов за "България сутрин".

„Ако в останалите направления - комуникация с преработвателите и подкрепа за земеделците при закупуването на торове получаваме разбиране, съдействие и подкрепа, то при решаването на проблема с работната ръка нямаме абсолютно никакво движение. И няма никакво разбиране от страна на държавата", допълни Николов в ефира на www.bgonair.bg/Bulgaria ON AIR.

Той добави, че без помощта на държавата розопроизводството е изчезващ бизнес. Изкупната цена на розовия цвят се понижава.

"Към момента договорите, които официално са подписани между преработвателните мероприятия и производителите, са от порядъка на 3,50 - 3,70 лв. за килограм, като очакваме в хода в кампанията да има покачване на цената. Спрямо миналогодишната цена наблюдаваме увеличение от 20 до 30%, но това увеличение не успява да покрие увеличените производствени разходи на земеделците",  По думите му цените на основните суровини, гориво, работната ръка и торове са драстично нагоре.

Събирането на розов цвят започва между 5 и 6 часа сутринта, като продължава до обяд. По думите на Николов, обикновено тази работа в България се извършва от нискоквалифицирани работници - роми. „Говорим за трайно безработни хора, които имат условия да заработват между 50 и 100 лв. на ден. Колкото и да е непривлекателна работата, в някои райони на страната хора с инженерно образование трудно получават такива пари. Този проблем с работната ръка на полето не стои само пред розопроизводството, непосредствено след нас с него се сблъскват производителите на череши, на полски плодове и зеленчуци", коментира председателят на Националната асоциация на розопроизводителите.

За последните 3-4 години в България средният добив на розов цвят от единица площ е спаднал с над 20%.

"Този проблем се дължи на липсата на работна ръка, ние системно не успяваме да оберем градините си и всеки ден остава розов цвят, който пада на земята. Но през последните години секторът ни може да се радва на що-годе адекватна подкрепа, все пак държавата не е неизчерпаем извор. Включени сме в национална програма за растителна защита, получихме и обезщетение по линията за Ковид, както и обезщетение във връзка с войната в Украйна. Това не може да компенсира всичките ни нужди, но е голяма помощ", сподели Христо Николов.

"Над 99% от преработената суровина отива в чужбина. Ние тук нямаме добавената стойност на крайния продукт. Българското розово масло е суровина за парфюмерия и козметика, на места и за фармацевтичната индустрия", заяви Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми някои много ги мързи. Познавам двама от село в розовата долина, които са прехвърлили 40, безработни, пушат като комини, а горката им майка пенсионерка по тъмно бере рози, след това е в градината, после им готви, след обяд работи почасово в магазин. Възрастната жена е " печена "- родом от белоградчишкия край.
16
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
хаиде наредиха се още на клона за обезщетения от ес
15
6
 
4
 
! Отговори
До 12 и 13 преди 11 месеца
На ученическите бригади през комунизма, когато се използваше робски труд на деца, дневният норматив беше 30кг. за малките (4-7) клас и към 50кг. за големите. Ходи се сутрин по тъмно, но до 8,30ч. розоберът е приключил и имаш цял ден да учиш история на БКП и "Разкази за Георги Димитров".
14
2
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 11 месеца
Робот за бране на рози е възможен.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1 килограм масло струва около 35000 лева. Прави се от 4000 килограма розов цвят.Заплащането от 2 лв на кило изглежда справедливо но трябва да си машина за бране на рози за да изкараш некви смислени пари. ...Примерно да набереш един тон. За колко време се бере един тон ?
12
0
 
8
 
! Отговори
ебаси и лъжите преди 11 месеца
Ако изкупуват от собственика кило рози на 3,50, колко той плаща на работника за едно кило набрани рози? Нека направя едно много преувеличено предположение - 2 лева. Някой брал ли е рози от авторите? Знае ли как се берът 25 или 50 кила на ден?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едва ли плащат по 100 лв на ден.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"нискоквалифицирани работници - роми. Говорим за трайно безработни хора, които имат условия да заработват между 50 и 100 лв. на ден" Да бе ,да ,ще ви работят за 50 лв на ден ,те от помощите си докарват по-вече без да работят :)))))
9
0
 
12
 
! Отговори
Богат преди 11 месеца
Ако дават 100лв отивам да бера събота и неделя.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Брадчед, гаче ли не правиш разлика между постоянен доход от примерно 1500 лева за както ги наричаш "хора с инженерно образование" и примерно по-голям само за 1 или 2 месеца а ?
7
7
 
1
 
! Отговори
Богат преди 11 месеца
100 лв за половин ден е много бре. Това са над 2000 лв ако не бачка почивните, и това е за половин ден. Много офис плэхчета са на по-малко.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Миналта година до колкото си спомнях лъжехте, че цената била паднала под 2 лева за килограм или нещо подобно. А и в още една "статия" реват, че добивът паднал 7 пъти от предходната година ! Спомняйте си какво лъжете бе.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е що нема работна ръка бре ? То всяка година едно и също дрънкате и ние едно и също ви питаме.
4
5
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 11 месеца
Ми плащайте добри заплати и ще идват да берат от цялата страна! При 100лв. надница за сезонна работа, си я работете вие - само за храна не стига.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И този отрасъл ЕС иска да ни унищожи.Розовото масло го причисли ха,към химическите продукти.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Покровителтво и мутрения ...
1
3
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 11 месеца
Увехна им розичката на ислямозависимите:)))