От Марково, пловдивския Бевърли Хилс: Селянията не е въпрос на адресна регистрация

В селото вече живеят около 5500 души, има хора от Франция и Нидерландия
8 май 2023 13:19, Елка Василева
65

Пловдивското село Марково е едно от най-бързо развиващите се в района през последните няколко години. Малкото селце дори получи свое нарицателно "пловдивския Бевърли Хилс". Кметът на селото Десислава Терзиева, наскоро получи отличието за първа дама в политиката.

"Признанието е голямо, това е много важен приз за всеки общественик, който е решил да извършва дейност за благото на хората. Марково е една кауза. Доста се разраства селото, в него вече има около 5500 жители. Тенденцията в последните 4-5 години е такава - младите семейства да отиват в населени места близо до големия град. Марково се намира на само 5 км от Пловдив, което го прави притегателно място", заяви Терзиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ животът в Марково е изключително спокоен и то е едно от най-бързо развиващите се села в цялата страна. В селото живеят и хора от Франция и Нидерландия. Те са част от сдружението "Моето село Марково", което се занимава с различни инициативи.

Пред селото е имало належащи проблеми за решаване, свързани с инфраструктурата, но са започнали подобрения с помощта на бизнеса. От миналата година 7 улици са асфалтирани с частна инициатива.

"Хубаво е да има и градска линия на обществения транспорт, волята е на Община Пловдив и се надявам това да стане факт. Спешно трябва да се осигурят нови класни стаи, трябва да се помисли за средно училище. Трябва да се разшири и детската градина", подчерта Терзиева в студиото на "България сутрин".

Гостът изтъкна, че кметовете на малките населени места са на първа линия и всеки ден са сред хората. За всеки проблем хората са свикнали да търсят именно кмета. Според Десислава Терзиева кметовете трябва да имат повече правомощия и е крайно време децентрализацията да се случи.

"Нашата администрация е от пет човека. Трябва да има технически лица, за да се обслужват хората. Две седмици чакаме вишката от общината, ако изгори някоя лампа. Голям бич на нашето съвремие са нерегламентираните сметища. Цялото село сме се обединили около тази кауза, но нямаме правомощията да им наложим такава глоба, че следващият път да не си помислят да го сторят", каза още кметът на Марково.

"Не е нужно да си от жълтите павета, за да си интелигентен. Селянията не е въпрос на адресна регистрация", настоя Терзиева и призова да нямаме претенции към околните, а да бъдем по-взискателни към себе си.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 11 месеца
Живота в градовете вече стана скъп--СЕЛСКИТЕ ИМОТИ СА РЕШИТЕЛНО НА МОДА, СТИГА ДА СА БЛИЗО ДО ГРАДА И ДА ИМА ДОБЪР ПРЕВОЗ!
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 20 Жоро испанеца .Комплексар къде избива комплекси личи ти отдалеч.Сугурно бачкаш за 1000-1200 евро клоун
29
3
 
15
 
! Отговори
Глупости преди 11 месеца
СЕЛСКИЯТ "БЕВЪРЛИ ХИЛС"....нищо особенно...!
28
5
 
11
 
! Отговори
До 20 Жоро испанеца преди 11 месеца
Просто да знаеш Румъния вече изпревари Португалия и е на равно с Испания по БВП на човек вече.В БГ минимална заплата през 2025 ще бъде около 600 евро.Като се спазва максимата да е 50% от средната.Испания има 85% от средното за ЕС ние имаме 60% .До 15 години ше изравним и задминем Испания .
27
4
 
30
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Не си харчете парите напразно за едно полско село,каквото е Марково. Лятото жегата е като в Пловдив. Малко по...навътре в Родопите може да си закупите по...изгодно къща за отмора и на чист въздух. Препоръчвам селата Гълъбово, Цар Калоян, Храбрино. Еее,който всеки ден требе да бие пътя до Пловдив за...работа е по...далечко,но въпроса е на преценка.
26
5
 
18
 
! Отговори
Добра реклама преди 11 месеца
Доста строят из Марково, къща на замазка под 200к евро няма. Интересното е, че селото спада в община Родопи, която си има свой бюджет различен от този на Пловдив. Не очаквайте инфраструктурни промени или облагородяване. Жената спомна за частна инициатива, хората сами си плащат да имат път в своя Бевърли Хилс
25
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моят дядо беше 30 години кмет на нашето село и партиен секретар 10 години. Много земи изкраде
24
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пловдив единствения град в България който преминал индустриалната епоха и вече е в постиндусриалната .. Хората се връщат към селата , градът става гето.
23
28
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 11 месеца
До края на лятото квадратния метър ще мине 10 хиляди евро. Не знам на какво се надявате, но в Марково имотите в момента са силно подценени и не трябва да се чака. Нормалната цена за един имот от примерно 60 квадрата е реално 480 хиляди евро, така че всичко под 400 хиляди евро е все едно ти го дават безплатно. В брокерския бизнес съм и ви казвам да бързате и купувате, защото догодина квадрата ще е 15 хиляди евро. Това за Марково имам предвид.
22
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички богати избягаха от града Пловдив в околностите на 20км. е пълно с богати нови къщи.. В градът остават само роми и бедни..
21
7
 
20
 
! Отговори
БЕВЪРЛИ ХИЛС...ХА,ХА преди 11 месеца
В с.МАРКОВО--- ПОЧТИ НЕ ЖИВЕЯТ постоянно ...идват само за събота и неделя за фукня и почивка.....брат ми е там и го знам със сигурност!
20
25
 
16
 
! Отговори
Жоро испанеца преди 11 месеца
В България градове няма. Факт. Селска държава сте. Елате тука, да ви развеждам, да видите градове.
19
11
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 11 месеца
Има хора, които с честен труд изкарват над 10к и си плащат данъците! За щастие и в България достигнахме момента, в който можещи и знаещи биват платени добре. Има и престъпници, но далеч не всички са такива
18
2
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 11 месеца
Дай да проверим произхода на твоите пари ,сигурно работиш за 500 лв
17
1
 
11
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
А снобарията!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къщите в марково почват от 100 хиляди евро.Ето линк .https://m.imot.bg/results?rub=1&type_home=10&town=32&raioni=3123&currency=1&sort=1&slink=98k4im&page=2
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази е една пр0ст4 с3лянк4, както и кмета на общината Павелчо.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЕлянията е въпрос на адресна регистрация община Пловдив.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
така е... тя е посъвместна ! положението у нас е Селяци управляват селяни!
12
3
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 11 месеца
В САЩ и Канада всички по заможни живеят в the suburbs/предгадията.Това което става вече и у нас и това е за което говорят в статията.Що за глупости говориш къща на 5 километра от Пловдив е два пъти по скъпа от апартамент в добър квартал .Тоест имат пари и има къде да отидат но са решили да отидат на село.Не се изказвай неподготвен