Вече може да не заверяваме командировъчните

Парите могат да бъдат и в двоен размер
10 май 2023 03:00, Стела Стоянова
8
Вече може да не заверяваме командировъчните
Снимка БГНЕС

През март след около 20-годишно очакване беше повишен размерът на командировъчните средства.

Наред с това обаче бяха извършени и редица други промени, свързани с начина на организиране и отчитане на командировките. Една от тях е, че вече необходимостта от заверка на заповедта с подпис на оправомощено длъжностно лице на мястото на командироването се определя от работодателя.

Това означава, че работникът или служителят в командировка може и да не се налага да „подпечатва“ командировъчния документ, което в голяма степен би било облекчение.
Какви са другите важни изменения в Наредбата за командировките в страната, разяснява пред PARITENI д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

След промените в закона, когато в заповедта за командировка е посочено командированият да пътува с лично моторно превозно средство, се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, за комбиниран режим на движение (градско и извънградско).

Също така вече на командированите за повече от 1 месец се разрешава не по-малко от един път месечно през някой от почивните и празничните дни да се завръщат по тяхно искане в мястото на постоянната си работа, като им се заплащат пътните разноски.

Относно фиксираните размери на командировъчните дневни пари, по преценка на командироващия, на друг колективен орган за управление на предприятието или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители, на командирования може да се заплащат дневни пари в размер до 200 на сто от размера им, посочен в наредбата.

Не се заплащат дневни пари при ползване служебно на целодневна безплатна храна в мястото на командировката. Също така не се заплащат квартирни пари, когато е ползвана безплатна нощувка в мястото на командировката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: командировъчнизаверка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Това се практикува преди 11 месеца
в БАН още от 60-те години на 20-и век. В плановете на институтите се включват задачи, свързани със събиране на теренни материали. Обикновено се издействаха по 20-ина дена годишно командировки, но в някои институти бяха много повече. Два пъти годишно тиват в провинцията днес, заминават си утре, но им бият печати на командировъчните като пишат само датата на пристигането, тази на отпътуването всеки си я пише сам и отчита 10 дена командировка. Сега пък "работят" по проекти и куче влачи, диря нЕма.
6
1
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
На теория всичко е цветя и рози, но някой контролира ли злоупотребите?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега заверката е още по измамна . Кои ще контролира подписа от кои е и кога е . Верна ли е датата с пребиваването.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой проверява и контролира разходите за командировъчните. Мой близък взимаше куп командировани в чантата на: депутати , на тази експерти и газ по градовете в България. Слагаше печат в Партиини клубове и след ден ги връщаше по имени. Пари за един ден колко да работи два месеца.
3
2
 
2
 
! Отговори
toti преди 11 месеца
Те от каде идва една заплата -ком-ка в Бургас,спиш при роднина/познат/вземаш фактура от хотел за 4х60=240лв-40 за у-ла на хотела/чисти 200лв/тоя от хотела за 5 човека х40лв=200лв/в джоба/или 20%ДДС-40 и вълка сит и агнето цяло....
2
1
 
14
 
! Отговори
Плюс минус преди 11 месеца
Цели 20 години (12 от тях при бате ни Бойко), цените скачаха висок скок, командировъчните - НЕ!
1
8
 
10
 
! Отговори
тъй де.... преди 11 месеца
Така без печат мога да си измисля доста командировки!