Мечка се разхожда край Априлци, общината: Не я снимайте

Кадри показват как животното минава край детска градина в квартал "Видима"
27

Мечка обикаля из Априлци и съседните му села през последните седмици. Животното притеснява местните жители. Това се вижда и от видеоклипове и снимки в социалните мрежи.

От заснетите кадри се вижда как мечката броди из улиците на Априлци и минава край детската градина в местния квартал "Видима". За срещата си с нея разказва от първо лице Антон Нанков, чийто син успял да я снима.

Оказва се, че това е същата млада мечка, която преди месец беше забелязана край Габрово, а след залавянето и бе преместена в националния парк “Централен Балкан”.

Още по темата
"В началото на май имаше случай на кафява мечка, която се разхождаше из Габрово. Екип на ВВФ успяха да я заловят, упоят и да я преместят в парк "Централен Балкан". Мечката е млада - 2-3 годишна, предполага се, че е изгонена от майката и в такъв момент от нейния живот тя търси най-леснодостъпната храна", обясни директорът на ДЛС "Русалка" в Априлци - Добромир Нейков.

Част от местните жители се срещат често с горски обитатели в балканското градче.

"Аз съм виждал мечета, даже доскоро чувах за две мечета, че се изправили на една ограда", каза Иван Тодоров, който живее в Априлци.

"Община Априлци беше сигнализирана за въпросната мечка, която стресна доста местните жители и гости на града сигнализирани бяха всички институции, Ще призова хората, които имат среща с мечките, да не правят излишни клипчета и снимки, защото шансът да не си видят харесванията е много голям", коментира Красимир Колев от община Априлци.

За последно животното е засечено на пътя за Троян. Местните власти очакват разпореждания от Министерството на земеделието. Ако бъде уловена, най-вероятно мечката няма да бъде върната в естествените местообитания, а настанена в зоопарк.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: мечкааприлциBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Станахме като в Лондон с лисиците. Като бяхме там, те си обикалят свободно, но с мечките е друга работа.
20
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Нужен е смел герой, който да пребори мечката.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошо става, когато мечката е връстница.
18
4
 
0
 
! Отговори
До Шоп преди 10 месеца
Това е хищник, бе умник.Освен това е защитен вид!!!
17
0
 
12
 
! Отговори
Васко преди 10 месеца
Габрово стана развъдник на мечки и ромове.Това не го казвам за да се заяждам с местната гербрска кметица,но е факт!Тия евро програми,фондове и НПО-та направо ни еб.ха мам.та!То не бе интеграция на малцинствата,то не бе,,Зелен,Балкан,то не бе Екология,а всъщност шепа ,,бизнесмени,,верни на партията станаха милионери!По добро за града ни не стана напротив! Както каза един габровски зевзек За всеки безработен ром на социални помощи да се зачисли по една мечка, кинти кинти ще кърти както пее Хазарта
16
7
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
"защото шансът да не си видят харесванията е много голям" -- демек гадината е много опасна. Защо е още жива!?
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 14 Това са глупости. Мечките търсят храна. След като няма някъде отиват на друго място и в някои случаи това място са жилища. В САЩ и Канада има сума ти случаи на мечки които влизат по къщите за да търсят храна и не е защото им харесва а за да се нахранят, защото човека влияе на естествената им среда, например като се построи някой язовир и се спре пътя на рибата.
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе какъв зоопарк, да оставят животното на свобода. Зоопарковете трябва да ги закриват а не да вкарват още животни. Единствената причина за задържане на диво животно е за лечение ако е болно, след това трябва да го пускат на свобода. Човека не е единственото живо същество на планетата и няма право да затваря или изтребва животни. Вместо зоопаркове трябва да има по-големи резервати и да си ходи който иска като на сафари да гледа животни в естествена среда срещу съответната такса.
13
0
 
15
 
! Отговори
Мечката преди 10 месеца
Мразя да ме снимат.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо в зоопарк ? Няма достатъчно място в планините ли ? Или дори при " танцуващите мечки ". Зоопарк е най-лошият вариант.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Господа разбирачи,щом мечето за втори път се връща към места обитавани от хора,значи някой го е отгледал!Колкото и да го връщат в гората,то ще търси хората, защото явно е свикнало!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
ВНИМАВАЙТЕ преди 10 месеца
ОТКЪМ СИ ДА НЕ ДОЙДЕ ПО-ГОЛЯМА МЕЧКА
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо да не я снимаме , да не е Стоичкова по фамилия ?!
8
5
 
9
 
! Отговори
H. Himmler преди 10 месеца
5 ,аз искам твоята кожа да си декорирам абажура в канцеларията.
7
0
 
12
 
! Отговори
Геле авджията преди 10 месеца
СТРАВНИЦИТЕ У ПАРЛАМЕНТО СА ПО-ОПАСНИ ОТИ КАТО СЕ САБЕРАТ ПРАААТ ГЛУТНИЦА. Нали пише: "САЕДИНЕНИЕТО ПРАИ ГЛУТНИЦАТА".
6
7
 
5
 
! Отговори
Тцтцт преди 10 месеца
А стига бемечка в горатапак ни пръскат с5 житоще да е ваксинирана с чип. Тва е работа на лошия запад. Аз не им вярвам, ще избягам в сибир да не ме лъжаттва американското посолство ни правят на маймуникъде е коця копейкин да я прати в белене
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не закачайте мечето. Нищо няма да ви направи.
4
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
искам меча кожа пред камината
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мечка се разхожда край Априлци. Сефте ли?
2
2
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Дават и храна и затова се връща.Дивите животни не бива да се хранят.