Обявиха бедствено положение в Берковица, армията ще помага с техника

Държавата със спешни мерки в засегнатите от дъждовете райони
13 юни 2023 06:50, Анисия Иванова
34
Обявиха бедствено положение в Берковица, армията ще помага с техника
Снимка: БГНЕС, архив

В общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи за БТА областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Той заяви, че за радост в региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата. Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На места има прекъснато електричество, което в момента се възстановява.

Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление. Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Още по темата

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров. Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително. Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води без да създава опасност от наводнение. Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година, посочи областният управител.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица, съобщиха от МС.

Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Екипите на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов.

От „Пожарна безопасност и защита на населението“ информират, че нивото на язовир „Клисурица”, община Монтана, се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село „Врачеш“, където работят пет екипа на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Всички екипи са останали по места цяла нощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: БерковицаармияМСпорой
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
5
 
! Отговори
обективен преди 10 месеца
Само с 1/10 от парите които даваме за навлеците от фашистка Оссрайна ,можем да построим три чисто нови градове като Берковица или 10 села като карловските!!!Да не говорим за защитни диге и т.н. Но страната ни се управлява от безгръбначни слуги на байДън и онова безполово нещо Урсула.Жалко.
31
4
 
1
 
! Отговори
МИЕНЕ на ПРАСЕ преди 10 месеца
ФК"СТАЛ"Миелец е от Полша като прякора Сталин.............Паметник имал "прасето на лъжците" Бар Кохба поставен от римляните в Йерусалим................ Монголоида Тамерлан Тимур пленил Баязид и благо го попитал:"-Каква е тази богоизбраната семитска болест ЧУМАТА дето ако мюсюлманите се заразят от нея отиват директно в рая с девиците обещани от Мохамед то излиза че моят вожд Чингиз Хан е невинен крадец и плагиат от семитите?????¿?????????????
30
5
 
1
 
! Отговори
Поляка Троцки преди 10 месеца
Бежанеца бягащ от Хитлер Айзък Азимов в Европа издава:"Поляците ни предадоха в лапите на ВЕСТАТА Адолф Хитлер".................По нататък Айзък Азимов от САЩ чрез чешката дума "робот" се стреми всячески да унищожи Англия плюс Полша защото Втората Световна Война започнала със завземането на Чехия и Словакия от Адолф Хитлер а НЕ от Полша
29
5
 
1
 
! Отговори
23.09.23 преди 10 месеца
Гошо тарабата и БКП са били заклети врагове на Оранжевото БЗНС и само по случайност че след 1917. червените са били под карантина не участват в съюз с Цанков в преврата срещу оранжевия диктатор............... СССР то ест 1923. и същите хора в СССР 1925 взривяват черквата у нас то ест Леиб Бронщайн-ТРОЦКИ е СТАЛИН................ Самият Гошо тарабата 1923 негласно бойкотира въстанието с мисъл оранжевото БЗНС да си воюва и то се свежда до неприязън към аутсайдерското име Фердинанд..........2 май
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
армията остана ли с техника? не я ли изпратиха всичката в украйна
27
4
 
2
 
! Отговори
2 май Комата преди 10 месеца
Христо Ботев се самоубива близо до връх Ком след липсата на въстание във Враца и това е послание към "високата порта" че е съгласен да се ПРЕГОВАРЯ с тях. то ест името Враца е преиначено от времето ВРАТИЦА то ест същото като висока порта................иначе ФК"Ком"Берковица кога в Шампионската лига питайте Герб
26
1
 
1
 
! Отговори
Georgiev преди 10 месеца
Знам, че това, което се случва там е ужасно. Добре сме си ние на компа цъкаме и умуваме коментарчета.
25
6
 
14
 
! Отговори
........ преди 10 месеца
Каква техника от армията ? Магарев в момента опакова всичко за Украйна, те са им по-важни от българите показаха 1000 пъти.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямало пострадали а се обявява бедствено положение.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДО 15 - КАКВО МРЪНКАШ БЕ? - АМИ КОГАТО ХОРАТА СА СЕ ОТОПЛЯВАЛИ САМО СЪС ДЪРВА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ А?
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЯМАЛО БЕДСТВАЩИ ХОРА! - АБЕ ВИЕ НА СЛЕПИ ЛИ ПРАВИТЕ ДРУГИТЕ. ХОРАТА ПЛАЧАТ, УЛИЦИ РАЗБИТИ, КОЛИ СМАЧКАНИ. И НЯМАЛО БЕДСТВАЩИ. А ПАРИТЕ ГИ ИЗЯДОХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ЯДАТ УКРОПСКИТЕ НАЦИСТИ. ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ НА ДОСТИГА НИЩО.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гората между Берковица, Ботевград посока селата към свогенска област се изсичат денонощно. Преди година Александър Дунчев изнесе факти с доказателства, но така наречените променкаджии набързо го освободиха. Иначе нямали зависимости от ДПС и ГЕРБ.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фантагерю пак удари кьоравото, тамън каза че е наредила да започва миене на улиците и то да вземе да завали.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кирчу да ходи с лопатата. Миналата година изчисти цяло Карлово без дори да се изцапа така че това ще му се стори детска играчка.
18
1
 
11
 
! Отговори
..... преди 10 месеца
Хидроинженера сега да върне млн.лева, които взе навремето и сега да ги върне и подпомогне бедстващите хора,ако е човек,но едва ли!
17
3
 
7
 
! Отговори
пешо рендето преди 10 месеца
каква армия, то няма нищо. давайте я тази скапана страна на Турция.
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правете си застраховки срещу наводнения.Тази година ще си има,защото след взрива на СП1 и СП2 се е получил газов балон и не могат да се разпределят валежите равномерно.Тук при нас ще вали,а Испания ще гори.
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига сте се отоплявали на дърва! Глу пави ли сте, откъде си мислите, че ви идват тия дърва? Изсекохте горите, за да може зимата да спестите 50лв... а то вече не ги и спестявате!
14
5
 
25
 
! Отговори
сашо преди 10 месеца
Армия,техника...че тя не е ли вече в Украйна???Жалко за Берковица и там ще пият една студена вода както в другите наводнени райони.То бяха "безплатни"дърва,климатици,а накрая....Нищо,важното е,че "бежанците" от У....,направиха годинка на морето
13
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От години тече варварско изсичане на гората над Берковица и под Петрохан. При това - хитро. Точно около пътя не секат, обаче малко по-навътре цели тирове с отсечени дървета излизат от гората постоянно. Освен това, не е ясно дали скоро някога е чистено руслото на реките в Берковица. И резултатите са на лице - почти ежегодно водни бедствия, преливане на реките, наводнения. Ами спрете изсичането на горите, чистете реките и накажете виновните, за да спрат бедствията.