Обявиха бедствено положение в Берковица, армията ще помага с техника

Държавата със спешни мерки в засегнатите от дъждовете райони
13 юни 2023 06:50, Анисия Иванова
34
Обявиха бедствено положение в Берковица, армията ще помага с техника
Снимка: БГНЕС, архив

В общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи за БТА областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Той заяви, че за радост в региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата. Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На места има прекъснато електричество, което в момента се възстановява.

Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление. Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Още по темата

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров. Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително. Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води без да създава опасност от наводнение. Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година, посочи областният управител.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица, съобщиха от МС.

Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Екипите на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов.

От „Пожарна безопасност и защита на населението“ информират, че нивото на язовир „Клисурица”, община Монтана, се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село „Врачеш“, където работят пет екипа на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Всички екипи са останали по места цяла нощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: БерковицаармияМСпорой
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
13
 
! Отговори
Ана преди 10 месеца
Господ си знае работата,там в кв Раковица живеят *** гласоподаватели който цял живот нищо не работят освен да бият пенсионерите по селата за пари и да гласуват! Деретата са пълни с *** от самите тях, затова се наводняват, данъци и имуществени застраховки НЕ ПЛАЩАТ,Бойко и Кирчо ще помогнат.
11
2
 
18
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 месеца
Докато има колективна безотговорност а не персонална отговорност всеки дъжд,всеки сняг ще е Бедствие.Я да има някой,който да отговаря персоонално за речните корита и при наводнение да плаща щетите от джоба си и няма да има нито едно дръвче в деретата,,камо ли изхвърлен ***.При Бай Тошо даже корекции на корита се правеха с цел превенция от наводнения.Цяло Министерство на бедствията взима заплати за нищо насреща.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Укротата да не са думнали пак някой язовир.
9
17
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 10 месеца
До Анонимен 5 Напротив. Нашите путинофили искат да спасят Русия.
8
7
 
25
 
! Отговори
Алена преди 10 месеца
Хора имайте малко търпение, това е природно бедствие, което не може да се предвиди. Сигурна съм, че още днес акад. Николай Денков и д-р Мария Габриел, под менторството на Генерал Бойко Борисов, Генерал Атанас Атанасов, г-н Христо Иванов, г-н Делян Пеевски г-н Кирил Петков ще посетят засегнатите места и ще издадат съответните спешни на нареждания за справяне с кризата и помагане на засегнатите хора. До няколко месеца Берковица ще е възстановена и ще заприлича на малко Швейцарско градче.
7
7
 
31
 
! Отговори
Тагарев преди 10 месеца
Това не е толкова страшно и важно, да протегнем ръчички на Украйна!
6
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Питам: Защо по времето на Тодор Живков (лека му пръст!) нямаше такова нещо - всяка пролет и есен наводнение???Тази есен пак ще има! Да видим кой ще изтегли късата клечка!
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А нашите "политици" искат украйна да спасяват..... Българите се издавиха те украйнци ще спасяват.... Браво
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Покрайна е по-важна!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изглежда по-бедствено от Херсон.
2
1
 
12
 
! Отговори
Ив.Геш. преди 10 месеца
ЧРД на Рожденика, но днес няма да му е весело......
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Коя армия?