Кметът на Монтана: Някои евакуирани могат да се върнат у дома

Преди 24 часа нивото на водата в язовир "Клисурица" е било критично
14 юни 2023 11:03, Красимир Ангелов
3

Бедствено положение е обявено в три общини в Монтанско след сериозните наводнения, като най-тежка остава ситуацията в Берковица.

"Северозападът е осеян с жълти и оранжеви кодове тази пролет, не ми се е случвало. Такава поредица отдавна не бях виждал в тази влажна и студена пролет. В последните 48 часа имахме проблемни точки, най-вече с язовир "Клисурица", каза кметът на Монтана Златко Живков в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че преди 24 часа нивото на водата в язовира е било критично, а Гражданска защита е влязла да изпомпва водата от него.

"Това, което от общината направихме, е да се опитаме да евакуираме хората в това малко селце, което е с 80 човека. Днес язовирът е спаднал с повече от 2 метра, реката се е оттеглила. Някои от евакуираните хора могат да се върнат, има ток и вода", поясни кметът.

По думите на Живков вчера е имало екип на Министерски съвет, а хората са попълнили документи за помощи за еднократно подпомагане.

"Другите две села, които пострадаха, са Смоляновци и Долна Рикса. На едното място има откъснат мост и разрушен път. Областният град също бе подложен на здрава атака. Дъждът беше 31 литра на кв. м. Оправяме се със собствени сили, изчистили сме от наноси и от всичко друго, което имаше като проблеми в областните точки на града", категоричен е Живков.  

"Силно се надявам хората сега и в новия екип на МС, които вземат решения, да обърнат внимание на бедстващите общини, защото разрушената настилка, улици, тротоари, това, което виси, това се оправя с организация и пари. Поради тази причина се надявам да бъдем подкрепени ние и другите", сподели кметът.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кметът ни е образован, компетентен, човечен, енергичен и действен мъж. И да не се кандидатира, пак ще си го изберем, защото заслужава и се грижи за хората.
1
3
 
5
 
! Отговори
Лехчево преди 10 месеца
Кметът на Монтана е пич,идете там и вижте този неголям областен град.