В Кюстендилско замислят черешов туризъм, за да привлекат хора

Предлагат ден в масивите и бране на плодове
27
В Кюстендилско замислят черешов туризъм, за да привлекат хора
Снимка: БГНЕС

Оригинална инициатива - черешов туризъм, се заражда сред земеделските производители в Кюстендилско. Идеята е на бившия директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега частен плодопроизводител - проф. Димитър Домозетов. Той твърди, че я заимства от китайски и японски партньори.

Нещата се свеждат до това, че всеки желаещ може да заплати такса и да прекара един ден или определени часове в черешовата градина. Нормално е в елитни като сортове и поддържане градини с череши, таксата да е 10 лева за възрастен човек и 5 лева за дете.

Срещу символично заплащане те могат да си прекарат един хубав уикенд в масивите, да си наберат череши и да ползват тази продукция. Набраните саморъчно череши да се таксуват допълнително по 2 лева за килограм. Към момента имало вече подадена заявка от детска градина от столицата, която иска да посети градината на професора, предаде БНР.

Идеята може да се включи и в предлаганите от туроператорите туристически екскурзии и пакети.

Същевременно Кюстендил усилено стяга традиционния “Празник на черешата“ в края на тази седмица. Хотелите и къщите за гости и базите за отдих и настаняване в града и района са резервирани преди месеци. Очакват се хиляди посетители.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: туризъмчереши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
преди 20 години в Северна Германия го видях и изживях това, само че с ягоди - спираш на полето, береш си, мерят ти, плащаш и тръгваш...супер изживяване
23
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Оставете този туризъм.Направете от черешите ракия.Ще изкарате повече.
22
0
 
0
 
! Отговори
Чочо Митко преди 10 месеца
Болестта ме кара ......
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе то черешов туризъм има, ама го пазят с гранична полиция и жандармерия. Рисково е!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Koko - Нали "тулипомания" означава мания по лалетата, имало е такова нещо през 18-и век в Европа, когато тези цветя са станали символ на богатството. Тази мания е стигнала чак до Турция. Какво общо има това с черешите? Или имаш предвид нещо друго?
19
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 10 месеца
От векове котловините в кюстендилския регион се славят с ябълките и с черешите си. Дори по времето на ТКЗС се запази тази слава, макар че бяха унищожени повечето от 20-те сорта ябълкови насаждения, за да ги заменят със "Златна превъзходна" и "Червена превъзходна", които се отглеждат и берат по-лесно. Само че 20-те стари сорта цъфтяха, връзваха и зрееха по различно време, така че, падне ли слана или градушка, унищожава само един от сортовете. След 1990 г. се съсипа почти всичко.
18
0
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 10 месеца
А после ще дават ли Тхартия без пари щото от много туризъм ще има и много...
17
1
 
9
 
! Отговори
Koko преди 10 месеца
Пет сезона пускате нереално високи цени, черешата стана синоним на лукс. На шестия сезон ревете що няма пара. Балона се спука. Не четете книги, прости алчни селяни сте затова. Тулипомания занете ли какво е ? Не знаете. Както казах не четете, затова и прасетата ще ви ядат стоката. Следващите са зърнопроизводителите- алчните с Майбасите.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хем да си плАтиш хем да им работиш. Хитро колкото Алековия герой. Доизмислиха ли го че черешите отидоха ?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Във варненско Приселци имаше много сочни череши навремето, но сега е забранено :))) Не знам как е в западна България, особено в Кюстендил :)))
14
1
 
3
 
! Отговори
Тия нормални ли са? преди 10 месеца
С такава такса и цени на черешите едва ли ще има *** да ходят на туризъм? Плащаш бензина, плащаш такса вход, плащаш черешите и те ти излизат 5 лв. килото. А на пазара са три лева.
13
1
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
Разбирам да искат вход, ама поне да има 2-3 кг безплатни череши. Едно нормално семейство ще даде 30 лв и за 5кг ще даде още 10 лв, дори и черещите да се продават по 6 лв кг това са 5 кг и то без да полагаш грам усилия. За да е подобна схема удобна за хората, ще трябва да наберат 30-40 кг и в последствие да ги продадът, нещо ми се губи целта на упражнението.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той нардоът драпаше със зъби и нокти да излезе извън селото и ТКЗС-то, а сега срещу пари ще се опитват да го върнат. :D Просто трябваше преди 10-20 години общината да направи 1 много голям празник на черешата, с много реклама и джангър и хората да прииждат и да си купуват директно от собственик череши - за хапване и за зимнина. Ама забравих... то нямало кой да ги бере, нищо че 1 милион тъмникожи кесят по цял ден и чакат на помощите, а държават им плаша ли плаща...
11
0
 
0
 
! Отговори
Да са иват преди 10 месеца
Където и както преценят за подходящо
10
0
 
10
 
! Отговори
Абсурдистан Бе ! преди 10 месеца
Алчни и Прости ! -при 10лв вход -семейство с деца 30лв ! + по 2лв за кг ! а иначе ги дават на лошия изкупвач по 80ст . Същото е и с млякото -идеш му на крак иска по 2лв литъра ,а на изкупвача го дава по 60ст, и с агнетата и с меда същия Булгароселски бизнес !
9
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 10 месеца
Да додат и видят о'рта как се ядат чуряши!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това го има в Турция отдавна, да копираш не е иновативно !
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"набраните саморъчно череши - 2 лв. за килограм" - ха - ми те черешите цената им пада тази седмица на 3 лв. килото - ше им бера аз черешите - ама ха - на пазара има готови на брани за почти същите цени
6
0
 
19
 
! Отговори
Продължавам преди 10 месеца
...Индийците чупеха клоните на черешовите дървета, натрупваха ги на големи купчини някъде на сянка и сядаха до тях, та да могат седнали да късат плодовете от отчупените клони. Така бяха унищожени хиляди декари черешови насаждения. Навремето около селото, в което е живял и рисувал Владимир Димитров - Майстора е било море от череши, а сега има отделни дръвчета само в частни дворове. Опитват се да опазят оцелели декари, но преди няколко години охранител беше убит край това село от индийци-крадци.
5
0
 
9
 
! Отговори
Какво се случи преди 10 месеца
До Петър Младенов - Край някои села са запазени някои от черешовите насаждения. Оцеляват само защото има въоръжена охрана. Повечето черешови градини бяха унищожени още в първите години след промените, защото стопанска полиция си питаше ушите, а индийците организираха цели бригади и заплашваха местните хора да не им пречат да обират черешите. Само че индиецът го мързи да стои прав на земята, за да бере или да се качи на стълба и да бере по високите клони. Просто чупеха клоните на черешите .......