В Кюстендилско замислят черешов туризъм, за да привлекат хора

Предлагат ден в масивите и бране на плодове
27
В Кюстендилско замислят черешов туризъм, за да привлекат хора
Снимка: БГНЕС

Оригинална инициатива - черешов туризъм, се заражда сред земеделските производители в Кюстендилско. Идеята е на бившия директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега частен плодопроизводител - проф. Димитър Домозетов. Той твърди, че я заимства от китайски и японски партньори.

Нещата се свеждат до това, че всеки желаещ може да заплати такса и да прекара един ден или определени часове в черешовата градина. Нормално е в елитни като сортове и поддържане градини с череши, таксата да е 10 лева за възрастен човек и 5 лева за дете.

Срещу символично заплащане те могат да си прекарат един хубав уикенд в масивите, да си наберат череши и да ползват тази продукция. Набраните саморъчно череши да се таксуват допълнително по 2 лева за килограм. Към момента имало вече подадена заявка от детска градина от столицата, която иска да посети градината на професора, предаде БНР.

Идеята може да се включи и в предлаганите от туроператорите туристически екскурзии и пакети.

Същевременно Кюстендил усилено стяга традиционния “Празник на черешата“ в края на тази седмица. Хотелите и къщите за гости и базите за отдих и настаняване в града и района са резервирани преди месеци. Очакват се хиляди посетители.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: туризъмчереши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
НаМестаСе практикува преди 10 месеца
методът "Да си купиш дърво". Отиваш в черешовата градина, харесваш си едно дърво и плащаш определена сума, след което имаш правото да обереш черешите и да си ги отнесеш. Излизало много по-евтино, отколкото ако ги купиш набрани, на килограм.
3
8
 
11
 
! Отговори
Петър Младенов преди 10 месеца
Череши в кюстендилско няма много отдавна. Това което представят като кюстендилски череши всъщност е внос от Гърция. От Бобов дол съм и знам много добре.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На мен ми е странно че до сега не е можело някой да отиде и да си набере срещу такса.
1
3
 
4
 
! Отговори
до 2 коментар преди 10 месеца
До АнонименВ софия ям директно от клона на уличната череша и не давам пари на фанздукесата