Учени от БАН ще проверяват състоянието на Байкушева мура

Резултатите ще бъдат изпратени до БАН и Лесотехническия университет
Обновена: 22 юни 2023 10:01 | 22 юни 2023 10:01, Красимир Ангелов
7

Министерството на екологията започва спешно обследване на Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво у нас. Целта е да се установи какво е състоянието на дървото.

"Всички се вълнуваме, тъй като това е най-старото иглолистно дърво в България", каза експертът от Дирекция Природен парк "Пирин" Николина Ангелинина в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че изследванията на дървото са проведени със специална апаратура - резистограф и томограф. Резултатите от изследванията ще бъдат изпратени на учени от БАН и в Лесотехническия университет.

"Тези резултати ще ни дадат оценка за цялостното състояние на мурата и отделните му клони", коментира Ангелинина и допълни, че се очаква учените да оценят нивото на гъбния патоген, който причинява гниенето на дървото.

Мурата е на повече от 1300 години, посочи експертът. Дървото има един отрязан клон, което обаче е станало толкова отдавна, че никой не помни кога е било.

Ангелинина каза още, че опасният клон, който застрашаваше безопасността на туристите, се е пречупил под собствената си тежест и вследствие на процесите, които текат вътре в дървото.

"Сега вече опасност няма, достъпът за туристи вече е възстановен и безопасността е гарантирана към този момент", каза експертът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заключението е, че става за гъдулки.
6
1
 
3
 
! Отговори
прозтаг преди 10 месеца
Водещата може ли да дойде да ми провери мурата?!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това дърво е по-старо отДунавска България, но днес е в опасност. Попаднало е в кръгозора на БАН. Ще стане предмет на някой нАучен труд и ще донесе допълнителна научна степен и по-висока заплата на някой, който в училище едвам е изкарвал четворки, но е имал връзки и се е уредил на нАучна работа. Стане ли това, дървото го пиши бегало. Така ще го изследва учЕният, че и помен няма да остане от него.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей ши го развалът туй дръво!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Лесотехническия университет може да получат компетентно експертно мнение, но да се допитват до учЕните от БАН?? Бегай, спасявай се!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Байкушевата мура" ще свърши земния път също както "Стария бряст" в центъра на Сливен, след "комптенентната" намеса на "капацитетите" и "корифеите".
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИЗПРАТЕТЕ 30-ТЕ ОВЧИЦИ НА СИМЕОН КАРАКОЛЕВ ДА ПАСАТ ПОД МУРАТА!!...