България да забрави за морето, да акцентира на приключенския туризъм

Все повече хора търсят преживяване извън хотела и плажа
26 юни 2023 19:27, Анисия Иванова
46
България да забрави за морето, да акцентира на приключенския туризъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва бавно, но твърдо да се върви към промяна на имиджа на България като туристическа дестинация. Имиджовата реклама на страната ни трябва да забрави за малко за морето. Да акцентираме върху приключенския туризъм и този, свързан с преживявания. Ако сложим лого, което отговаря на сегашния бранд на България, трябва да сложим или бутилка или чаша. Това каза Димитър Попов, Penguin травъл, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Пазарният сегмент на хора, които имат съвсем други търсения и желания от това просто да плажуват, които търсят  приключения, преживяване извън хотелското настаняване, става все по-голям и по-голям и точно това трябва да продаваме и с това да рекламираме. По този начин България малко ще си промени имиджа на парти дестинация, защото ние (няма какво да се лъжем) имаме бранд, но сме "парти дестинация". Не говоря за "алкохолен туризъм", но дори и когато става дума за София, отново сме "парти дестинация", което не е задължително лошо конотация, но възможностите са далеч по-широки, подчерта гостът.

Основната част от продажбите за летния сезон се осъществяват между ноември и февруари, каза гостът и особено по Коледа и Нова година. Бюджетът за реклама е насочен именно през тези четири месеца. През февруари големите туроператори отчитат 70-80% продадени резервации за летния сезон. Към май-юни започват продажбите в последния момент. При чартърния туризъм, където се резервират цели полети, често се продават билети на много по-ниска цена от себестойността, защото всичко е по-добре от празните седалки в самолетите.

През тазгодишния летен сезон туроператорът каза, че има "голям ръст във всички други програми, освен морския туризъм". Причините за спада при "продукта море" него са много, но и метеорологичното време играе голяма роля. Рецесията и инфлацията в Германия, която намалява покупателната способност на туристите, идващи от там, също имат своето значение. В съседните балкански държави също се наблюдава отдръпване, но то не е таза забележимо, както в България.  

"От друга страна забелязваме голям ръст на всякакъв друг вид туризъм - пешеходен, културен. В момента представянето на тези сектори са дори над нивата от 2019 година и то доста над тях. Изводът е, че може би малко трябва да оставим на страна морския туризъм. България има нужда от имидж, свързан с друг вид туризъм, който е пренебрегван по отношение на рекламата".

Тази тенденция не е характерна само за България. Приключенският туризъм се развива дори в държави като Грузия, която успешно предлага конен, пешеходен, велотуризъм кросови мотори и др. на израелския туристически пазар.  

Основен проблем в туризма е липсата на актуална и точна статистика за средногодишната заетост на хотелите. В големите европейски градове тя се движи около 80%, докато в България, ако се постигне 40%-на  средногодишна заетост, се счита за успех, каза още Попов.

"Това е, защото са много хотелите. Освен това, някой може ли да каже колко е базата, предлагана през Airbnb? Има хора с по пет-шест апартамента. Както вървят нещата, скоро централна София ще се обезлюди. Всички софиянци ще изместят да живеят в покрайнините. Ставаме парти туризъм. Това ли е туризмът, който искаме да правим - евтин туризъм?"

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
Българите да преди 9 месеца
Забравят за България тя не съществува вече защото е АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ!ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ФАШИСТИ У.РЕТЕ!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пускат ги с една пенсия да преживеят месец в България. По голямо приключение няма на къде.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
що ве? я вижте кво убаво се рязвива клозетен туризъм. пълно с ла-на, и ла-новози. а ла-нарите вдигат цени и вкарват все нови платени услуги, като платен паркинг. за сметка на туй помита била вфтинджос. и имало още къде да се строят кло зети. докато не стане от север до юг един голям кло зет няма нужда да спират.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо държавата не е длъжна за развитието на сектора ви. Второ морето като организация е шумна свинщина за чалга и напиване. Трето няма да ви плащам по 15 лева паркинг. Таргет групата за сезоните напред са ви пиянките в ол инклузива, английските тийнове и някои и друг дошъл за евтините жени
35
1
 
7
 
! Отговори
ЧЕРЕПАХА преди 9 месеца
КОЙ СИ ТИ БЕ , ЧЕ ДА КАЗВАШ КАКЪВ Е ИМИДЖА НА СТРАНАТА НИ БЕ ? *** И МОШЕННИЦИ ОПРПАСТИХА СТРАНАТА НИ ! ПОСТОЯННИТЕ БРЪТВЕЖИ ПО ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ " МЕДИИ " ПРОМИХА МОЗЪЦИТЕ НА РАЯТА ! ИМАМЕ СИ ВСИЧКО В НАШАТА СТРАНА И НЕ ГО ДАВАМЕ НА НИКОЙ !
34
0
 
11
 
! Отговори
Полш преди 9 месеца
Air bnb ги плаши наще хотелиери.... оле мн са смешни, вече за трохите се борят. Нали ако не дойдат поне тези туристи за два дена, няма кой да ви влезе в ресторантите с жалките менюта. И младите хора нямат апартаменти... само крадците и тарикатите имат, в България е така. Ако работиш честно, не можеш да си позволиш жилище, освен ако не живееш 400 години да плащаш кредити... затова няма никой. В една къща *** умират последни...
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Примерен тур по стъпките на Една нидерландка на 50+ години с приключенски туризъм преди няколко години до моя роден град наблизо до морето. Самостоятелно хванала автобуса и влака и пристигнала да разгледа. Седнала да се понапие. Срещнала 3ма местни млади хубавци, които с радост и правили компания и дори и предложили да я закарат обратно до морето с кола по тъмно. След това и се губили десетина часа спомени от приключението. Но се събудила с чувството, че яко са я обичали. Преглед и полиц.репорт
32
0
 
3
 
! Отговори
Коптер преди 9 месеца
За логото на туризма трябва да е чалгарската мутра-хотелиер с джипа, после наркотиците, защото вече алкохол, ако беше само щеше да е добре. Само си търсят оправдание, все друг е виновен... Масово е некадърници този бизнес, пералня за крадени пари, всичко е пълен батак, никой не ви вярва вече. Точно тези лобита бутат корумпираната власт, "да не им правят проверки" и после очакват хората да вярват на здравната ни инспекция. Те немците в колата стояха сами и с маска, ще дойдат тука на замърсеното..
31
0
 
1
 
! Отговори
Имаме и непроучени преди 9 месеца
пещери. Който желае, може да се включи безвъзмездно. Да не говорим за легендите относно съкровищата на този и онзи воевода, за преданието, че съкровищата на Лизимах са скрити в пещера по нашето Черноморие, до която може да се стигне само под вода. Не много отдавна някой се беше заел да проучва стари писмени сведения за необичайно големи змии, които се криели в подобни крайморски пещери.Така че, да се набират кандидат-гмуркачи затам, за където се предполага, че може би наистина има нещо интересно
30
0
 
2
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
колкото повече помагаме на фашистите туризма и икономиката ни процъфтява, земеделието също, скоро др отрасли
29
1
 
2
 
! Отговори
Може и в стилИндиана преди 9 месеца
Джоунс. Открай време не достигат работници-изкопчии за археологическите проучвания, защото се отпускат много малко пари за заплащането на такива кадри и се налага студенти по история да копаят. Когато пък все пак се намерят желаещи да работят за тези дребни пари, те обикновено са от един определен контингент и задачата им е да гледат, слушат и информират един вид мафия. Затова, да предлагат на желаещи чуждестранни туристи да се включват към такива проучвания, зада помагат, интересно е.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Туризъма в България е като руска ролетка . все някъде ще изгърмиш или с инфекция, или с разстройство, или с калпаво обслужване или с кофти хотел. По някога е и комбо
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Приключенския туризъм ще е особено популярен в токсичното лай____морие
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България се връщам само да взема малко пари. Не мож *** върна в тая комунистическа страна с агресивни балканци с IQ 20
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Спасете българският туризъм" - след всеки летен сезон ревем това. Сега го почваме отрано.
24
1
 
6
 
! Отговори
Прав в преди 9 месеца
Туризма в България си е приключения, аз понеже не обичам изненадите съм ги приключил приключенците от доста години, ако има балами да се ловят
23
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Някои отиват заради морето. Това не е ли приключение?
22
0
 
5
 
! Отговори
ПП преди 9 месеца
Направо да Приключваме Приключението
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И това защото няма никакъв контрол нито срещу незаконно строителство,нито срещу мръсотията,заведенията за хранене,хотелите.Държавата отдавна трябваше да се погрижи за туристическия имидж на страната.Бедното или никакво предлагане на туристически еднодневни обиколки, както е в съседните държави доведе до струпване на хората по плажовете,поради това че няма какво друго да се прави.Плажовете към хотелите трябва да се обслужват от хотелите,а останалите от общините както е в Турция и Гърция!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да наблегне както и досега посещение по бордеи с консумация на алколхол и субстанции, просто трябва още малко реклама.