Промени в изпитите за шофьори

Важни нововъведения от другата седмица
30 юни 2023 23:07, Росен Стойчев
7
Промени в изпитите за шофьори
Снимка: БГНЕС

От началото на следващата седмица се въвеждат промени в теоретичния изпит за кандидат-водачите.

Новото в теоретичната част на изпитите са интерактивни видеоклипове, които ще показват реални ситуации на пътя. На бъдещите шофьори ще бъдат задавани въпроси, свързани с видеата.

Още по темата
С тях ще се оценява умението на бъдещите шофьори да предвиждат опасностите на пътя и бързата им преценка в конкретни ситуации. Предвиждат се и промени в практическия формат на изпита. В момента се подготвя въвеждането на нова система, която електронно и на случаен принцип ще определя маршрута на всеки практически изпит непосредствено преди началото му.

Според експерти нововъведениятат имат голям смисъл и ще улеснят процеса. А така ще се намали и субективният фактор. Kрасимир Георгиев, председател на Aсоциацията за квалификация на автомобилисти в България, смята, че ограничението от 30 км/ч е популистка идея. "Преди това трябва да се овладее безразборното паркиране, да се оправят неправилните знаци, а също и да се премахнат контейнерите от пътните платна. Само с ограничаване на скоростта няма да се подобри цялостно пътната обстановка", заяви той пред Нова Нюз.

От своя страна Aлекси Kесяков, бивш шеф на Пътна полиция, сподели, че "Зона 30" има в по-голямата част от Европа, а причината е, че 30 км/ч е граничната скорост. Пътната инфраструктура трябва да обича хората", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: новишофьориизпити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ме кефят като кажат "Ама то в цяла Европа, То по света, То в другите държави..." В Испания махнаха парко-места за да направят удобни тротоарите, през Ковид-цирка ги напълниха с маси от прилежащите барове и в резултат пак няма къде да вървят хората,защото кметството не иска да ги премахне
5
0
 
4
 
! Отговори
пълен таш.. преди 9 месеца
е друго си е като ше им пускат видео :)
4
0
 
7
 
! Отговори
Емили тротинетката преди 9 месеца
И 5км/ч ограничение на паркинга на мола, да не забравите.
3
0
 
10
 
! Отговори
Кооо? преди 9 месеца
"умението на бъдещите шофьори да предвиждат опасностите на пътя и бързата им преценка в конкретни ситуации" ?!?! Чакайте бе, това се създава след години опит до постигане на автоматизъм в действията. Това не е като по филмче да премисляш.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това 30то км например в Германия си е сделка със зелените за удължаване на работата на ядрените им мощности също скорост по магистрали със 120 се виждат много често, което също влиза в зделката. Но това не води до никакъв ефек освен още по големи задръствания и изнервени щофьори.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че това с филмите не е ново аз като карах куровете по бах Тошово време прожектираха филмчета