Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса

Не плащаш сметка без касова бележка- дискриминация!
128
 Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

„Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?“, посочват в позиция браншовите организации.

„Цитира се, че това се прави по примера на Гърция, но няма приложени калкулации до какви завишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден днешен му се дава на хвърчащо листче. Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, отбелязват от организациите.

„Другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси. Като все още не е ясно кой ще ги плаща – работодател или служител? От друга страна, ако има пари под масата, те ще продължат да се дават именно там. Тази мярка също е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители“, сепосочва в позицията.

При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неясен въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези мерки? Ясно се виждат планирани повишения в приходната част на банковата система и повишения в разходната част за бизнеса, но не и какво получава държавата! Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват от асоциациите.

В следствие на пандемията от COVID-19 предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия загубиха над 30 000 служители. Задължението да се плаща само по банка ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, когато това се поставя, като изискване само за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ясно сме заявили позицията си, че укриването на данъци е нелоялна конкуренция, но сме категорични, че не това е начинът.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, допълват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: бюджетзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Надценка 300 процента!, укриваш оборот!, не се плащат осигуровки на работниците!, всичко остава по старому ,но хванат ли те ,че вършиш нещо от споменатото да ти отнемат бизнеса в едноседмичен срок!
26
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 11 месеца
Ами те тези задължения по кредити няма магически да изчезнат. Цял живот няма да работи на трудов договор и няма да има нормална работа с отпуски и болнични, а ще е роб?
25
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 11 месеца
До Анонимен,ами алчни са,щото и те са излезли от тоя алчен народ,какви да са
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1/2 от заведенията нямат касов апарат.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С тези цени по заведенията вече хич не ми дреме за тях.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вчера оставих 120лв в кварталното ресторантче. 2-*** възрастни и 3 деца. Без алкохол, без десерти.
21
1
 
26
 
! Отговори
значи преди 11 месеца
да се иска да се въведе малко ред се нарича лобизъм,за това е тая държава на тоя хал,всичко по втория начин и после виновни са политиците,а когато на народа му се каже,че трябва да спазва някакви правила се дърпа
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Във Варна сафрид под 15 кинта няма. Бирата 330 мл започва от 5 лева.
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жизнено важно ли е да има кръчми и ресторанти? Това бизнес от стратегическо значение ли е, че се подпомага от държавата (в частност от данъкоплатеца?) Като не успеят да излязат на печалба, просто затварят, обявяват фалит и следващите може би ще се справят по-добре. Разбира се, че е задължително да издават касова бележка. Разбира се, че трябва да плащат на служителите си по банков път! Бойкот на мутрите ресторантьори!
18
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
До 158Защо ходиш там да те питам? В гърция за тия пари ще ядеш пресни пържени картофи, а на цената на миризливата цаца ще си вземеш пресен гаврос.
17
0
 
30
 
! Отговори
Ти да видиш преди 11 месеца
Всички знаем, че имате по два касови апарата. Един редовен за редки случаи и още един, който не е свързан с НАП , от който издавате фалшивите бележки. Говоря от личен опит като сервитьорка.
16
3
 
11
 
! Отговори
? преди 11 месеца
И как заведение няма да ми издаде касова бележка? Значи сядам на ресторант, вечеряме и викам сервитьорчето да платим сметката и то ми казва направо сума, примерно 180 лева без да ми даде бележка? И как е пресметнало такава сметка?
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно имат Яки връзки във власта ,или власта има Много хотели и ресторанти ? - Второто е по-вярно - 9% ддс само за тях ,за стотици хиляди укри вече Източиха Милиарди през хотелите си , Подарък от нап оборот 80% за цяла година, а 60/40, а 80/20 ? - Спи и блей Клети ми народе - Алчни са и че дерат до кокал....
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Али Бегай там ли е
13
2
 
22
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 11 месеца
Защо в таз държава само лентяите и непроизводителен персонал като ресторантьори,милиционери,даскали ,артисти,певци скачат бе?Тия знаят ли че ние малцината от производството дето пълним бюджета с данъци и осигуровки нямаме право нито да скачаме,нито на отпуски,нито на нищо защото на момента ще сме аут!Бахтий сбърканата "държава"!
12
2
 
22
 
! Отговори
158 преди 11 месеца
През уикенда ядох бланширани пържени картофи за 10 лв на Градина.. Ай сиктир.. Ден година храни е там..
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бизнесмен ган4аков, хотелиер кашаваря много мрази фискалните устройства,обичка си да принтира системни биляшки с цифри върху тях и после трие оборота.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Запалтата да се изплаща по банков път на сертвитьорите означава, че няма да има персонал избщо. Там ходят тези с кредити ако минат по банков път ще са автоматичен запор заради кредит!!!
9
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
За кокорчо бюджета има единствената цел да е с 3% дефицит. Всичко друго е рязано до кокал.
8
1
 
38
 
! Отговори
и те така преди 11 месеца
много аванта се отпуска на кръчмарите ! то не беше КОВИД помощи , то не беше сваляне на ДДС , ,,,, който оцелее бе , кръчмар от всеки не става !