Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса

Не плащаш сметка без касова бележка- дискриминация!
128
 Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

„Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?“, посочват в позиция браншовите организации.

„Цитира се, че това се прави по примера на Гърция, но няма приложени калкулации до какви завишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден днешен му се дава на хвърчащо листче. Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, отбелязват от организациите.

„Другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси. Като все още не е ясно кой ще ги плаща – работодател или служител? От друга страна, ако има пари под масата, те ще продължат да се дават именно там. Тази мярка също е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители“, сепосочва в позицията.

При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неясен въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези мерки? Ясно се виждат планирани повишения в приходната част на банковата система и повишения в разходната част за бизнеса, но не и какво получава държавата! Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват от асоциациите.

В следствие на пандемията от COVID-19 предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия загубиха над 30 000 служители. Задължението да се плаща само по банка ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, когато това се поставя, като изискване само за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ясно сме заявили позицията си, че укриването на данъци е нелоялна конкуренция, но сме категорични, че не това е начинът.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, допълват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: бюджетзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
25
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
Щом тия мрънкат значи е хубаво.
46
2
 
24
 
! Отговори
до Мазньо ресторанта преди 11 месеца
Али Баба и четиридесетте му разбойници редовно ограбват народа и държавата с номерата си и после реват за пари, ама така ги научи авера им тиквата
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ме интересуват заведенията. Ходим САМО по отбрани гурме местенца от списъка на Мишлен за България и едвам запазваме места и то с дни напред. Кварталните кръчми НЕ ме интересуват изобщо. Да се преориентират към друг бизнес.
44
1
 
29
 
! Отговори
3254362 преди 11 месеца
нЕма ли да дигнете цените? В Женева вече е по-евтино.
43
0
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 11 месеца
Оня се казва али Баба,същия де
42
0
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 11 месеца
като ги накарат да плащат по банков път и било дискриминация?! Е, тогава всички тия дето това го правят от години какво да кажат? Сега чакаме некъпания и мазен "вожд" на ресторантьорите Алибегов да направи стачка и да затворят кръчмите в знак на протест...Дали ще стане, какмислите?
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ричард Лъвското сърце да обяви стачка и да спре да пече кебапчета
40
7
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 11 месеца
ми една стара кола е 10000 лева. Това са 100 банкноти по 100 лева. Така наречената "една пачка" събират се в джоб на дънки в джоб на яке във вътрешен джоб на сако или малка мъжка чантичка. Ти като си купуваш автомобил в банкноти по 5 лева ли го плащаш и по слипове ли ходиш та нямаш джобове. Хората имат едно наум с банките. И не напразно преди 20 години всеки ден фалираха по няколко "богати и много стабилни " банки. Годината е 2023-та юли месец ;) да не кажеш после в коя година съм
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Големите бизнесмени-т.нар.ресторант;ьори и хотелиери,са явно уплашени(злеприкрито),че трябва д аиздават касов бон.И по стара балканджийска традиция започват да се правят на ощипана мома-ама как така ,ако,ама защо.... Обслужването е вид стока и при заплащането й са издава задължително касов бон.Ква драма имат бг кръчмарите?!?!?!
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пичове вие какво бачкате и какви заплати получавате? Питам, щото заведенията са претъпкани (меко казано), а салатка под 10кинта няма никъде. Явно имате много кинти и започвам да си мисля, че само аз не получавам.
37
0
 
25
 
! Отговори
Ба.и тъ.пънарите! преди 11 месеца
Тия луди ли са? Защо аз да плащам данъци, а те не? И не съм видяла в Гърция да ми носят сметката на хвърчащо листче
36
0
 
22
 
! Отговори
Ричи Свръхпечалбегов преди 11 месеца
Искате да си продам Майбаха и да ям нормална храна, а не гурме? ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ :D
35
0
 
5
 
! Отговори
gogo преди 11 месеца
на Въстание Гробарю#А.Бегов! Излизай да събориш франкенщайн и бюджет няма да се приеме : )
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя бизнес доколкото разбирам иска да продължава да укрива доходи както досега и да трупа свръхпечалби,тва разбирам от цялото реване!
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иначе тези са най-сивият сектор и е време да им върнат ДДС-то на 20%. Няма причина още да е 9% на заведенията. НАП правят проверки, но само по малките обекти - тези, които нямат връзки. Големите фирми, заведения, хотели, никой не ги закача. Но са прави, че заплатите изцяло по карта ще са само и единствено в полза на банките. Взимат ти такса, ако си ги теглиш от банкомат, или пък взимат такса от магазина, ако там плащаш с карта. И то постоянно ги вдигат тези такси.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да ви стъпим в тъпите барчИта. Предпочитаме по пейките да пием. Чао.
31
1
 
21
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 11 месеца
Всички нередовни данъкоплатци са недоволни от Кокорчо. Точно за това ГЕРБ са против него. Пречи им, като ги кара да си плащат данъците.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още живеем в 90-те! Искаш да си купиш кола - нова/стара - само кеш (о да, по-закон не може, но на кой му пука?). Искаш да си купиш апартамент - ако може да занесеш на строителя 1-2 сака с банкноти (изровени по негови думи от - дълбоко скрит сейф). Плащаш си наема - отново само кеш.Отиваш на частно на зъболекар - честито плащаш кеш и не получаваш касова бележка. Отиваш при адвокат - и ха изненада, плащаш му в брой и пак без касов бон. Хора, това НЕ Е НОРМАЛНО!
29
0
 
14
 
! Отговори
далавераджия преди 11 месеца
Една известна верига сладкарници имат в една стаичка 30 касови апарата. Това е защото плащат много данъци.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НАП да проверява за апарати и касови бележки. Ама какво ти. В тази държава властниците се познават с всички служби. Да не мислите, че управителят Х на заведението У ей така взел риска да продава без апарат и касови, направил го е щото има връзки с НАП и го пазят. Не е луд този, който яде банката, а този който я дава.