Очаквания за промяна при стажовете

Нови правила в ЕС
21 юли 2023 20:45, Росен Стойчев
19
Очаквания за промяна при стажовете
Снимка: БГНЕС

В средата на юли евродепутатите призоваваха да се създадат нови правила, за да се избегне експлоатацията на стажанти в Европейския съюз. Европейският парламент призовава ЕК да предложи законодателство, което да гарантира качеството на стажовете, съобщи БНР.

Според евродепутатите новата директива трябва да определи минимални стандарти за качество, включително правила относно продължителността на стажовете, както и за възнаграждението и достъпа до социална защита в съответствие с националното законодателство.

Още по темата

Трябва ли трудът, положен по време на стаж, да бъде приравнен с труда, извършван на трудов договор? Според европейските депутати това е необходимо, за да се прекратят дискриминационните практики спрямо младите хора и за да се повиши стандартът за качество на работата по време на стаж. Повечето евродепутатите твърдят, че стажовете трябва да бъдат адекватно компенсирани и да покриват минималните разходи за основните жизнени нужди като храна, жилище и транспорт, както и да се вземе предвид стандартът на живот в съответната страна.

"Неплатени стажове могат да задълбочат неравенството пред младите хора. Би било важно да бъдат намалени, ако не напълно премахнати", коментира пред БНР българският евродепутат Ева Майдел. Тя дава пример с Европейския парламент, където неплатените стажове са забранени.

Не на същото мнение е евродепутатът Радан Кънев, който е член на Комисията по заетостта в Европейския парламент. Той не е съгласен с идеята за приравняване на стажа с трудово правоотношение и смята, че това е опасно по-скоро за самите млади хора, не толкова за работодателя.

"Всеки знае, че стажантът не носи приходи на бизнеса. Това е възможността да създадеш бъдещ кадър, който да носи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: университетстаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ти ходи на работа бе! Мама, тати дават!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наскоро сестра ми започна първа работа. Там я помолиха първите два месеца да идва на работа, но понеже още се обучава и навлиза в професията, да започне без договор и заплащане. Тя се отказа след месец и започна на ново място. Там пък им отнемаше много време да подготвят договора. Седмица, две, тя си работи, а тоя договор все не става готов. Махна се и от там. Та така със стажовете.
6
4
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
Това е направено за Германия и германците , в техническите специалности нарочно държат студентите да завършат бавно 5-6 години за бакалавър през това време стажуват за 10-15 евро на час.. Студент ли си това е..
5
1
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 месеца
Няма роби,а трябва да се хранят арабските инженери
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кънев не си спомняме да е бил 10 г. на сташ без да му плащат.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Висшето образование е толкова забатачено, че само до стажовете опряха.
2
1
 
1
 
! Отговори
Извод преди 9 месеца
Проблемът при някои от стажовете е, че се провеждат в онлайн среда, което е нож с две остриета. От една страна работиш от удобството на дома си, но от друга страна шансовете ти за изграждане на стабилни връзки по време на работа са сведени до минимум. Как ще се разбере, че един човек е читав само чрез имейли и текстови съобщения?
1
7
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 9 месеца
Трябва да се махнат тия стажове и да се направят бригади. Цялата лятна ваканция, в отделни затворени лагери за момчета и момичета. Да се учат на труд, но също и на спорт и на военна подготовка. Ще има и няколко книги, но правилно подбрани и ще се изучават задължително. Всички ще бъдат под надзора на добре подбрани възпитатели, без компютри, телефони и външни контакти. Ще се учат и на правилни политически възгледи. Ето така се прави държава!