Климатолог: Проблемът не е в жегата, а че е дълга

Няма много аналогии в миналото
22 юли 2023 18:30, Стела Стоянова
14
Климатолог: Проблемът не е в жегата, а че е дълга
Снимка БГНЕС

Проблемът не е жегата, а дългият период с температури над 30-35 градуса. Жегата продължава вече 2 седмици и ще ни мъчи още поне седмица. Ако правим съпоставка с годините назад, не може да намерим толкова много аналогии. Последно такива горещини сме имали през 2007 и 2012 г. Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Той припомни, че е имало доста по-топли дни от тези, измерени до момента. Температурите са обичайни за сърцето на лятото. Най-високата, измерена до момента у нас при сегашната серия горещи дни, е 41°.

“Не че е малко, не че не е опасна, но не е рекордна. Рекордът в страната е 45 градуса - на почетно разстояние от него сме”, обясни Симеон Матев, пише "24 часа".

Днес отново ще бъдат регистрирани 35-40 градуса. В неделя и понеделник ще има глътка свеж въздух със захлаждане и температури в неделя между 31 и 36 градуса, а в понеделник - 32-37. Нощните температури също ще паднат. В събота срещу неделя на места в страната особено в източната половина има условия за летни бури. “Те са доста опасни - макар и краткотрайни, вятърът се усилва внезапно до 80-100 километра в час. Заради горещината бурите са и много мълниеносни. Има опасност и от градушки”, коментира метеорологът.

В понеделник ще е предимно слънчево, а сутринта свежо. Във вторник и сряда над страната отново въздухът ще е с африкански произход. Това предполага измерване на екстремно високи стойности в низините, с потенциал между 38 и 42 градуса. Малко вероятно обаче било да подобрим рекорда от 45°. След това предстои захлаждане, температурите ще паднат с около 10 градуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: жегаСимеон Матев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Старшината преди 9 месеца
последно хи или фи
10
0
 
1
 
! Отговори
умен преди 9 месеца
това и аз го знам без да съм учил
9
1
 
5
 
! Отговори
Бразилец преди 9 месеца
Аз пък не виждам никакъв проблем с жегата! Така съм свикнал и даже ми харесва!
8
0
 
1
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Нане попитал Вуте не ти ли е топло с тези дрехи през лятото и Вуте казалНе е от дрехите а е от времето и сега е от СО2 в атмосферата не е от слънцето атмосферата има друга термодинамика с парникови газове
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С климата да се борят германците, че имат излишни пари и дори и пола могат да си сменят ей така за кеф, а българинът трябва да е много разумен и разсъдлив и и да не се връзва на джендерии и екоизмами!
6
4
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Простотиьо българска ! Това не е като да си взимаш изпитите по милост , с връзки , с подкупи или измама . Това е наука . Тя не се прави с приказки , емоции или пари . Наука се прави с желание и мисъл .
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не би проблем да няма?
4
1
 
7
 
! Отговори
Еми Жега, преди 9 месеца
к'во да правиш ? Потищ се кротко и сс спомняш за студовете през зимата.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът не е в ковид, а в мисирките.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лятото почна чак през юли! Помня лета, които от средата на май са непоносимо горещи! Нощем е буквално прлохладно! До обяд на сянка не е дори топло! Да, от обед нататък на слънце е горещо! ДА НЕ Е ЛЯТО БЕ! ДА НЕ НИ МАНИПУЛИРАТЕ НЕЩО БЕ!!! ДА НЯМА НЯКАКВА АДЖЕНДАО ДЕТО ИСКАТ ДА НИ ПРОБУТАТ ПАК БЕЕЕЕЕ!!!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да де що е дълга там е проблемът