Чадъри и шезлонг задължително в комплект - нелоялна практика

На клиентите е отнета свободата те сами да изберат
Обновена: 1 авг 2023 10:22 | 1 авг 2023 10:21, Камелия Цветанова
20
Чадъри и шезлонг задължително в комплект - нелоялна практика
Снимка: БГНЕС

Когато търговецът принуждава потребителите, които желаят да ползват под наем сянка и шезлонги, да заплащат цената за предварително определен от него комплект от плажни атрибути (най-често чадър с два шезлонга), е налице агресивна нелоялна търговска практика. Това е така, тъй като на клиентите е отнета свободата те сами да изберат необходимата за тях комбинация и да заплатят само включените в нея артикули.

Тълкуванието е на некомерсиалната онлайн платформа „Ние, потребителите“ и се основава на раздела за нелоялните търговски практики от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Нормативния акт дава рамката на потребителската защита и забранява прилагането на заблуждаващи и агресивни практики, които накърняват икономическите интереси на крайните потребители.  

Съгласно чл. 68з. от ЗЗП, търговската практика е агресивна, когато от целия и фактически контекст и като се вземат предвид всички нейни характеристики и обстоятелства, и поради използването на (…) принуда (…) следва, че тя променя или е възможно да промени съществено свободата на избор или поведението на средния потребител по отношение на стоката или услугата, което води или може да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика, посочват от „Ние, потребителите“.

От там, като цитират чл. 68и., допълват, че при извършването на преценка дали при използването на дадена търговска практика се прилага принуда, се взема предвид и периодът от време и мястото на използване на търговската практика, нейният характер и настойчивост.

Предвидената в ЗЗП санкция за виновните лица е глоба в размер от 1000 до 30 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 2000 до 50 000 лв. Заедно с това се налага и мярката забрана прилагането на тази практика в бъдеще. Контролен орган е Комисия за защита на потребителите.

Ние, потребителите приканва търговците към коректност и придържане към практики, които не са забранени от закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: шезлонгчадър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Амоляни ли ? - на ферибота качват първо гръцките коли ,другите ако има място ,нищо ,че си чакал 1 час с деца в жега 42 градуса, палачинките дебели като катмите на баба ти на село, на плаж Аликес беше тъпкано ,чадъри срещу консумация 50евро /не че ми е проблем/ . Водата беше чиста ,синя и мн красива ,но жегатаааа непоносима.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ох ,комплексарче сладко ,имам тройно гражданство -Българско и на още две Проспериращи Богати държави ! Българското черноморие е Прекрасно ! А на Приморско е Рай - 5км плаж ,плитко ,чиста вода, храна всякаква, кеф ти чалга ,кеф ти спокойни места,луксозни хотели и евтини къщи за гости ,ала от къде ще знаеш като киснеш на село и сигур гепиш от нета на комшията.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде посмали малко, хахаха, тройно гражданство, повярвах ти веднага! А, значи за Амуляни не пишеш лоши коментари, защо ли? Много ясно, че ще е мръсно в Неа Врасна, след като е претъпкано с хора. Работата е там, че на Приморско е мръсно и гадно дори и сега, когато няма никой. Другия път пробвай Скиатос или Хиос, веднага ще усетиш разликата. Като събереш пари за билет и хотел, де.
16
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 8 месеца
Ехеее,мръ...льо си ти , Аз пари си имам и тройно гражданство . Обиколила съм Света . в неа врасна бях ,заради компания приятели - Никога не съм виждала по-мръсно море Никъде ! и Да, позна ,заведох ги на остров Амоляни на плаж Аликес -чул ли си го "богаташче" ? -няма да стоя в тая пУмия врасна ,я ! В Гърция 80% е камъни - Факт и изобщо не са любезни ,дори мразят българи
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно защо чак сега се сетихте, че е нелоялна търговска практика? А мър..льото с коментара относно Неа Врасна, да си отишъл другаде, ако не ти е харесало. Защо не посети някой остров, например? А, сетих се, нямаш парички явно и си отишъл на някой чакълест плаж и айде да напишем коментар колко е гадно в Гърция. За последно съм ходил на Черноморието през 2017 и се зарекох повече да не стъпя там. Пък жалките хотелиерчета и кръчмарчета да ридаят и да пускат сополи, колкото си искат.
14
0
 
1
 
! Отговори
славянин преди 8 месеца
Има два вида туризъм - масов туризъм, предназначен за стадото, то обича навалицата, суетата, патардията, скарата, бирата и индивидуален туризъм - него го практикуват одухотворените хора търсещи уединението и реалната почивка!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С удоволствие си плащам 20лв на първа линия в Приморско !- 5 км Пясъчен плаж -кеф ти платен ,кеф ти див и свободен . Вчера се върнах от неа врасна - Отвратително ! -гадни камъни ,дълбоко още от брега ,*** вода с фекалии ,щото гърците Нямат пречиствателни станции и от септ. яма къде ? -в морето. А "обслужване" ?-вкиснати гърци и сърби и храната им е гадна - Ако някой харесва това за мен е Мазохист.
12
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 8 месеца
Трябва свободните зони да са 80% от плажовете и чадърите да са най-отзад. Не е нормално да искат да ме принуждят да ползвам нещо на морето или планината, които са на всички. Това да променят в закона, а не да ни управляват хора с двойно гражданство или да няма служебни правителства...
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ох то ако е дамо това с мед да ги намажеш - н авремето си почивахме по 14 дена балкан и толкова мори - имаше почивни станции на почти всички заводи и предприятия - цените не бяха проблем - сега демокрацията средно позволява 5 до 7 дена
10
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Пропуснали са третия елемент в комплекта-спасител,който бие лошо.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да добавя и шалте за шезлонга......
8
1
 
3
 
! Отговори
Хахах преди 8 месеца
На местен тарикат леф не давам, където и да се е позиционирал
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тарикати сър, за това нямат посетители.
6
0
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 8 месеца
Тая практика е от години, сега се сетихте да дадете гласност на случая
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние в блока си мълчим за Топлофикация на прогнозните цени . На първите етажи плащаме най много прогнозно колкото е по нагоре по малко и пак прогнозно. Шум не вдигаме знаем че " преклонена главица , сабя не я сече" . Покриваме "прогнозното " на дружеството с кра ден е от тук от там.
4
2
 
12
 
! Отговори
Селтака преди 8 месеца
Е за това хората си правят татуировки "Свобода или Смърт", нямат право да избират дали да ползват само шезлонг или чадър ...
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съдия Гьонова каза, че няма данни за престъпление. Щом съдът е казал, значи всичко е законно. Оплачете се на арменския поп - лежи под дебелата сянка. Който не е съгласен със съда- макетен нож.
2
1
 
19
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
Така за чадъри голям шум. За Топлофикация , че ни държи като роби закачени за сградна инсталация тишина.
1
6
 
16
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Че някой ходи ли изобщо по люлин-морието? Защо ни занимавате с безполезни новини? Кажете колко е поевтиняла почивката в Гърция тая година, по ни вълнува. Или какво можем да намерим в Албания, щом за този сезон очакват 30% скок на туристите. Явно там са направили якото.