Във Враца се строи частна болница с функции като на държавната

Част от напускащите педиатри ще работят там
31
Във Враца се строи частна болница с функции като на държавната
Снимка: Pixabay

Поредна криза в областната болница във Враца - непосредствената заплаха е тя да остане и без детско отделение от средата на месеца, когато лекарите в звеното излизат в отпуска. Те са пуснали и предизвестие за напускане през септември заради ниските заплати и натоварения график. В търсене на изход от критичната ситуация, здравният министър увери, че ще се намерят педиатри, които да работят в отделението, за да не се стигне до закриването му. Остава въпросът обаче каква ще бъде съдбата на държавната болница, потънала в тежка финансова и кадрова криза, на фона на вече строящата се нова частна болница със същите медицински дейности, предаде БНР.

Още по темата

Историята на най-голямото лечебно заведение в областта помни какви ли не паралелни структури, функциониращи от ресурса му - имотен, финансов, но преди всичко кадрови и пациентски.

Един от най-драстичните случай е от преди пет, шест години. Тогава в града беше период на масови притести на медици, подкрепени от врачани, за забавени заплати и в защита на болницата. Няколко месеца по-късно прокуратурата осветли схема, според която, под покрива й е работела частна болница, която е ощетила държавната структура с 13 млн. лв. Обвинението стигна до ниво заместник - министър на здравеопазването, с чийто подпис е разрешено съществуването на частно лечебно заведение на територията на държавна болница. Миналата година прокуратурата сама прекрати разследването, защото не бяха открити данни за престъпление по схемата "болница в болницата" нито от директорите на здравното заведение, нито от длъжностните лица. Това не изненада никого, защото отдавна е ясно, че правилата в здравеопазването задават и схемите.

Какъв обаче е сега проблемът с отдавна боледуващата финансово и кадрово врачанска болница? От средата на август тя може да остане и без детско отделение, защото тримата педиатри, които доскоро вършеха работа за шестима, колкото са необходими, за да съществува звеното, подадоха предизвестия за напускане. Мотивите им са ниското заплащане и натовареният график. Междувременно стана ясно, че някои от тях ще започнат работа в детското отделение на частна болница в Плевен, която вече строи на собствен терен лечебно заведение във Враца. То се намира в съседство с държавната болница. Според инвестиционното намерение, което откриваме в интернет, новата частна болница ще бъде със 198 легла, от които 20 педиатрични. Дейността й ще покрива изцяло работата на държавната болница, което според мнозина ще я обезкърви и срине напълно. Възниква недоумението, какво в случая прави държавата, която с едната ръка крепи от разпад гръбнака на здравеопазването - областните болници, а с другата подписва разрешения да имат двойници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Врацаболницалекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Минуващ преди 7 месеца
Именно - няма значение дали е частна или държавна болницата като няма качествени лекари. Представете си каква заплата трябва да дава болница във Враца за да привлече софийски специалист. Затова никога няма да има читава болница, камо ли държавна - с трици не се ловат маймуни. Така че най-добре оставете частника да се мъчи с кадрите и да се бори с НЗОК поне да има къде един шев да ви направят.
28
0
 
2
 
! Отговори
Румяна Димитрова преди 8 месеца
Каквото и да се строи в наша Враца е все тая! И не ми е ясно къде точно,ще се построи тази болница?!Във Враца има частна болница-Нов медицински център. Врачани я знаем,като болницата на д-р Антонио Георгиев и там обслужването е малко по-наниво.Но като цяло нямаме кадърни лекари в нашият град. Пациентът и да е с направление,ако недаде някой лев,то няма да му се обърне почти никакво внимание.Свестните лекари във Враца се броят на пръстите на едната ръка.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Частна, като е частна защо *** от касата??? Я да ви видим частните болници без касата колко ще издържите??? Колкото частните ви кабинети,бързате да лапнете от касата каквоо можете.Имате хабер от частни лекари за вас е пари само.....
26
4
 
3
 
! Отговори
1262 преди 8 месеца
Do 24. Лекуваш съм се в частна болница. Поискаха ми пари, под формата на дарение, но ме излекуваха качествено и в идеални условия.
25
2
 
18
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 8 месеца
Това е идеята. Фалираш държавната и правиш частна. И точенето на пари от касата започва. Играно е толкова много пъти, ще стане и този път във Враца. Мислете му когато се унищожат всички държавни болници. Частните ще диктуват цени и условия, който има пари се лекува, другите го духат. В липсващата държава наречена България ще е така
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Принципа на Костов!
23
0
 
10
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Нашата държава си има вътре частна държава! По принципа на субординацията това се мултиплицира във всички структори!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1262 Прибира само пари и не може да се лекуваш.
21
10
 
2
 
! Отговори
1262 преди 8 месеца
И какъв е проблемът, когато тази болница ще поеме функциите на фалиралата държавна ***.
20
1
 
11
 
! Отговори
Xxx преди 8 месеца
Тези частни болници са типичен пример за корупцията по високите етажи! Как е възможно човек, който трябва да защитава държавните интереси (интересите на държавните болници), да разрешава строеж на частна, на територията на държавната??? Е, как искате държавните да имат приходи и да се издържат?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 19 "За това унищожават държавната болница. Нямало лекари. За частната от къде ще изкопаят лекари?" - за съваление, частните болници знаят, че освен да крадат по пътеки от държавата, трябва да дават и заплати на лекарите. Затова и те се пренасочват.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха познайте кой ще и е директор? А,а? Точно той!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За това унищожават държавната болница. Нямало лекари. За частната от къде ще изкопаят лекари?
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
смело и напред към бездъната пропаст - напътствани от американските слуги
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да си дойдем на думата - здравеопазването е остарял термин от соцо - където всичко беше безплатно- сега е печеливш бизнес и българина си го е засужил всичко това - сам си го докара с измисления термин - пазарна икономико. - такова чудо по света никога не е имао - точно като понятието интимна връзка - което ви пробутаха вчера
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Е и.. Часната те обира и няма гаранция че няма да умреш. Държавата поне НЕ те обира.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Е и.. Часната те обира и няма гаранция че няма да умреш. Държавата поне те обира.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 8 Дори и ако има некой , ще го оберат.
11
16
 
2
 
! Отговори
Е и.. преди 8 месеца
Какъв е проблема изобщо? Ако частната успее да извоюва име и престиж в нея може да се лекуват хора от цяла България ,а и защо не от чужбина. Ако не...значи не са били добри. А за държавната има достатъчно контингент и в двата случая.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
11 за кое искат толкова пари , ако слагат метали , те се заплащат . Операцията е безплатна , кое е било счупено , по принцип се прави гипс .