Кой би работил 3 години, без да излиза отпуска?

Врачанските педиатри масово напускат
Обновена: 10 авг 2023 20:11 | 10 авг 2023 19:31, Йоана Цонева
17

Шестима лекари от София ще спасят на първо време от затваряне детското отделение на многопрофилната болница във Враца. Това стана ясно при посещението на здравния министър Христо Хинков в града. Миналата седмица петима педиатри от болницата подадоха предизвестия за напускане.

Ниско заплащане, трудни графици за дежурства, а неизползваният платен годишен отпуск на педиатрите във врачанската болница е над 80 дни, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Кой би работил 3 години, без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работим двама души? Трябва да умрем там, трябва да не си ходим вкъщи", каза педиатърът д-р Бисер Тодоров.

"Има много колежи в доболничната помощ, които имат специалност педиатрия - десетина, но не желаят да дойдат да помогнат. Господ да ни е на помощ", коментира педиатърът д-р Йоцка Йончева.

Пред сградата на областна администрация се събраха и родители, притеснени от факта, че детското отделение ще затвори до дни.

"Кой ще лекува децата ни, когато е застрашен животът им? Има ли оборудвана линейка? Има ли педиатър за линейката, която да ги съпровожда до София? Коя болница ще ги чака?", попита Невена Иванова.

"В 21 век не може да нямаме болница в този голям областен град. То е ясно на всички, като затворят отделенията, колко хора не са стигнали нито до Монтана, нито до София", заявиха родители.

Здравният министър се срещна днес с борда на директорите на многопрофилната болница и напускащите педиатри. Той посочи, че проблемът е в здравната система и управлението на болницата, като на този етап ще се намери само временно решение.

"На този етап ще закърпим положението, ще намерим педиатри, но трябва съдействие и от общината, защото общината също може да даде някои перспективи на болницата", заяви Хинков.

Увеличението на заплатите на лекарите в детско отделение може да се постигне чрез преразпределение на вътрешното възнаграждение по клиничните пътеки, каза още министърът.

"Частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници, е проблем, който трябва да решим заедно и трябва да намерим начини. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни, и от държавни болници", коментира  проф. д-р Христо Хинков

А подадената оставка от директора на лечебното заведение във Враца не е приета от министър Хинков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо във Враца, после и в другите градове. :( Не виждате ли, че свършват ресурсите в държавата , България фалира на 100%, обезлюдява се. Мнооого късно се сетиха за Промяната, за обикновените хора..че едва оцеляват от безработица или ниски доходи?!
13
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Семействата с деца да се ориентират към беганье от Враца.За съжаление Северозападът е регион без перспектива.
12
4
 
6
 
! Отговори
Няма такава държава преди 8 месеца
За укропитеците по морето пари има , за лекарите НЯМА!ОСТАВКА КРАВАРСКИ ПРИСЛУЖНИЦИ!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно как педиатрите от общинската болница могат да решат проблема с изземването на ресурс от частните болници!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо държавата субсидира частни болници, частни земеделци, чужди НПОта ? Докога ? Часния бизнес никъде не се финансира по света но в Европа се прави та да се крадат милиарди от Брюксел
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоз, който принципно не работи нищо.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спасяйте се по единично. ДС от 1989г до ден днешен предизвиква смао хаос в България.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
'ЧЕСТИТА ПРОМЯНА ХАХАХАХАХАХАХААААААААА
6
5
 
15
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Не мой съ плашите, но истинатъ е, че до 5 години държавата ще колабира! Всичко на тоз свят си има предел, дори построеното от Бай Тошо... А, най-страшното е, че рушим държавата си със собствените си ръце с хъз!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напускат, отварят частни кабинети и който иска преглед плаща.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ви трябват болници и лекари. Живейте си живота и това е.
3
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бичат частна практика, а в болницата ходят за трудов стаж.Сега пък изнудват,няма да напуснат,тоя номер го играят от 30 години
2
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да бе ,затова работят на още по 1 -2места и Всички имат частна практика.
1
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но сега ги чака 30 г. без работа.