Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи?

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция
12 авг 2023 16:00, Анисия Иванова
139

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.

Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.  

"В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност", обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

"Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора", коментира местната жителка Мариета Димова.

"Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон", категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

"Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото", каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз ако сложа 500 кошера в центъра на селотовъобще няма да преча на никой......Не миришат, не скат, пък и кучета не са необходими
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гражданите напълниха селата, и освен кучета и котки, нищо друго не дават да се гледа.Не дай си Боже да видят някое кравешко ла но, изпадат в истерия.Сбъркан народ,сбъркана държава.Управляват ни писарушки и чантаджии
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес си купиш агнешко от голяма немска верига с произход - Гърция.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами да спи във фермата и да си пази стадото.Какъв му е проблема,та трови останалите?
20
2
 
13
 
! Отговори
В тази част преди 9 месеца
На България овцете и другите животни традиционно се отглеждат извън селото. Но в наши дни когато бродят двукраки вълци овчаря предпочита овцете да са му в къщи в селото.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който и иска да гледа животни, особено пък кучета да ходи в града, кво търси на село!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В това село,през зимата никой не живее, освен овчарите.На снимките вярно са кози от Калофер ска порода,и тя е изчезнала
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се яде лабораторно месо и да се пие лабораторно мляко.
16
0
 
2
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 9 месеца
Защтото са повече от парламента ще им падне заплатата
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В много други държави интелигентни хора гледат животни и в това няма нищо лошо.Но фермите им са извън населените места и не пречат на никого.А тука,да им е удобно на фермерите,а другите кучета ги яли.
14
8
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 9 месеца
Да се премахне фермата от центъра на селото .
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кмета червен ли е? Явно не му плащат и затова..
12
2
 
17
 
! Отговори
Случайно преди 9 месеца
Стана така, че посетих наскоро селото и от първа ръка разбрах, че проблема не са овцете а огромните и стръвни овчарски кучета покрай тях, които овчаря докарва в центъра на площада и се нахвърлят върху малкото останали местни жители.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е мръсотията и миризмата малка причина ли са да бъдат изместени?Как в центъра на селото-ферма?Останалите хора нямат ли право на чист въздух?Никой не иска да ги унищожи,а само да се преместят.Тези пишман художници май са и пишман фермери.И то без обоняние.
10
11
 
17
 
! Отговори
Дядо от село преди 9 месеца
Така, така, после що няма български продукти..И на кьоравия едното око искаме да извадим от пуста завист.По Алпите,в курортни селища си гледат крави, навсякъде и коне също.В самите села,в близост до хотелите.Ама тук не.И сами си го правим..А тази овца е селектирана хиляди години от траките и има уникални качества..До сто години, сигурно и българите ще ни отглеждат други народи, да не ни се загуби семката.Щото сами немоем..
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щооо за новина имало у село животни ми кво да има?????
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Селото ьатова е село животни да има анадънму а не са в центъра на София
7
7
 
15
 
! Отговори
Глобалисти-Сатанисти преди 9 месеца
Искат да Ядете Бръъмбари, Чеервей, Хлеебарки, Гъъсеници и т.н. За Тва!
6
8
 
7
 
! Отговори
Цоцолана от Люлин преди 9 месеца
Заштото искат да сми робити на сашт и нату.ас работия вас Испания и иям само испанско мисо от кафлант руски вириги са това и там пазаерия
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не са ли козички на снимката? Смъкват цените на имотите.