Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи?

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция
12 авг 2023 16:00, Анисия Иванова
139

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.

Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.  

"В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност", обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

"Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора", коментира местната жителка Мариета Димова.

"Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон", категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

"Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото", каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
17
 
! Отговори
браво на фермера преди 9 месеца
Гледах имтервюто на фермера по една от телевизиите.Адмирации от мен, ако бях наблизо, щях да отида да му стисна ръката за кураж! Такива хора трябва да има повече!Уважения и само напред!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защото са сатанисти които си падат по подрастващи? Като господарите им?
42
1
 
22
 
! Отговори
Википедия преди 9 месеца
Според википедията населението на Влахи е ... 13 души! И насред ЦЕНТЪРА на този мегаполис - овце.Немислимо!Недопустимо!Двама души, които я имат 5-6 работника, я нямат да тровят живота на останалата половина от население и на наместника, който я живее там, я - не.
41
11
 
12
 
! Отговори
запознат преди 9 месеца
Защо не напишете цялата истина."Зелените" впрегнаха всички сайтове,за да заблуждамат обществото.Какво общо има рядката порода кози и овце,с безцеремонното замърсяване с оборски тор,село.Да изнесат оборите си извън чертите на селото,да платят на собственици на товарни коли,да им товарят и изнесат планината с оборски тор.Защото са намерили години наред село без "хазяин",затова се стигна дотук.Браво на ОбС-Кресна.Трябва и по-твърдо.Питайте ги тези животновъди,с какви пари са построили къщите си.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Mай не искат изселване на стадото, а на фермерите. Просто стадото върви с фермерите.
39
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво нещо е българина а? Реве ли реве,че днес в магазините всичко е менте! Даже и водата в бутилки,а скача срещу човек който произвежда истинско месо и мляко?!-:( Българина смея да кажа,че не си знае интересите днес!
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По улиците в София котки и кучета тичат и никой не ги връзва Влахи е проблема че са даже кози.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Държавата връща ТКЗС както са били предишните поколения на тия кози и се решава проблема. Ще има и работа за лекари, за работници и т.н. и селото ще се напълни с училища и народ. А не както Лостов и Лойко бастисаха бг.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как само звучи "в центъра на селото". Обаче при 13 души население /по ГРАО/ едва ли има даже магазин в това село, камо ли хоремаг... Обществен транспорт също вероятно не стига дотам. Та това, че преди е било някакъв център изобщо не означава, че и сега е такъв в смисъла, който се влага в израза. И идваме просто на една съседска вражда, а защо политици са се намесили - там вече има други интереси...
35
9
 
11
 
! Отговори
Нео преди 9 месеца
Хубаво е да се опазва рядка порода, но не за сметка на всички останали. Бил съм там, видях планината от тор, която расте и заплашва да замърси реката и красивия Влахински водопад. Ако някой отглежда рядка порода крави това основание ли е да ги отглежда в центъра на града или селото? Мисля че при добра воля може да се намери компромис и да се изнесат извън селото.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако става дума за с. Влахи, Благоевградско, в Уики-то пише население 13 /тринадесет/ души. А овцете са 500 /рядка порода/. А хората са 13 /обикновени екземпляри/. При това положение се пита Брюксел! Доскоро много държаха на правата на животните в процеса на отглеждане. Сега не е ясно на кое повече държат- на хората или на животните. Хората били твърде много на Земята, а пък изкуственото месо трябва да тръгне, най-после. 500 овце в центъра на селото, а в покрайнините 13 човеци? Как ли е станало?
33
11
 
14
 
! Отговори
До 32 преди 9 месеца
Не става въпрос за злоба и завист,бе ***!Става въпрос за култура и уважение към останалите хора,които не могат да търпят това.Ако ти си свикнал да живееш в ***,защо искаш и останалите хора да живеят така?
32
6
 
10
 
! Отговори
Лъки преди 9 месеца
Едни дават мило и драго за кози,ние плачем от многото кози!Всичко е до породата,а нашата българската порода,на повече от 1300 години,изчезва трайно и безвъзвратно!Е,като спасите нея,ще спасим овце,кози,земеделие,гори,Балкани,море ....даже и хората с човеците!
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 33.Отговарям ти. Изобщо нямаше да ми пречат.
30
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбира се, че не е редно да има стадо от 500 животни в центъра на селото и всеки ден да бъдат извеждани и прибирани през центъра и главната улица на селото. Представям си на какво прилича улицата.... Тук почнахте да делите хората на граждани и селляни, но се замислете, ако вие живеете там и пътувате с кола - приятно ли ще ви е да газите л а й н а и да търпите други последствия? А и хората сигурно си плащат данъците, всеки ден им ли се чисти пътя? Да ги преместят някъде в края на селото.
29
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Злобата и зависта в дребните душици е безгранична.После ще искате истинско сирене ,месо и мляко ама няма.Ще ядете принтирано ,инсекти и високотехнологично преработените си из.. сещате се. Селяните се помислиха за по граждани от гражданите селскостопанската стока почна да им пречи вече в село с шест души население!
28
1
 
4
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
В това село не беше ли роден Яне Сандански... дори съм минавал през него на път за хижа Синаница... ===)))
27
4
 
7
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 9 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
26
2
 
6
 
! Отговори
Хари преди 9 месеца
Преместете центъра на селото в единия край,по близо до пътя и реката и всичките 10 човека на Влахи ще мирясат,заедно с наместника! Хубавите неща нямат център и край,а Влахи е нещобез край,център и начало!Само природа на корем!
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не им пречи стадото, искат земята.