След увеличението: Бавят изплащането на детските надбавки

Нов сигнал
13 авг 2023 13:20, Росен Стойчев
13
След увеличението: Бавят изплащането на детските надбавки
Снимка: БГНЕС

Майки от Варна и областта сигнализираха, че на 3 август не са получили обещаните 1200 лева след увеличението със задна дата на обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Не са им били и преведени и последните детски от 780 лева. Това поставя много от хората, особено тези с повече от едно дете, в тежко финансово положение, съобщи БНТ.

Наш екип успя да се срещне и да разговаря с младо семейство, което живее в село Господиново, област Варна. Теодора и Светослав имат две деца - Елица на 7 години и Лилия - на година и 9 месеца. До месец юли са получавали редовно обезщетението за майчинство.

Още по темата
Теодора разбира, че ще има и увеличение, което ще ѝ бъде изплатено със задна дата. В сайта на НОИ тя следи кога ще им бъдат преведени парите.

    "Не очаквах, че още на 3-ти, както беше обявено на сайта на НОИ, ще получа парите, защото знам, че се изисква технологично време за обработка на всички тези данни. Стана така, че не го получих и на следващата, и на по-следващата дата", обясни майката.

Теодора се опитва да се свържи с представител на НОИ-Варна и да разбере защо има забавяне:

    "За съжаление по имейл се отговаря бавно, по телефона успях да се свържа единствено с портиера, който нямаше как да ми помогне. Свързах се с централата в София, но за съжаление те не могат да дадат индивидуална информация. За една майка е доста трудно да ходи постоянно, ако се налага да направи подобна справка".


Докато чакат информация кога ще бъдат изплатени обезщетенията, както и увеличението от 1200 лева, което е със задна дата, семейството на Теодора и Светослав започват да изпитват и финансови затруднения:

    "Ами последно получихме в началото на юли. Това е значителна част от семейния бюджет, все пак съм с две деца, те си имат своите нужди... за храна, за дрехи, за обувки. Сега ще се наложи някои ограничения да направим".

Теодора се надява да се разбере какво точно се е случило и да получи полагащите и се надбавки поне до края на месец август. Тя поддържа контакти и с други майки от Варненска област, които не са получили обезщетенията и се оказва, че те съвсем не са малко. Една от тях е категорична, че ще заведе дело и ще си търси правата в съда, но отказа да застане пред нашата камера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: детски надбавкибавят
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 8 месеца
Прекрасно знам колко са в чужбина и колко време продължават. Как ще сравнявате чужбина с България? Например 1 година е в Норвегия майчинството, после има правото бащата на 6 месеца, да го гледа детето , но с 65% от заплатата си, после бабата 1 година да гледа детето, пак на 65% ако работи. Ако тя не работи, то взима 100% на специални помощи, на сума от 23000 крони, или 2300 евро. И тази система е във всички западни страни.
7
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Малко страничен въпрос. Каква е връзката на заглавната снимка с темата на статията? Татковците и синовете да бият тъпаните за да събудят държавата ли докато майките чакат за детските?
6
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 8 месеца
Надбавките са точно това - надбавки, а не заплата. Същото важи и за отпуската по майчинство. Западът си отгледа гета с имигранти, които станаха държава в държавата, благодарение на щедрите си социални системи.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кокорчо финансов министър отново е най-голямата гавра с народа, това е все едно да върнат Костов или Царя!
4
0
 
10
 
! Отговори
До ром с *анго преди 8 месеца
Майчинството в САЩ е само 3 месеца и е неплатено. Ако жената е висококвалифициран кадър (програмистка и т.н.) от частната фирма могат да и дадат платен отпуск за тяхна сметка, но не и 2 години, както е тук.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип винаги е било така в гетото. Докато ни управляват мутрите няма да имаме дьржава!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1 заплащането се е забавило доколкото прочетох .Другаде може да е по- малко майчинството , но там жените работят много малко и на непълно работно време . Могат и вкъщи да си останат .В Германия дават и по 200 евро на дете .
1
2
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Швейцария -2-3 месеца,в САЩ 1-2 МЕСЕЦА...А у нас по комунистически 24 месеца...а всичкит реват против комунизма...а срещу благата по комунизма не рИват..що така бре?