Фермата на братята Сидер и Атила остава в с. Влахи

Стадото калоферски кози обаче трябва да се премести извън центъра
Обновена: 18 авг 2023 14:14 | 18 авг 2023 14:14, Анисия Иванова
8
Фермата на братята Сидер и Атила остава в с. Влахи

Фермата и животните на братята Сидер и Атила Седефчеви остават в село Влахи, но каракачанските кучета трябва да се отглеждат на безопасно място и да бъде почистен натрупаният по скатовете оборски тор. Това стана ясно след проведена среща между кмета на община Кресна, природозащитници и двамата животновъди.

На срещата фермерите са поели ангажимент да депонират оборския тор извън село Влахи и да отглеждат каракачанските кучета по безопасен за хората начин, заяви кметът на община Кресна Николай Георгиев.

"С позитивен тон е срещата, разбрахме се с момчетата. Мисля, че още вчера са задействали нещата по изчистване на оборския тор. Уточнихме място, където да бъде депонирана тя", обясни той пред БНР.

Още по темата

Решението на Общинския съвет за преместването на стадото калоферски кози извън центъра на селото обаче остава. Точно това породи вълна от негодувание в социалните мрежи и дори беше стартирана подписка в подкрепа на Сидер и Атила Седефчеви, които спасиха от изчезване най-старите български породи.

"Дали сме три месеца отсрочка на братя Седефчеви да преместят животните. Не спорим, че било в регулация или извън регулация. Просто спорът и желанието на местните жители, които се бяха подписали в подписката, която разглежда Общински съвет, е да не бъдат в центъра на селото", каза още Георгиев.

Според общинската наредба броят на животните, отглеждани в регулация на населените места, е до пет. Законът за ветеринарномедицинската дейност обаче не предвижда такава забрана за животновъдните ферми. Затова и братя Седефчеви обжалват решението на Общинския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При условие че , селото е обитавано от двама местни жители е не основателно животните да се преместват на друг терен извън пределите на населеното место. Вероятно хората живеещи там са пораснали с аромата на тази с.м.р.а.д и подобни въпроси за обсъждане в публичното пространство никога не са стояли на дневен ред пред тях. Виж пред новите заселници свикнали с аромата на бензин и нафта в големите прашни градове този аромат е чужд и не приемлив. Бог създаде селото, човека града !
7
9
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
никои не е против отглеждането на животни но да си ги гледат горе в балканана чист въздух вода и трева никои не е длъжен да живее в подобна с-м-р-а-д
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 5 - Кмето на Кресна е червен бре пич, какви евроатлантици те гонят.
5
7
 
10
 
! Отговори
Само в Бг-34г. преди 8 месеца
Мотото на Бг-атлантиците :Всичко трябва да се ликвидира , животни , земеделие , паметници , празници ,... и накрая и народа .
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Успех на Атила, Сидер и Мария! Много корави хора, които вместо да се дават за пример как спасяват на пук на всичко редки български породи, те гледат да ги мачкат по различни начини. Такива хора като съвременните ноевци са национално богатство и трябва да се подкрепят, а не да се мачкат. Още веднъж, успех и дано всичко да е за добро!
3
1
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 8 месеца
Благодаря за информацията. Не знаех за този случай и за проблемите на тези хора.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1 - Двама души, които са развъдили (около 500-600глави) и запазили няколко изчезващи породи български животни в село с 10-12 души постоянно население. Кмета на Кресна искаше да ги изгони скоростно от селото за под един месец, което можеше да стане само с изколването на стадата. Хората в нета скокнаха и кмета малко е клекнал.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кои са тези?