Защо искат изселване на стадо с 500 овце от почти изчезнала порода от с. Влахи?

Според местните замърсява селото, а в подкрепа на фермерите върви петиция
12 авг 2023 16:00, Анисия Иванова
139

Стадо с редки видове овце и кози скара фермер и кметски наместник в село Влахи. Намеси се и общинският съвет, който почти единодушно взе решение и нареди стадото да бъде преместено от центъра на Влахи. От фермата обаче категорично се противопоставиха и не желаят да напускат селото.

Фермата на братята Сидер и Атила Седефчеви е създадена преди 23 години във Влахи.  

"В това село се възстанови обявена за изчезнала порода преди доста години – това е каракачанската овца, тук се направиха поголовия, описателна част, чисто научна и развъдна дейност", обясни фермерът Сидер Седефчев.

Малкото местни жители обаче недоволстват, че фермата, която е точно на центъра на Влахи, замърсява селото, а освен това, кучетата, които охраняват овце и кози, са агресивни.

"Не може в центъра на селото да гледаш 200 или 50, или 100 кози. Той твърди, че неговите кучета са добронамерени, че те не нападат никой, но има не един и два случая на нападнати и ухапани хора", коментира местната жителка Мариета Димова.

"Кучетата са свободни – който има куче, каишка, да си го върже, да си го разхожда. Това е закон", категоричен е кметският наместник на Влахи Васил Василев.

"Оказа се, че дори в село с шестима човека пречим. Ако трябва да съм точен – в Кресна, където живеят много повече хора, има много повече животновъдни обекти, които също имат кучета, които също имат тор. Тази тор не е разхвърляна в селото", каза още Седефчев.

Общинският съвет обаче е категоричен, че фермата трябва да се премести. Първоначалният срок това да се случи беше 10 август. Сега той е удължен, но братя Седефчеви са категорични, че ще си търсят правата.

За случая се разбра преди няколко дни от публикация на Александър Петров във Facebook.

Стадо с 500 овце от почти изчезналата порода каракачанска овца ще трябва да бъде бъде премахнато от благоевградското село Влахи. Идеята за възстановяването на породата е дошла на братята Сидер и Атила Седефчеви, които са художници, пише той в поста си.

Според Александър Петров обаче те "дразнят местната власт" с инициативата си.

"Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници", пише още той и допълва, че основна причина за премахването на животните е мръсотията и миризмата от тях.

"Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10 август. Как се махат 500 овце за няколко дни? "Оправяй се!" По-важният въпрос обаче е защо! Защо да се махне единственото, което пази селото от смъртта? Защо се разпространяват лъжи, като този проект за лешояди на стойност 14 милиона(!)? Защото всеки, застанал на пътя на мутрите и мафията, трябва да бъде унищожен", пише още Петров в публикацията си.

В подкрепа на фермерите вече се изказа и земеделският министър Кирил Вътев. Върви и петиция в защита на стадото от Влахи.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
0
 
! Отговори
Трънче преди 8 месеца
Само човек който няма понятие какво е да гледаш животни с такава концентрация в населено място може да приема такова нещо за нормално
123
1
 
1
 
! Отговори
Истинският преди 8 месеца
500 кози в самото село не е село ,а обор.
122
0
 
0
 
! Отговори
До Някой си Борил преди 8 месеца
*** такъв. В МОЛ- а няма животни. Стани портиер някъде там и ако искаш се окъпи в ГМО и силиконови храни и стоки.Селото е за отглеждане на животни без регулации.
121
1
 
3
 
! Отговори
Ахмед преди 8 месеца
БГ комплексарите идват най- вече от селата.Селото затова е село, за са се отглеждат животни. Който иска без животни ей го къде е Дубай. Само бетон и асфалт.
120
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от бълхи, кърлежи и миризма. Ако някой го кефи, да ходи да стои в кошарата при пръча!
119
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
стига с тия ветеринарни правила бре по колко пъти ще пишеш
118
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
В селата се гладат животни, това да не е курортно селище. Който иска курорт да се мести.точка.
117
2
 
10
 
! Отговори
ДА преди 8 месеца
СТАДОТО Е МНОГО КРАСИВО-БОРЕТЕ СЕ С МАФИЯТА ДО КРАЙ-ТЕ ВИ ЗАВИЖДАТ,ЧЕ СТЕ СПОСОБНИ
116
13
 
2
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Не знам откъде идва идеята, но е очевидно, че собствениците на стадото, поради тесни собствени материални интереси не искат да се местят от центъра на селото с тяхните петстотин глави @доб***итък@. Почват да се преструват на големи патриоти и търсят съжаление и съчувствие от обществото. Това е частен спор свързан с пари, който няма нищо общо с патриотизма. Обществото очаква от всеки животновъд да спазва строги ветеринарни и санитарни правила.
115
6
 
10
 
! Отговори
И.Б. преди 8 месеца
Доколкото разбрах от актуалната обстановка, едно стадо трябва да бъде преместено от центъра на селище в по-подходящо планинско място с добра паша. Собствениците се протипвопоставят по силата на навика а защото са нужни средства за това преселение. Нека седнат на една маса с общинските съветници и поискат материална помощ за това трудно начинание. С амо с оплакване не става.
114
2
 
15
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Западна Европа и САЩ може да ги няма но България и българското трябва да остане!
113
3
 
8
 
! Отговори
Защото ЕС И ЕК преди 8 месеца
Искат да убият всичко родно и качествено с техните ГМО ПЛАСТМАСОВИ БОК..УЦИ! Ай вземете се събудете вече и спрете да гласувате за тези еврофашистки партии!!! ТЕ НИ МРАЗЯТ ИСКАТА ДО 30Г ДА НЯМА БЪЛГ. НАРОД!!! ПЪК ВИЕ СИ ХВАЛЕТЕ БАЙ ДРЪН И УРСУЛА ДА ТОВА СА ХОРАТА КОИТО КОМАНДВАТ И НАЩА ДЪРЖАВА ,ДЕНКОФ Е ЕДНА ПОДМЕТКА НА ТЯХ
112
2
 
4
 
! Отговори
Симо преди 8 месеца
Гледах репортажа за стадото "Пръчове" и първоначално се ядосах , че отново някой пречи и разбира се , че искат да довършат българското! Но незнам дали някой от вас е минавал покрай стадо пръчове и как мирише? Подкрепям с двете си ръце всичко което е произведено в България,но се поставете на хората които живеят в съседство! Нека да гледат кози, крави, прасета, овце и всичко останало,но нека да не пречи на другите хора! Не вярвам някой да иска да живее в смрад, мухи и лай на кучета!
111
10
 
9
 
! Отговори
Сенеката преди 8 месеца
Ужас овце на село ...още ли го има това нещо?!!!!
110
7
 
12
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Може да ви е трудно да го разберете, но времето се сменя и ще ви се наложи да разбирате.Има ветеринарни и санитарни правила за отглеждане на животни. Явно е, в това село те не се спазват. Явно досега сте минавали между капките и явно повече не можете да минавате между капките. И не ми са правете на патриоти. Поведението ви няма нищо общо с патриотизма.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз знам за поне 4-5 фермички и рпедприятия, свързани с хора, които са близки до властта, било то вчерашната, днешнаат или утрешната. От години пиша за тях но ... нищо! Оабче видиш ли - 23 години я е имало фермата, ама сега НЯКОЙ се сеща, да я думка... Хммм ... интересно. 4-*** души, срещи двама. Добре, мнозинство. А какво за 50-100 000 срещи двама? А .. забравих - парите.
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Борил - Бориле ... на тебе мисленето ти няма нищо общо с патриотизма. Ти си един долнопробен фашист, който иска да налага до безкрайнсот и му е огромен кеф, да намери някого и да го смачка ....
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тъкмо се пенсионирахме с мъжът ми от меверето и инвестирахме парите от 20-те пенсии на куп в най-евтиният имот с къща на село и се преместихме. После 3м ограда, асфалтирахме отпред, насадихме две туи, бетонирахме целия двор да не се каля, ремонт на къщата, нова баня, джакузи, сауна, врати Версачи, мебели лУй 16ти, всички екстри, да не ни липсват жълтите павета, че там е невъзможно за живеене, и БАМ! КОЗИ и ОВЦИ! Това на нищо не прилича! Да се разкарат! Само ни развалят евтината селска идилия!
106
8
 
3
 
! Отговори
Борил преди 8 месеца
Отговор до тия , които искат да се бият. Селяци прости, вие от цивилизовано говорене нищо не разбирате. Или ще спазвате ветеринарните правила за отглеждане на животни, или няма да гледате животни. И недейте да ми се правите на патриоти. Поведението ви няма нищо общо с патриотизма.
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако селото наистина има само 6 постоянни жителя, пенсионери, а по-догодина 2, то овцете печелят селския референдум! Най-вероятно някои виладжии мрънкат срещу овцете. Ще мрънкат пак за Коледните празници, когато пак навестят селото!