Нова вълна африканска чума по свинете, причината - задните дворове

Никой не контролира този тип стопанства
53
Нова вълна африканска чума по свинете, причината - задните дворове
Снимка: БГНЕС

Индустриални свиневъди алармират за нова вълна на африканската чума по свинете, която обхваща страната. Като основен източник на опасност те посочват стопанствата тип "заден двор", тъй като там продължава да няма никакъв контрол.

Пред БНР изпълнителният директор на Асоциациацията на свиневъдите Димитър Михайлов коментира, че у нас все още никой не знае колко прасета за отглеждат в "задните дворове" и че нищо не се е променило от предишния пик на чумата през 2019 г.

Той напомни, че през 2019 - 2021 г. около 220 000 животни бяха унищожени заради това заболяване, което е 25% от българското свиневъдство. По думите му са били нужни около година и половина - две, за да се възстанови тази бройка.

Чумата не си е тръгвала, категоричен е Михайлов и подчерта, че фермите тип "заден двор" винаги са били основната опасност, защото голяма част от животните в тези стопанства не са регистрирани към никой ветеринарен лекар.

"Няма никакво наблюдение върху тези животни. Самите собственици на тезиз животни не прилагат никакви мерки за биосигурност. Не малка част от тези хора въобще не вярват, че има такъв вирус. Хората нямат доверие на институциите и не разбират същината на проблема, който е много сериозен. Появата на това заболяване в "заден двор" води до влизането на региона в трета зона, която има много стриктни ограничения, всички животни в тази зона, които не са регистрирани, се унищожават, не се получава компенсация за животните, съответно бизнесът спира да работи в този регион, например дадена свиневъдна ферма. Дори при нейното възстановяване, тя има ограничение къде да продава", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Михайлов призовава собствениците да регистрират животните си и увери, че никой не иска да унищожи животните на тези хора.

Според него две са причините за проблема. Първата е, че БАБХ не може да контролира страната. Втората - инвентаризациите се извършват с местните кметове, което прави процеса неефективен, защото те си затварят очите за такива случаи, не искат да се конфронтират със своите избиратели, каза още Димитър Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: чумасвине
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 8 месеца
Излиза че причината е в нерегистрираните прасета.Щом са регистрирани , няма чума.Всичко е под контрол.Африканската чума се пренася от вятъра и птиците.
47
2
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Селяните не са само алчни , арогантни , злобни и много завистливи - " душевно нечистоплътни " , но и физически нечистоплътни .
46
1
 
8
 
! Отговори
Румяна Димитрова преди 8 месеца
Отново искат да ликвидират на хората прасетата,за да може да се внася свинско с неизвестен произход от Европа.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако ги гледаха на терасата никаква евроатлантическа чума нямаше да ги хване. Ама кой да им каже на хората, та те и в хола щяха да ги пуснат.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Причината за поредната чума по прасетата е американската лаборатория за разработка на биологични оръжия в Гърция. От тези лаборатории на САЩ, които задължително са на чужди територии, регулярно контролирано изпускат зарази, за да видят как им работи производството.
43
0
 
0
 
! Отговори
Жеко преди 8 месеца
До Анонимен баш тогава взеха да се сещат от БКП че българското село трябва да се възстановява, че само индустриялизация неможе!!Мога да те нарека ЛЪЖЕЦ но ти си просто един обикновен нещастен човечец койт онезна ена кой свят се намира!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 15-16 век по времето на Леонардо да Винчи,кат инквизиция решава че котките са дяволски животни,защото им светели очите в тъмното.Избиват всички котки,след което избухва чумната епидемия.Англичаните по това време хем са били с Ватикана,хем преминават към протестанството,не избиват нито една котка,и там не избухва чумата.
41
2
 
9
 
! Отговори
Жеко преди 8 месеца
Журналистите пишат каквото им кажат!ИСТИНАТА Е ЧЕ КОГАТО БОЙКО И ГЕРБ СА НА ВЛАСТ АФИРКАНСКАТА ЧУМА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!задните дворове хахаххаха, ей така просот от въздуха е паднала чуматаИстината е че Бойко и ГЕРБ са най-голямите унищожители на България!!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без прасета се живее,Израел,арабския свят,Турция,но без котки не.Масово ги неутрираха с евр програми и сега масово намаляха в градовете.Плъховете вече ходят по стените на сградите,това ще докара чума,а тя е много по-радикална болест от ковиса.В Трция навсякъде лежат котки и имат панички с вода и храна.
39
0
 
5
 
! Отговори
Редактор преди 8 месеца
Поредната куха , безмислена статия не е посочено къде е епидемията и какви мерки са взети от държавата.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе нямате си представа до къде е стигнала науката, с компютър могат произвеждат бактерии каквито си искат и за каквито си цели искат и могат да ги захвърлят където си поискат. Оставете хората на мира, сега домашните животни им пречели, ай сектир! Откъде на къде , трябва да се подчиняваме на вредни за населението заповеди?
37
0
 
16
 
! Отговори
Киро Лъже преди 8 месеца
За по-слабопаметните ще припомня да разровят да видят кой е мъжа на Мария Гарга'мел и каква е неговата (а и нейната!) роля при масовият геноцид на българските дребнокопитни животни през 2017г., когато избиха и стадото на баба Дора, а в последствие проби излязоха, че нито едно от 83-те й животни не е било заразено с "чума", а са ги убили просто така, абсолютно здрави! И това, естествено се замете под килима! Сега започва 2-ра серия! Ще има и нова серия Ковид19, помнете ми думата! Едни и същи са!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът с прасетата от задните дворове е че нощно време се измъкват тайно и ходят на дискотека и там заразяват невинните прасета от свинефермите, дето кротко си пият коктейла като им кихнат в зурличката!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нали трябва да се пълни гушата на големите вериги и вноса от дълбокия резерв на Аржентина, САЩ, Австралия, Испания... Тия лобисти не го ли разбраха, че хората не си купуват месо , защото нямат пари , а не заради прасето в задния двор.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе нямате си представа до къде е стигнала науката, с компютър могат произвеждат бактерии кавито си искат и за каквото си цели искат и могат да ги захвърлят където си поискат. Оставете хората на мира, сега домашните животни им пречели, ай сектир!
33
0
 
3
 
! Отговори
Ханибал Лектър преди 8 месеца
без Свинска Мръвка няма да Остана - вече Оглеждам Дебелите Тлъсти Добре Угоени Бутове на Свиинете в Брюксел Оранили се с Парите от Мъката на Народите на Европа!
32
0
 
13
 
! Отговори
Отвратена преди 8 месеца
А дали пък не е време да помислим за излизане от ЕС, от който нищо добро не сме видели, а само налагане на диктатури - медицинска, ваксинационна, хранителна, ограничителна, и аккви ли не още!? А, забравих, от ЕС излизане НЯМА!
31
0
 
13
 
! Отговори
Йотова преди 8 месеца
Добре, че Сърбия е близко, а там хорат свободно си отглеждат стока по дворовете, далече от хранителния тероризъм на ЕС и поне засега, нашето семейство се снабдява с месо, чйца и млечни оттам!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Питам, защо други лекарства се продават свободно, а антибиотици не се продават свободно, както се продаваха свободно, преди да влезем в ЕС?! И те не знаят защо. Защото и в държавите от ЕС е така, сега и тук го въведоха, за да следят хората и случаващите се неща, инциденти, защото при сериозни наранявания или други случаи , без антибиотик, хората няма как да оцелеят, а те искат да проследяват всичко!
29
1
 
20
 
! Отговори
Киро Х преди 8 месеца
Директивата от най-еврофобската и анти-християнска организация на света, а именно ЕС, е да бъде ликвидирана всяка възможност за европейските граждани да изкарват сами храната и прехраната си и да бъдат зависими лабораторни мишки. Който не ми вярва, ще бъде подреден за голяма изненада и съвсем скоро! Не прасета, ами и по 2-3 кокошки за яйца няма да имате право да гледате, че зер, птичи вир0с иде веднага и става апокалипсис! Яжте синтезирани в лаборатория "меса" и пийте"мляко" от смлени буболечки!