Проучване сочи масово замърсяване с ешерихия коли по родните плажове

На Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата
54
Проучване сочи масово замърсяване с ешерихия коли по родните плажове
Снимка: БГНЕС

Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на тези плажове не е случаен – за тях е имало сигнали и преди.

„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители” пред Нова телевизия.

Според него резултатите не могат да се обяснят с плажуващите.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р Иванов обясни, че два плажа са най-проблемни – те са в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

„Замърсяване откровено се открива. То се помирисва първо. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали не е отходна тръба, а не река. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има един недостроен комплекс, там също има може би изграждана тръба. Всичко това може да се помирише, да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките от „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всичките резултати са различни”, каза д-р Иванов.

„На Приморско – юг има силно замърсена река, зад плажа е, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че нощем се вливат. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

„Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. Досега не сме забелязали от 2-3 месеца да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба”, заяви Веселин Налбантов, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е категоричен, че няма оплаквания от посетителите на морето.

„От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и добре изглеждам за моите години”, заяви Налбантов. „Апелирам прокуратурата да се самосезира”, каза още той.

„Ние ще се съберем. Апелирам моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение за такива оплаквания”, каза Налбантов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: плажешерихия коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шампион на гнусните медии...
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Налбантов пие и спирачна течност и нищо му няма. Потвърждавам лично го видях оня ден
51
1
 
4
 
! Отговори
Кафяво море преди 8 месеца
Да се прекръсти от Черно на Кафяво море.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Живея край морето от както се помня.Такава смрад и мръсотия никога не е имало.Например може да отидете във Варна на централния плаж и да видите за какво кафяво море става дума там.Какви кафяви води се изливат там а и на други места.Но основно Черно море го замърсява Украйна.Всичките укробуклуци от заводите се изливат в Черно море.
49
1
 
3
 
! Отговори
Чудя се преди 8 месеца
Оня де е да пиине малко - ешерия коли и да хапне миди
48
1
 
1
 
! Отговори
от мен преди 8 месеца
ми то като се къпш във фекалии,какво да има във водата
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората имат изследвания и без тях щом мирише, значи има нещо. Тези веднага колко хора хранели, тук става дума дали е мръсни или чисто и да се видят пробите. Ако има нещо веднага да се намери източника.
46
1
 
11
 
! Отговори
pb преди 8 месеца
Тия хотелиери и ресторантьори тая година копаят ново дъно... Снимаш си сметката в ресторанта? СЪД! Правиш проучвания? ПАК СЪД!
45
1
 
8
 
! Отговори
= преди 8 месеца
Най после някой да разобличи мушенгиите на риокоз. Всички знаем че техните констатации са фалшиви, защото по черноморието пречиствателните станции са малко и недостатъчни, а на юг в повечето селища просто няма такива. Туристите масово се разболяват, а местните далавераджии лъжат ли лъжат
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още по соца на родното море се обзавеждахме с повръщане. Нищо не се е променило, освен че вече имаме алтернативи.
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подбрали няколко плажа, на които традиционно никой не ходи от години като Попския в Царево. Какви ли са целите им? Аз лично се радвам че няма сезон защото съм си сам на плажа и ми е екстра - не примирам за тълпи летовници.
42
2
 
6
 
! Отговори
Гларус небесен преди 8 месеца
Съвсем тревиално! През гнилия соц пускаха по една 5-600 метрова тръба навътре в морето и то където плаж няма и по нея изтичаше акото. Дойдоха евро,еко и т.н. дженвери и ревнаха що замърсяваме морето. Милиарди народна пара се изляха за т.н. пречиствателни станции. Обаче към 01.08 същите преливат и акото пак в морето по рекички и каналчета. Така че ако искате чиста морска вода на плаж се ходи до 20.07. Вярвайте ми!
41
0
 
14
 
! Отговори
Ама как ни лъжат преди 8 месеца
Цяло лято ни обесняват как е чисто морето и на края на сезона извадиха пробите. Евала на балъците отишли на море. После не били ***. 41 пъти над нормата.. това си е за затвор за Рзи. Как може такива отклонения ?
40
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гърците и турците Плащат яко за това плюене по България ! искат да им пълните кимизарниците до 1 ноември !
39
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи тичайте към гърция , там всичко е супер , от 1 септ. дори си вдигнаха цените ,като има баламурници да им се тъпчат в скапаните села ,дето преди Никой Никога не ходеше .Там ешококолито от ямата си го носят в къщи ,щото Нямат пречиствателни станции .
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Муахаха, плачете, долни хотелиерчета! Много ми е кеф! Щял бил да сезира прокуратурата. Ми сезирай бе! Ама само туристите да не вземат и те да сезират прокуратурата че напълно умишлено и престъпно лъгахте толкова време, че е чисто и безопасно! Вадел им бил хляба на работниците Искрено ме разсмя, Налбантов!
37
0
 
16
 
! Отговори
Миле преди 8 месеца
Лично видях , как една културна дама си хвърли фаса в морето , до къпещи се деца. Никой не ни е виновен че сме прасета. Обърнат танкер разбирам , ама като сами акаме в морето не знам какво ревем
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РЗИ Бургас са платени герберски измамници.Заразата тази година е направо ужасна.Дали от Каховка ,дали от североизточния вятър ,но всичко е кафяво и мирише отвратително.
35
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Хора ,не влизайте в нашето Черно/кафяво море поне до средата на септември!!!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали било чисто, кметовете се къпеха. Само лъжете, промяна било. А тоя назобания, няма ли да го скриете най-накрая.