Проучване сочи масово замърсяване с ешерихия коли по родните плажове

На Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата
54
Проучване сочи масово замърсяване с ешерихия коли по родните плажове
Снимка: БГНЕС

Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на тези плажове не е случаен – за тях е имало сигнали и преди.

„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители” пред Нова телевизия.

Според него резултатите не могат да се обяснят с плажуващите.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р Иванов обясни, че два плажа са най-проблемни – те са в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

„Замърсяване откровено се открива. То се помирисва първо. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали не е отходна тръба, а не река. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има един недостроен комплекс, там също има може би изграждана тръба. Всичко това може да се помирише, да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките от „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всичките резултати са различни”, каза д-р Иванов.

„На Приморско – юг има силно замърсена река, зад плажа е, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че нощем се вливат. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

„Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. Досега не сме забелязали от 2-3 месеца да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба”, заяви Веселин Налбантов, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е категоричен, че няма оплаквания от посетителите на морето.

„От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и добре изглеждам за моите години”, заяви Налбантов. „Апелирам прокуратурата да се самосезира”, каза още той.

„Ние ще се съберем. Апелирам моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение за такива оплаквания”, каза Налбантов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: плажешерихия коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
23
 
! Отговори
Poki преди 8 месеца
За всички проверки на РЗИ е така. То се виждат почиващите какви рани имат по кожата след третия ден. Непрекъснато се купуват лекарства за разстройство. Сори, че ви се къса далаверата, но това е истината. Бизнес така не се прави! Не се правете, че сте много загрижени за работниците, нищо не плащате и условия на труд няма. Къса ви душичката, че вече има интернет и цял свят вижда какви сте некадърници и печалбари...
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И рзи служителите са корумпирани явно . И ще кажат каквото се поиска от тях. Преди време имаше пак такава ситуация с разминаване. Журналистът , правещ проучването, изпратил проби в друга страна за анализ. Българските служители твърдяха , че всичко е наред , но се оказа , че това е лъжа, като излязоха резултатите от чужбина. Започвам да мисля , че тук няма почти никакви читави и некорумпирани служители на държавна служба.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Инфекциозните отделения в държавните и в частните болници по морето са запълнени до горе. Здравната каса плаща заради лакомията на някакви престъпни хотелиери и на още по престъпни служители на РЗИ. Хайде да видим имоти на служителите на ХЕИ и РЗИ от Бургас и колко кеш има . Направете им проверки
30
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде айде пак платените атаки на съседни държави. Плажовете преливаат от туристи. Трябваше болниците да са препълнени :)) Аман от глупости всяка година. То тогава цяла Варна до сега да нямаше жив човек за 20г :)))) Какви *** вярват на такива истории. До оня ден беше пълно с радиация, сега с ешиарихи:) Клоуни
29
1
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 8 месеца
Представям си физиономиите им... хубаво е да се казва истината в страната на лъжите.
28
2
 
20
 
! Отговори
Генчо преди 8 месеца
Хайде сега пак черноморската мафия да ми разправя защо да не ходя на почивка в Гърция! Скоро слана ще попари и строителната мафия, защото истина излиза наяве!
27
3
 
17
 
! Отговори
простата истина преди 8 месеца
Аз пък мисля че и двамата са прави! Налбантов наистина пие вода от морето и яде сурови миди-документирано е.Наистина на Черноморието има чиста вода - аз лично я видях.Но е истина и че на отделни места-като посочените по горе - има отходни тръби които са заустени директно в морето.Оттук тръгват проблемите тези плажове са проблемни.Освен това тези вируси и бактерии-не поразяват всички.Някои хора имат по силна имунна система но има и слаби които буквално се разболяват.Трябват пречиствателни станции
26
2
 
38
 
! Отговори
анон преди 8 месеца
Всички знаем, че е ужасно мръсно, но всеки път когато някой го каже излизат хотелиерите и казват "ама вие да не искате да убиете туризма"Не, мили хотелиери. Вие убихте туризма като пуснахте казанчето директно в морето. Ние само докладваме колко е "чисто".РЗИ очевидно е корумпирано!!! Оставки!
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
това е от години така, нека не е правим на изненадани. Вече не познавам човек от близки и приятели, който да ходи на бг бетономорието - всички по чужбина след поредица от случки с мутропитеците, превзели нашето някога прекрасно черноморие
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАПЪНАХ се и си го представих....
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те тия ресторантьори говорят, все едно клиентите им не си повръщат и *** червата редовно всяка година.Не напразно всчко живо от чужбина игнорира бг черноморието и прави невероятни задръствания на Гръцката граница. Догодина ще е по-зле, и така трябва.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Консумира сурова храна от морето? Не му вярвам!Неслучайно освен Бетономорие го наричат и Лaйнoмopиe
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виновни са нашите фекалии..
20
1
 
26
 
! Отговори
Хмм преди 8 месеца
Каквото и да говорят за цените дали Гърция е по-евтина или по-скъпа, това е въпрос на личен избор, но истината е че за 11 години ходене с децата по Гърция, Испания и Италия ми ни един път не са се разболявали. Тука който отиде на нашето море 90% се връщат с памперс и купа в скута заради замърсяването.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прави бяха може би като казаха, че морето е чисто от умрели крави и мини, забравили са да споменат многото болести. Правете се още на патриоти, децата ви ще страдат.
18
0
 
9
 
! Отговори
Ешерихия Колинс преди 8 месеца
Ха ,добър ден , бабо Дуцке , открихме топлата вода !
17
3
 
33
 
! Отговори
Абе преди 8 месеца
Не знам ама в гръцко имам оферта за 360евро за 8 нощувки, първа линия на плажа каравана с кристална вода.... Тук на Иракли в някво "много яко" ново място с къщички и ала бала искат 1000лв за нощувка И всичко било заето до края на сезона.... Тоест 8000лв или 700 лв. Питам как е???????? Къде да ходим на море????!!!
16
3
 
19
 
! Отговори
Хмм преди 8 месеца
Странно, направо не мога да го повярвам. Тези плажове които приличат на Сейшелите, малките 30 етажни хотелчета, където можеш да си опънеш чадър само за 50 евро на свободна зона. И това прекрасно място да е замърсено с дрисенддрайф? Това е НЕВЪЗМОЖНО! Иван Вазов, Левски и Ботев са ходили там и аз само там ще ходя. Нито Гърция, нито Испания, нито Италия могат да ни стъпят на цените и чистотата!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо варненци ходят на Тасос?
14
0
 
31
 
! Отговори
Те казват преди 8 месеца
Морето е мръсно, той казва не, не е и призовава да се завеждат дела срещу такива твърдения които убивали хотелиерството и вземали хляба на много хора.... Без коментар!!!