35 хил. дка горски територии изгоряха в пожари

В сравнение с миналата година огнените стихии са били по-малко
5
35 хил. дка горски територии изгоряха в пожари
Снимка: БГНЕС

От началото на годината в горските територии са възникнали общо 245 пожара, които опожариха около 35 хил. дка горски територии. Тези данни, съпоставени с изминалата календарна година, сочат с над 140 горски пожара по-малко и опожарени и засегнати от огнените стихии територии - с над 21 хил. дка по-малко към настоящия момент. Това заяви пред БНР инж. Мурад Шикиров - главен експерт в Изпълнителната агенция по горите.

Към настоящия момент активни действия се извършват по пълното локализиране на пожара в района на град Мъглиж, където е обявено и частично бедствено положение за 7 дни, посочи той.

Служители остават за наблюдение и в Държавно горско стопанство - Свиленград, както и в района на село Кубадин.

Може да се каже, че в тези пожари изгоряха над 15 хил. дка гора, посочи инж. Шикиров за предаването "Преди всички".
 
По думите му причина за това са високите температури съчетано с човешка небрежност.

Към настоящия момент ситуацията е сравнително спокойна, отчете той.

Експертът отново напомни, че не трябва да се пали открит огън при силен вятър или в близост до лесно запалими материали. В този период е строго забранено паленето на открит огън в горите, добави той.

За последните няколко седмици са проверени над 2300 физически лица и над 650 туристически места в горски територии, като са установени 8 лица, които са извършили нерегламентирано палене на огън и срещу тях са образувани административно-наказателни производства, подчерта инж. Шикиров. По думите му санкцията за такова нарушение е до 2000 лв.

Според него по отношение на защитата на горските територии от пожари нещата са добре регламентирани. Превенцията е най-важното и ние работим в тази посока, категоричен бе той.

"Има достатъчно регламентирани забрани. Въпросът е ние да спазваме тези правила и да не допускаме възникването на пожари в горските територии на страната", обясни инж. Шикиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: горипожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
Шишо преди 8 месеца
Не знам кое влияе по-лошо на гората. Пожарите или секачите на местните феодали, назначени от Доган Бей?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бурята духа, вилня, валя, трещя, направи пожари и блъска общо 3 минути и 23 секунди. Или както казват мъжете - цяла нощ!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
мари като мулчирам пресъхналия храсталак и фрасна камък стискам заби, хем троша мулчера хем може всичко да бърнаутне. Сухо е като барут а тревата е метър
1
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
господ ни наказва защото не четем и не мислим какво вършим такова опростачванена хората не съм виждала за моите години