Сериозен недостиг на работна ръка в Ловеч

Търси се персонал за определени сфери
29 авг 2023 23:30, Росен Стойчев
39
Сериозен недостиг на работна ръка в Ловеч
Снимка: БГНЕС

В Ловешко се оформя криза за работна ръка. Задълбочава се тенденцията да не достигат специалисти. В следващите 12 месеца най-търсени ще бъдат работещи в дървообработващата промишленост, шофьори, учители – това сочи проучване на Агенцията по заетостта, проведено в периода 1 - 14 юли сред местни работодатели.

Ще бъдат необходими още работници за селското стопанство, преработващата  промишленост, животновъди, готвачи, химици, дори куриери.

Още по темата
"Кризата се дължи най-вече на липсата на работна сила в самата област", отбелязва пред БНР Христомир Василев от Регионалната служба по заетостта.

По думите му всеки месец около 16% от регистрираните в бюрата по труда заминават в чужбина и "много е трудно да се намерят кадри в момента."

Тези браншове са устойчиви, те се развиват успешно от много години, но липсата на кадри пречи те да работят с потенциала, който имат, коментира Христо Йовчевски, собственик на най-голямото мебелно предприятие и член на браншовата камара на мебелната и дървообработващата промишленост.

35 са свободните места за учители, но те ще бъдат попълнени до началото на новата учебна година, уверяват от Регионалното управляние по образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Ловечработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Гришата Ганьо преди 8 месеца
Заради скапаните работодатели които се подиграват с хората е така
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От Ловеч съм,учител в Германия,ако беше добре щях в града да остана,но това което върша няма нищо общо с какафонията в града,не бих работила това там
31
14
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Българина има робска психика, предпочита да отиде на сезонна работа в Западна Европа, от колкото да работи целогодишно в България. За жалост не сме патриоти като Турци, Гърци и Сърби. Слаби но пък за това озлобени душички сме.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Масово фалира всички заводи и къде са хората? В Троян, Севлиево, Плевен и чужбина! Да не говорим колко народ отиде в София, Варна и Пловдив! По празниците града се пръска по шевовете и след това няма кьорав човек!!!!
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това са пълни глупости. Като човек живеещ в Ловеч мога да ви кажа, че няма никаква нормална работа. Навсякъде масово се предлага минималната заплата и на всичко отгоре не я и плащат редовно. Относно учителите, това е редовна практика да ги пратят на борсата през лятото и да ги наемат в началото на учебната година, нещо което е незаконно! Ловеч е столицата на беззаконието, безнадеждността и на бавната и мъчителна смърт!
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 5 работещи много добре заводи по комунистическо време сега нито един не работи.Цялата ми фамилия около 15 човека работиха в "Балкан " с годините бяха пинудениили да напуснат или ги съкратиха а от един от най - прославените заводи не остана нищо . Братята Домусчиеви и мама се погрижиха и болче да не остане от "Балкан " всичко което можеше да се продаде се изнесе и продаде и останалото на скраб . В хубавите му времена там работеха 5 хиляди души .Кой потърси отговорност за това..
27
1
 
26
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Ами работодателите 15 години плащаха заплатки по 500 лева, а сега рИват, че няма работници. Ами няма да има, като ги изгонихте. Накупиха се коли, джипки, мутреси и т.н. Хак Ви сега, внасяйте си непалци, индийци и прочие *** и ги учете на работни навици, платете и на преводач за целта. Това което сам работодател си направи и господ не може да му го направи.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бизнесът се картелира за размера на заплатите и няма конкуренция за цената на труда. Този бизнес е паразитен, щом няма работници и не допринася с нищо за обществото. Паразитният бизнес трябва да фалира.
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Роден съм в Ловеч,и вече повече от 20 г.жовея в чужбина .Всеки път когато се прибера в града констатирам колко по зле живеят хората в него .От хубавото и китно градче преди 30 години не е останало нищо . Депресирани хора опитващи се да свържат двата края . Разруха и нищета в целия град .Администрация и болница очетащи някаква мижава дейност и никаква социална политика .Жалко.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма кой да прави къщички за пилета.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми при условие че Гриша Ганчев и мафиотите му бият всеки дето дава повече от 1000 лв чисти пари, как да има работна ръка ... севлиево е наблизо ...
22
3
 
10
 
! Отговори
Издънкова преди 8 месеца
До Анонименразрухата на евроатрлантизма се ускорява с пълна сила вместо 3 март да нахлупите фесовете и да издигнете джамия там неандерлталци такива
21
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ги е срам, ще ходят да ми работят в чужбина вместо да стоят за жълти стотинки в Ловеч.
20
0
 
48
 
! Отговори
Ооо преди 8 месеца
В статията не са се доуточнили тези браншове са устойчиви и печеливши само за собствениците им, най-често мутри за останалите на заплата е въпрос на препитание ден за ден! Хората се пребиват с труд докато успеят да изпратят детето си в чужбина след това не им пука вече ! Ако беше толкоз печелившо, щяха да се заселват хора там, не да бягат
19
3
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Не ми се мисли какво ще стане,когато заработи заводът за електрички на Про100 Киро.
18
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква ръка че и работна. То хора мНе останаха. Пет милиона стигнахме.
17
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има недостиг на евтина работна ръка.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато областният управител трябва да е работник от тези, а работници не достигат..
15
5
 
23
 
! Отговори
о боже страх преди 8 месеца
Не стигат хора работници .Обаче квалифицирани убийци могат да се намерят под път и над път Новините го доказват и показват. И народа не знае от кого по напред да се страхува. Настанаха едни години да се гърмят роднини.
14
2
 
52
 
! Отговори
Не е вярно преди 8 месеца
Тази информация не е вярна. Живея в Ловеч. От две години съм на борсата и не мога да си намеря работа, особено от горе изброените, където пише, че има недостиг на работна ръка