Пенсионерско щастие: "В България най-после се почувствах отново човек"

Страната ни, избрана от 1194 германци, обаче е едва на 21-во място
4 сеп 2023 21:20, Елка Василева
72
Пенсионерско щастие: "В България най-после се почувствах отново човек"
Снимка: архив, БГНЕС

Когато пенсията в Германия не стига, България се оказва добро решение за мнозина. "Качеството ни на живот е съвсем различно", казват преселниците, пише Дойче веле.

"В Германия се чувствах изключена от обществото - животът просто беше прекалено скъп. Тук в България отново съм човек", споделя 62-годишната Карола Лойе пред германския "Билд". Само преди месеци от пенсията на жената от Камен, Северен Рейн-Вестфалия, в размер на 1070 евро, оставали едва 180, с които да живее след покриването на разходите. Тя се е пенсионирала по-рано заради здравословни проблеми. Заедно с брат си Оливер (който 30 години е бил миньор) решили да проверят в интернет къде биха могли да живеят по-нормално на старини и така стигнали до сайта rentnerglück.de (Пенсионерско щастие) и до България.

Още по темата
През ноември 2022 година двамата заминали за първи път за Лозен, в Източна България и веднага се въодушевили от селото. Бързо се договорили и с наемодателя Йордан Миланов.

"Германското" село Лозен

Йордан Миланов, който е израснал в Германия и е работил като ветеринарен лекар на летището в Мюнхен, се надява да създаде малка германска общност в село Лозен. Той е купил там 12 къщи с площ от около 25 000 квадратни метра, пише "Билд". Успял е да обнови половината, а скоро ще бъдат готови и още две.

Човек, който живее сам, може да наеме къща за 490 евро, като разходите за ток, вода и интернет излизат между 50 и 95 евро месечно, информира германският портал "ИнФранкен". Къщите на Миланов включват и градина с площ между 1000 и 2000 кв. метра. Карола Лойе плаща 590 евро за дома, в който живее с брат си. Двамата са в България от април тази година. Но не става въпрос само за по-ниските наеми и разходи за бита: "Тук за 17 евро получаваме страхотно ястие в ресторант. Качеството на живот просто е съвсем различно", разказва Лойе.

Въпреки това страната не се нарежда сред най-предпочитаните места за живот за германските пенсионери, посочва "Билд". От официалните статистически данни става ясно, че първото място в класацията се държи от Австрия с 27 630 души, следвана от Швейцария, където са се заселили 26 028 пенсионери от Германия, и Испания с 22 094 души. България, която е избрана от 1194 германци, е едва на 21-во място, изоставяйки с малко спрямо Румъния - с 1255 германски пенсионери.

"Подкрепяме се взаимно"

Страхът от самотата и предизвикателствата на чуждия език пораждат притеснения у много потенциални емигранти, отбелязва порталът "ИнФранкен". Въпреки че Йордан Миланов не отдава къщите си под наем единствено на пенсионери, изглежда, че те все пак са основните му клиенти. Предприемачът анонсира, че помага при решаването на административните проблеми, както и за посещението при лекар. Той може да бъде на разположение на наемателите си и при спешни случаи, тъй като е обучен да оказва първа помощ, пише на сайта му.

Каква е мотивацията на Миланов извън обичайните бизнес цели? Предприемачът разказва, че желае да съживи родното си село. "Може би тук, в Източна България, ще се появи една малка Германия", казва той пред "Билд". А Карола и брат ѝ Оливер Лойе вече са открили нови приятели на новото място: "Заедно се превърнахме в прекрасна общност, подкрепяме се взаимно", разказва жената.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Де и българските пенсионери да се чувстваха като тях.
43
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всъщност, България е уникална с природата си, всичко е събрано в едно малко място, море, красиви планини, минерални води, идеално за спокоен живот и туризъм, но обстановката трябва да бъде по-спокойна, за да не се страхуват хората.
42
1
 
44
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Германските пенсионери са добре дошли.Ще си харчат пенсиите в България и ще подпомагат родната икономика.Това са хора възпитани на ред и дисциплина.Няма да създават проблеми.
41
21
 
23
 
! Отговори
до анонимен преди 7 месеца
""""Eх да можеше и наште русофили да идат в Русия ,ама де тоз късмет"""" ------ Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне! Ако "русофилите" в Бг се изселят в Русия, по-една или друга глобална или воено-политическа причина, в Бг ще останат ромите, турците и българско.... малцинство!
40
9
 
25
 
! Отговори
Додо преди 7 месеца
Тази грозна идилия представлява еманацията на провала на неолибералният модел. Немски пенсионери, работили цял живот, сега не могат да си позволят да живеят в държавата, за чието матриално благоденствие са допринасяли през целият си съзнателен живот! Нито пък да имат деца, които да ги обгрижват на старини! Идват в България, за да оцелеят, а това, че България има чудовищна улична престъпност (в която специализира етномалцинството), неприлагане на законите и липса на здравеопазване и лекари е факт
39
6
 
10
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 7 месеца
беше някога пенсионерско щастие.Сега цените са изравнени даже и по скъпи от Германия.И аз като остарея ще се върна в Бг но дотогава и на почивка не отивам там
38
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Eх да можеше и наште русофили да идат в Русия ,ама де тоз късмет
37
9
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
"Тук за 17 евро получаваме страхотно ястие в ресторант." - това преди 2-3 години, сега отива на 25-26 евро. Демек съизмеримо с Испания при далеч по-лошо качество на живот от там. Преселниците търсиме или евтино, или качествено. Когато вече не е евтино и качеството остава ниско си отиваме по живо, по здраво.
36
2
 
9
 
! Отговори
Нова преди 7 месеца
Само да не си завъждат приятели от нашите "германци", като горката англичанка в Търновско, дето писаха преди няколко години, че "приятеля й" от нашите братчеди, я ударил с лопатата у главата и си отиде като "човек" на 61 год възраст. Пенсионери няма как да ви превземат. Защото нямат деца, а децата и внуците им си имат свой живот далече от тях.
35
15
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
След 20 години и в Сахара ще имат по-висок стандарт от евроатлантическа българия, която неграмотните и некадърни европеидни про'с'таци сега градят. Факт другаре, факт.
34
20
 
18
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 месеца
Не мога да се оплача от живота си след 1989 година. Тогава се роди сина ми и доходите ми винаги са били добри. В момента взимам почти 3300 лева пенсия и не се лишавам от почти нищо. Годините по време на социализма обаче бяха нещо кошмарно което няма да забравя никога....
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На *** все некой му е виновен.
32
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цяла България плаща вече повече от 140 години за греховете на русофилите и комунистите които се продадоха за жълти копейки на руските диваци и варвари.
31
9
 
11
 
! Отговори
ротфронт преди 7 месеца
А ние в БГ-.то като взимаме по 300-400 евро какво да кажеме.Цените са ни по скъпи от Германия.Не ви ли е срам да пишете глупости.
30
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е Велика.Българо-руската дружба ще пребъде.
29
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нашите изветрели русофили защо не ходят във процъфтяваща, феодална Русия да се радват там на "разкошния живот" в тази пoмийна локва?
28
14
 
9
 
! Отговори
До пенсионер от Руси преди 7 месеца
Ти по-добре помисли за себе си! Руснаците няма да умрат от студ и глад!
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия ще напълнят една психиатрия.
26
20
 
13
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Нормално..., икономическата и социална криза в Германия набира обороти!!! Германците да благодарят на американските си "партньори" за съсипаната енергетика, промишленост и автомобилостроене!
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Пенсионер от Русия - Нали знаеш, лошите момчета ходят където си поискат. Щом си от Русия си от тях!!! :)