"Германия ли? Никога вече, в България е чудесно"

Има прекрасен климат, вкусна храна, евтино е, казват германски пенсионери
20 авг 2023 09:36, Елка Василева
159
"Германия ли? Никога вече, в България е чудесно"
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече възрастни германци се преселват в България - и харчат там пенсиите си. Изгодно за страни като България, защото така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, пише германският "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

Клиентът в месарницата на малко черноморско градче в България изглежда от главата до петите като германец. Сочи към една от тавите и ясно артикулира думата "котлети". "С кокал или без кокал?", пита продавачката. Тук германецът (да го наречем Гюнтер) вече е безпомощен, та се налага да му помогне преводач. Оказва се, че живее вече от две години в едно село на няколко километра навътре. Купили си къща заедно с жена си, също пенсионерка. И се чувстват много добре. Ще се върне ли някога в родния си Карлсруе? - питаме го. "Германия? Никога повече. Тук е чудесно, прекрасен климат, вкусна храна, евтино." Така звучат мотивите и на други германски пенсионери, заселили се край Черно море в България.

Още по темата
Стотици хиляди получатели на германски пенсии постъпват като тях: търсят "финална дестинация", където да живеят на добър климат и ниски цени. Един от тях е Андреас Йолер, който също си търси такава дестинация и мисли включително и за България. В германския седмичник "Ди Цайт" той между другото пише:

Стотици хиляди германски пенсионери живеят в чужбина

"Около 260 000 германци харчат пенсиите си извън Германия - това показва последната статистика на Службата за пенсионно осигуряване. В това число не влизат онези, които са пристигнали в страната като трудови мигранти и се връщат в родината, за да прекарат там залеза на живота си. Дали моето семейство скоро ще влезе в тази статистика? Повечето хора, които решават да предприемат подобна стъпка, гледат да сведат до минимум рисковете, които крие един такъв план. В Австрия например са се заселили 28 000 германски пенсионери, в Швейцария - 26 000. Именно тези две дестинации оглавяват списъка на държавите, предпочитани от германските пенсионери в чужбина. Освен всичко друго, там говорят немски, а думата "шницел" е изписана без правописни грешки в ресторантското меню", пише авторът на "Ди Цайт".

Гюнтер би добавил, че и котлетите в месарницата са езиково по-лесно достъпни. Но както Гюнтер, така и авторът на "Ди Цайт" имат друг, по-важен мотив за търсене на ново пенсионерско пристанище:

"Налага ни се да изберем някоя по-бедна страна, за да можем да запазим определен стандарт на живот. Страна, където нашите спестявания за годините, в които евентуално ще имаме нужда от професионални грижи, няма да се стопят изцяло. Европейското решение да се изплащат пълни пенсии, независимо в коя европейска държава живееш, е много изгодно и за едната, и за другата страна. Така европейски пари се насочват към по-бедните държави на континента, където подпомагат икономиката и изграждането на инфраструктурата. А на нас, пенсионерите, ни се позволява повече гъвкавост на старини - за да изкараме още няколко хубави години", пише авторът на "Ди Цайт" и добавя: "Можем ли да си представим да се заселим в някой "пенсионерски рай" в Испания? Или пък в България? Там, където има Лидл и Кауфланд, където в кафенето ще срещнеш германски мигранти, които обсъждат любимата си тема: как тук, за разлика от Германия, нищо не функционира както трябва...".

Броят на германците в България тепърва ще расте

Тези наблюдения на Андреас Йолер напълно се потвърждават от един негов сънародник, когото ще наречем Дитер. Той се грижи именно за това в България нещата да функционират както трябва. Дитер също живее в българско село близо до северното черноморско крайбрежие. Къщата му е чиста и подредена, а в плевнята е отворил истинска германска работилница - с всички необходими инструменти и пособия, докарани от родината му. Дитер ремонтира и поправя всичко възможно - и хората от околността го обичат. Разплащането често пъти е натурално, но Дитер и съпругата му нямат нищо против: германските пенсии им стигат в България. А като тях са още хиляди германски пенсионери. И броят им тепърва ще расте.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 8 месеца
вън от България!харчете си парите там!
107
0
 
3
 
! Отговори
този германец преди 8 месеца
е измислен,както и името
106
0
 
2
 
! Отговори
Друг преди 8 месеца
Тази драсканица в въртите от сайт в сайт нато топъл хляб! На журналисти вяра нямам! Гюнтер ха.
105
2
 
1
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Германците ХАХАХА след 100 години.
104
1
 
2
 
! Отговори
Германец преди 8 месеца
Само да ни ги пуснат в Европа и тогава ще ги пуснат и в Шенген не дай боже и до САЩ без визи ще ходят
103
0
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 8 месеца
облъчен, педофилите са гонени не само тук, а и във всички държави, недей се облъчва с на възраждане гадориите
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"евтино е, казват германски пенсионери" - АХХАХА! Кое му е евтиното? Имотите даже са по-скъпи от повечето места в чужбина. За хранителните продукти даже вече не е новина, че в България е по-скъпо. Това всеки го знае.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Одкога ги шаками дан катцнат веднага шим ходим с чааветтата на гозти да им гледами на ръкха да ни дадът некоя гривн, пръстен, гирданче, часовник.
100
2
 
3
 
! Отговори
ЛГБТ дегенерастия преди 8 месеца
Нямам нищо против германците, но намерят ли педофили искам да ги трепят на място! Тая либерастка деггенеррастия не е необходима на България.
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И не забравяйте че източно германците се броят също за германци но всъщност НЕ са!! Те са си 100% дедерони с всичките последствия. Източна Дойчландия не е Германия и никога няма да бъде.Искам да видя германец от Мюнхен или Дюселдорф да се пенЦионира в Бг. А дано ама .. нанайси!!!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Богатите българи се пенсионират в Западна Европа а бездните и глупави западняци се пенЦионират в Бг. Всичко е точно. Бг става още по-гнусна кУчина.
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами у Гърция на камъните и чакъла не е ли по-добре.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евтино не значи чудесно!!!А и в Германия има пУмияри които ще предпочетат евтино пред качествено и безопасно.
95
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 8 месеца
До АнонименНе им е проблем - и в Германия са ги лекували българи..
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излиза, че много малко немски пенсионери отиват да живеят в чужбина. Все едно 23000 български пенсионери да отидат в чужбина, а те са много повече. Немските пенсионери предпочитали Австрия и Швейцария, където е по-скъп живота в сравнение с Германия. За България е ясно - харесва им, докато не ги налазят крадците. Като ги оберат и пребият няколко пъти и те беж в Германия.
93
2
 
4
 
! Отговори
Ех мечти преди 8 месеца
Ама по-добре да доведат и внучките.А ако са скандинавки още по-добре, по-арни са и ще подобряг генофонда.
92
2
 
4
 
! Отговори
В България преди 8 месеца
е супер!
91
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западните държави дават големи пенсии, поне ще харчат парите си тук, няма лошо, излезе в пенсия, добре дошъл.:))
90
1
 
20
 
! Отговори
Бай Ганюу от БГ преди 8 месеца
С моята Бг пенсия 600-700лв ще отида в Буркина Фасо да пуша фасове и ще стана крал на племе - ще ядем всеки ден банани и кой квот си набере --)! ЪЕС! само ще събирам няколко месеца за самолетен билет до тази бананова дестинация - толкоз от мен
89
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много са и в Полша, Чехия, Словакия и Унгария, защото там все още хората са бели.