Бедствието край Апаря: В морето пбуват отнесени коли, каравани, мъртви животни, газови бутилки

Гранично-полицейски кораб е в акваторията на Царевския залив
6 сеп 2023 17:35, Нели Христова
106

Снимки: БГНЕС

Доброволци и спасителни екипи вадят отнесени коли, каравани, мъртви животни, газови бутилки и всякаква покъщнина от морето край къмпинг "Арапя" в Царево, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Има потвърждение за самоличността на една от жертвите на потопа – това е съдия Мария Москова, чието тяло е извадено на пристанището на града. Остава едно лице, за което продължаваме издирването. Това е дъщерята на Мария Москова. Нямаме абсолютно никакви данни къде се намира, предполага се, че е била в автомобила на съдийката, заяви на брифинг следобед кметът на морския град Георги Лапчев.

Градоначалникът обясни, че двата язовира на територията на Царево ще бъдат напълно обезводнени. Стартира спешна дейност по ремонт на стените им, тъй като мощната вълна ги е обрушила. Помощ ще бъде поискана от държавата.

„Специалистите споделиха, че ако не е бил един от язовирите, който е бил напълно празен, сега целият комплекс „Оазис” нямаше да съществува. Той е бил буферът, който е спасил цял един район, в който има стотици души”, подчерта Лапчев.

Полицейски екипи на ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от "Гранична полиция" и Държавно горско стопанство - Царево регулират движението по алтернативния маршрут за пътуващите от Ахтопол в посока север, които след компрометирането на моста на къмпинг "Нестинарка“ около 13.00 часа в сряда, преминават през маршрут: Ахтопол – с. Варвара – с. Бродилово – местността "Калинче“ / до заслона вдясно/ - още 0.500 м и се стига до стабилизиран път в посока с. Изгрев и оттам до Царево.

Маршрутът приоритетно ще се ползва от пътуващите от Ахтопол към Царево и Бургас, а впоследствие ще могат да се включат и пътуващите към Ахтопол. Около 14.30 часа бе възстановена проходимостта на моста на Синеморец, така че намиращите се в Резово и Синеморец могат да предприемат изтегляне в северна посока към Царево и Бургас. Органите на реда продължават да осъществяват и линеен контрол за недопускане на свлачищни процеси на скална или земна маса в рисковите зони. Контролната дейност спрямо повредената или унищожената собственост на граждани, с цел недопускане на мародерски действия, също се осъществява от полицейските служители.

Компрометираният мост на къмпинг "Нестинарка“ се охранява от служители на зонално жандармерийско управление – Бургас. Техни екипи продължават да са в района на Община Царево и да оказват помощ и съдействие на нуждаещи се.

Екипи на РД “Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас са на терен в с. Фазаново и с. Кости, подпомагани в дейността си от доброволни формирования от Пловдив и София по закона за защита от бедствия.

Отводнителните действия в Царево, с. Лозенец и къмпинг "Оазис“ продължават. Eкип e на язовир в Лозенец с цел недопускане преливането му.

Гранично-полицейски кораб е в акваторията на Царевския залив за подпомагане на действията по търсене и спасяване на последното издирвано лице. Пеши патрули извършват същата дейност по бреговата ивица

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Спомени-спомени преди 7 месеца
Аз като бях на Апаря едно време....,да знаете само какви съм ги вършил ...
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха великите българи лайнювци бизнесмени нацраха ли се? да ядат ляна сег нагло безочливо племе български лаянари връзкарски бизнерсмени миризлива смрад
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо никой не пита от къде се е появила тази вълна, която е била толкова мощна че да наруши цялостта на язовирна стена? Само не ми обяснявайте, че дъжда се е излял на 10 кв/м и затова видиш ли се е образувала вълната.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Апаря е туй, ей, ме е шега! Кой не знай Апаря?
81
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
и какво значи думата пбуват?
80
0
 
4
 
! Отговори
Малкият Маргин преди 7 месеца
Къде е туй Апаря?
79
0
 
9
 
! Отговори
ДНЕСААА преди 7 месеца
научете се да пишете бе джанъмм има и автоматичен спел-чек на БГ даже в коментарите го ползвате ползвайте го и в текстовете на статиите си
78
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Аве *** ти верно си бая неграмотна ... може ли такова нещо - срамота!!!!
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пбуват иуи пууват?
76
1
 
19
 
! Отговори
Напомняне преди 7 месеца
Мир на ораха на загиналите! Много неприятна вест! Жалко, че държавата, смятайте подкупните управници, пак нищо няма да направят, за да помогнат на пострадалите. Чекмеджегейт е закрито, Барселонагейт е на път да се закрие, абе важното тиквуна и шайката му, да са чисти и изпрани. Терминал 2 е спасението! Ако има още наивници да вярват, че ще се подобрим, то няма повече легла в психоболниците.
75
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само 2 правописни грешки в заглавието! Има напредък, има..
74
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нелчето надмина себе си! Поне да я обявят за дислексичка и да я пратят на курсове за хора със специални образователни нужди. Ако изобщо съществува такова лице, де.
73
0
 
14
 
! Отговори
Тенгри кан преди 7 месеца
До Ха ха хаНелито, мой света, а са срути, *** нема да я уволнят, оти сега я чуканчи гладният редактор на парцала;)))
72
6
 
22
 
! Отговори
Чекмеджан ефенди преди 7 месеца
Строежите на ГЕРБ не могат да издържат и есенен порой, представете си на пролет когато започне обилно топене след една тежка зима.По време на управленеито на ГРОБ, НЕкачествено се строеше, качествено гората се СЕЧЕШЕ - ето резултатите. Пак за тях гласувайте. Продължавайте.
71
1
 
14
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 7 месеца
В милицията-пожарната прибраха гражданска защита, с техниката на Бош, Хилти.... и я обезличиха.... И сега хората ще търсят доброволци... и за какво вземат големите заплати в пожарната и 1 категория труд!???!?????
70
0
 
23
 
! Отговори
Горящ Challenger 2 преди 7 месеца
Българското бетономорие е опасно за живота. И по-зле ще става, защото вместо да възстановявате природата, вие продължавате да я разрушавате
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 68,първо трябва да съгласува с посолството
68
3
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 7 месеца
На компрометираното и корумпирано правителство!
67
2
 
23
 
! Отговори
Хмм... преди 7 месеца
Ами в такъв случай няма ли да се намери някой смел журналист и да запита министъра ни на войната Тагаренко, аджеба не е ли вече дошло време да се включи армията и техниката в помощ за отстраняване на всичко споменато в статията?
66
7
 
6
 
! Отговори
Бойко и ГЕРБ са преди 7 месеца
Виновни и за наводнението в Гърция и за потопа в Истанбул. Комунистите и рашистите ни лук яли нилук мирисали последните 33г.