Презастрояването е истински проблем и води до наводнения

Изсичането на горите също спомага за бедствия
7 сеп 2023 15:46, Росен Стойчев
27
Презастрояването е истински проблем и води до наводнения
Снимка: БГНЕС

Презастрояването е голям проблем, тъй като блокира пътя на дъждовната вода към почвата, където част от нея може да бъде погълната. Според него изсичането на горите също спомага за забавяне на тези процеси. Това обяви клматологът Валентин Симеонов пред Нова Нюз и нейния ефир.

Още по темата


„Екстремните явления нарастват, наводнението в България е по-слабо, спрямо тези в  Гърция и Испания. Една от причината е блокирането на нормалното движение на циклон и антициклон”, посочи специалистът.

Той уточни, че явленията не могат да бъдат предвидени толкова лесно, защото обхващат много параметри и кратковременното предвиждане е сложно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормалните българи от над 15-20 години спряха да ходят на море в България, но има и други, които ходят и хотелите продължават да се множат.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По ирония на съдбата едната от жертвите е ръководителят на местния съд. Дали не е знаела за всички незаконни строителни дейности, които запушват деретата и реката? Дали е получавала пари под масата за теьзи дейности? Ония отгоре да я съди. Аз не съм в позиция да го правя. Само задавам въпроси...
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
22 преди известно време,имаше такъв дъжд,и по прехвалената Северна тангента на експерта по строителство на магистрали,плуваха с кану.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако всички нормални хора бойкотират българското мутроморие за пет години голяма част от тези *** ще изчезнат.
23
1
 
7
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
35 години никой не си мърда пръстчето ако не да построи, то поне да ремонтира и подържа построеното при бай Тошо!!!! Карамея на "самотек", ето това е истината!!!!!!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Утре като стане един такъв дъжд в София ще видите какво ще се случи след всички затапени реки от Витоша.От манастирски ливади до семинарията ще е наводнението.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Другари,не презастрояването,а комисионните и издаването на разрешителни,за строителство,на килограм,води до наводнения,пример,засипването на сухите дерета,след което съответната община,ги продава,и се започва безразборно строителство.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 15 - Пиши в Гугъл "река Черна Царево" и започвай да четеш... :)
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 15 - А за Гърция и Турция не ме интересува по принцип, но и те са известни с това, че ако си платиш под масата всичко става... В Истанбул половината сгради ще паднат, ако стане по-сериозно земетресение. Според теб дали нямат закон, който изисква да са устойчиви при земетресение, при положение, че са в зона, в която се случва от време на време подобно нещо? Естествено, че закон има, но щом има корупция законите не важат. Намери кой да ми даваш за пример хахах
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 15 - Виж кадастъра умнико. Как изчезват цели реки от него и се появяват парцели там? Ето така разбрах. Всеки, който иска (включително институциите отговорни за това да следят кой е корумпиран и кой не и съответно да го осъдят ако се докаже престъпление) може да го разбере!!! Само че за "наши" хора няма проблеми да правят каквото си искат, а после леле мале природата какво направи. Да, природата от време на време прави такива неща, но за запушване на реки и дерета не е виновна!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Пръскачка с белина - Не е нужно почвата да ги поема, а е достатъчно да не запушваш дерета и реки, за да си построи някой хотелче и да ти напълни гушката. През 1994-а е имало 500 л/кв.м., а сега 330 л/кв.м. Защо тогава е нямало жертви и такива разрушения? Защото водата си е стигнала до морето чрез деретата и реките. Една цяла река е заличена от кадастър - ако не бъркам река Черна. След това на нейно място се появява парцел? Как мислиш, дали е нямало пари под масата? А дали ти не си в играта?
16
11
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 7 месеца
Ти как разбра, че е имало запушени дерета и реки в Царево? Защо в Гърция и Турция не се оттече водата по дерете и реки?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Пак се дава трибуна на слабоумни зелени шамани, да бръщолевят дежурните глупости. Ако нямаше изградени отводнителни канали, а беше дивотия и землянки, щеше да има много повече жертви." - Явно си от квотата на кмета на Царево. А ако нямаше запушени дерета и реки, водата щеше да се оттече оттам, а не по улиците и дворовете на хората, само че пари за подобен извод и коментар няма да ти дадат, нали така?
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак се дава трибуна на слабоумни зелени шамани, да бръщолевят дежурните глупости. Ако нямаше изградени отводнителни канали, а беше дивотия и землянки, щеше да има много повече жертви. Нито дърветата, нито почвата могат да погълнат такива количества вода! А подобни наводнения и то в пъти по-силни, е имало циклично и в миналото, нищо ново и екстремно не се случва.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дори при Живков се строяха малко, но големи хотели във въздуха и се пазеше природата, а сега мутрите се накачулиха по българския бряг на Черно море!!Превърнаха го в бетон!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Време някои мутренски хотелченца да бъдат съборени, за да може да се възстанови природата по Черно море.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е по бетономорието оставено от мутрите Борисовв!
10
2
 
17
 
! Отговори
извод преди 7 месеца
След ГЕРБ - потоп!
9
1
 
23
 
! Отговори
Ц до 4 преди 7 месеца
НЕ е нужно почвата да поема водата, а ДА ИМА ОСИГУРЕН ДРЕНАЖ ДО МОРЕТО, НЕ ЗАДРЪСТЕНИ ДЕРЕТА И ЗАПУШЕНИ КАНАЛИ.
8
7
 
16
 
! Отговори
Глобалист преди 7 месеца
Не са виновни кмета и общинския съвет, че са запушили деретата и са изсекли и бетонирали горите. Виновен е безпрецедентния потоп и глобалното затопляне. Валя цял половин ден. Такова чудо историята не познава.....