Градушки, торнадо, суша - климатът на Балканите ще става още по-екстремен

Какво още ни чака според климатолозите?
27
Градушки, торнадо, суша - климатът на Балканите ще става още по-екстремен
Снимка: БГНЕС

Изменението на климата в нашия регион ще доведе до още по-високи температури, суши, наводнения, както и противоположни крайности, предупреждават климатолозите пред скопския вестник "Независен", цитиран от "Фокус".

Много части на света се борят с катастрофални пожари през последните седмици, а Балканите са сред най-тежко засегнатите. Огънят унищожи огромни територии в Турция и Гърция, пожари бушуват в България, Северна Македония, Косово, Хърватия.

Причината е ясна - високите температури това лято, а в някои страни са регистрирани невиждани от десетилетия максимуми.

В Гърция бяха измерени 46,3 градуса по Целзий, а в Турция 49,1 градуса по Целзий и именно в тези две държави бушуват най-големите пожари, които се разпространяват бързо с помощта на вятъра.

Много експерти са съгласни, че тези пожари са само едно от последствията от изменението на климата, което бързо променя условията на живот на нашата планета, включително и на Балканите, които според климатолозите в региона, такива лета като това, в което едва оцеляваме, но и още по-лоши, ни очакват занапред.

Кресо Панджич, климатолог от Държавния хидрометеорологичен институт на Хърватия, твърди, че юни и юли тази година са били статистически значително по-топли от многогодишната средна стойност от 1981 до 2010 г., като по-честите изключително горещи периоди влияят на човешкото здраве.

"Климатичните сценарии предвиждат увеличаване на честотата на топлинните вълни в Югоизточна Европа през следващите години или десетилетия, в зависимост от сценария за емисиите на парникови газове", каза Панджич, който предупреди за последиците от високите температури.

Топлината обаче е само част от промяната и може да се каже - по -малка част от проблема, защото високите температури непременно ще причинят редица екстремни явления и метеорологични бедствия, които не са били често срещани в нашия район.

Една от тях, твърди Панджич, е появата на вихрови явления, които със своята сила ще приличат повече на торнадата, бушуващи в Северна Америка.

„Като цяло през следващите години се прогнозира увеличаване на честотата и интензивността на екстремни метеорологични и климатични явления през всички сезони, като например увеличаване на валежите, които могат да причинят особено големи наводнения, като в същото време могат да се очакват по -дълги суши. , особено през лятото, когато изпарението поради висока температура на въздуха е по -изразено, отколкото през зимата. Разрушителните атмосферни вихри и смерчове, стават все по-често срещани както на сушата, така и в морето, чиято разрушителна сила може да се сравни с торнадо, чието появяване е най-характерно в района на Големите равнини в САЩ, където има " сблъсъци "на изключително горещ и влажен въздух от Мексиканския залив със сравнително сух и топъл, но по -хладен въздух на Големите равнини, каза Панджич.

Предупрежденията за екстремни температури също станаха често срещани в Сърбия.

„Процесът на изменение на климата, или по-скоро глобално затопляне, беше иницииран от прекомерни емисии на парникови газове, които се увеличават и имат много лоши последици за атмосферата, океаните, морския лед, континенталната суша, леда и снега. Топлите климатични зони се разпространяват по полюсите и във височина. В нашите географски ширини температурата се повишава с 1,5 градуса на всеки тридесет години, общите годишни валежи са почти непроменени, обяснява Горан Пеянович, помощник -директор на Националния център по климата към Републиканския хидрометеорологичен институт на Сърбия.

„Затова не бива да се изненадваме от наводненията, настъпили в Германия или в нашия регион през май 2014 г. Горещите вълни стават все по-многобройни, по-продължителни и по-интензивни, така че от 2000 г. насам има шест големи засушавания, а една от тях през 2012 г. струва на селското стопанство на Сърбия два милиарда долара, казва Пеянович.

Освен торнадата за които Панджич предупреждава, Крайнович споменава все по-интензивни наводнения, пориви на вятъра, градушка и периоди на засушаване, които според него също ще бъдат следствие от изменението на климата. Понякога дъждовете, добави той, не са достатъчни за подобряване на цялостната картина на климата в региона, така че адаптирането към новите условия на живот на Балканите ще стане неизбежно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
16
 
! Отговори
Яна преди 2 години
Всички тези бедствия са в резултат от злонамерена тенденциозна дейност на сатанистите - целта е въвеждане на "зелена" неработна неделя, уж за спасение на планетата ...всъщност това ще бъде поклонение и освещение на деня на Луцифер (sunday), денят на езическото слънце. Бдете, предстоят грандиозни измами! Четете Библията!
20
6
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
98% от пожарите по света са умишлени... какви катаклизми какви измишльотини... и да за балканите са подготвени доста изкуствени потопи и други подобни бедствия... като за пландемията знаят какво ще стане предварително... и всичко вярва...
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се плашите,ваксите пазят и то изброените бедствия в заглавието.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е като ще се топлим с дървесина...природата си го връща. То няма нищо случайно!
17
1
 
8
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Много *** станахме вече...нищо хубво не се задава за хората. В което лошо няма де....каква полза от миион кърлежи на едно куче?
16
7
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
Гайдаро-цървулджийски народ сте ! С вас и без вас все тая !
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция и Гърция ще се опитат да си върнат Византия или османската империя.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.... ако не се ваксинирате.
13
2
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Големите сили разбутват с оръжия целия климат на Земята - и хората страдат...
12
3
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Яжте ,пийте ,ей тея три неща ! Видело съ е дживот убав няаа дъ има.Баре ,а не сме валат.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бедните българи не ни трябва студ.
10
4
 
7
 
! Отговори
аз,Винету преди 2 години
Само Толупа може да влияе за по благосклонен климат над България.Защо го махнахте от власт.Той бе най великия вожд.
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно! Грета Тунберг е луда. Така казаха едни тролчовци с доходи в копейки.
8
3
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
Щом климатът ще става по екстремен това означава ,че ще трябва да променим начина си на живот.Неминуемо е .Тази промяна ще бъде съпътствана със социални и други сътресения. Едно е ясно бъдещето няма да е розово.И няма място за всички в него !
7
1
 
16
 
! Отговори
У бре Дю бре преди 2 години
До пфффНали някои пишман драскачи трябва да се изявят с нещо , но всъщност с нищо ...Точно от такива *** мислещи че драскат нещо се появяват такси и данъци които плащаме за нищо.
6
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Апокалипсиса започна. Знам че никой не иска да повярва но това е истината. Прочетете Библията там пише за последните дни преди свършека на света. Ще се учидите колко точно е описано това което се случва в последните години. Променете тотално живота си. Отхвърлете материалното и отворете сърцата си за душевното. Молете се за душите на близките си и за своите. Телата са тленни но душите са вечни. С вярата си в БОГ ще се спасите.
5
2
 
13
 
! Отговори
пффф преди 2 години
Все едно не е имало градушки досега, все едно не е имало суша и порои, все едно в Полша досега не е имало торнада... Я се разровете в новините за последните 30-ина години да видите какви интересни "забравени" неща ще откриете.
4
0
 
8
 
! Отговори
Бавареца преди 2 години
А в Германия вали дъжд от един месец и е 20 градуса.Издавихме се.
3
6
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
Тези бедствия са предупреждеия от Господа хората да се поправим! Дано Го послушаме!
2
2
 
5
 
! Отговори
нн преди 2 години
Количеството ражда ново качество, казано е. Природата се замърси достатъчно и започна новото качество, природни бедствия, горещини, наводнения, бури, а през студения период, студ, снежни виелици, а бе с две думи катаклизми. Пандемията най-вероятно и тя е следствие от сегашното състояние на природата. Лошото е, че човека не може да направи нищо, всичките му опити да намали замърсяването поне за сега са неуспешни. По-лошо ще става, но не и по-добре.