Мечка страх, мене не: 17 нападения за септември в Смолянско

Огладнели, зверовете слизат в селата, убиват телета и овце
Обновена: 13 сеп 2023 15:20 | 13 сеп 2023 15:20, Петър Бойчев
13
Мечка страх, мене не: 17 нападения за септември в Смолянско
СНИМКА БГНЕС

В Смолянско пропищяха от нападения на мечки, които особено са зачестили този месец. От началото на септември са регистрирани  17 върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от арония по данни от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян. От екоинспекцията са съставени протоколи за нанесените щети и стопаните на засегнатите обекти ще получат обезщетения.

Седем от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно, а две от тях са в с. Глогино, община Баните. При един от случаите в с. Глогино мечката влязла в нощните часове в обори в пределите на самото село, умъртвявайки пет овце, уточняват от кметството. Три от убитите овце са на кмета на Глогино Бинка Терзиева, предава dir.bg.

Мечки създават проблеми за жителите на село Арда от години, обяснява кметът Карамфилка Давидова, цитирана от БТА. При последните атаки през август и септември са убити девет телета и овце. Местното население е в стрес от нападенията и хората не смеят да се движат сами в гората или да стигнат до имотите си в околностите на Арда, уточняват от кметството.

Жителите на Славейно също са притеснени от появата на мечка с три малки мечета в самото село, обяснява кметът Тодор Рудев. Мечка с три малки мечета е нападнала преди дни животни в центъра на с. Славейно на около 20 метра от кметството.

В пост в социалните мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира вчера проблема с мечките в района на Габрово. Кметът на Габрово се опасява, че рискът за нападение над човек става все по-голям, написа министърът. Според него броят на мечките нараства и скоро ще трябва да се предприеме нещо.

Във връзка със зачестилите сигнали за нападения над селскостопанско имущество, РИОСВ - Смолян припомня, че при установяване на щета, собствениците следва да подадат сигнал или жалба към горското или ловно стопанство, на чиято територия е регистрирано нападението.

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: мечкиСмолянскоРИОСВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мразя мечките. Не виждам какво помагат на природата.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По цял свят хората си пазят природата и дивите животни, само тук се намират *** да ревът против тях. Важно е да се унищожи природата, после да му мислим. Ама нищо ново, българите се гордеят със своята злоба, с бракониерските си изцепки, със лошото си отношение към животните, със незаконната сеч на горите, с простотията си и със селянията.
5
2
 
2
 
! Отговори
моника бонева преди 7 месеца
Нормално е! Сега мечките трупат мастна тъкан за зименият сън, затова зачестяват набезите. След месец средата на октомври ще са заспали, ако времето е топло до началото на ноември ще са будни.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гърмете природозаюитниците ...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 5 - Първо мечките, псоле природозащитниците ... па ако мечките не са проблме, ще ги нахраним с прироозащитниците.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се отстрелват , това е , стига с тези природозащитни проекти, хората са по важни.
1
4
 
13
 
! Отговори
Mногознайко преди 7 месеца
Време е в Смолянско да се разреши отстрела на мечки. Свободно се ширят из села и паланки. Трябват ни селскостопански животни а не мечки. Малкото останали хора ги е страх да излязат извън селата. Които иска мечки да пази да върви в някъде другаде.