Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На оружие братя,тия престъпници са решили да изтровят народа.Никой български гражданин не трябва да консумира канцерогенни и радиоактивни храни от украина
40
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви субсидии, още нищо не е платено! Всичките разбирачи, защо не извадите една справка да покажете, аджеба, колко субсидии са изплатено? Само се надъхвате, ама накрая пак ще възмущавате колко ви е скъпо в магазина. И тока като ви вдигнат, и на студено ще стоите. Нали искаме евтино зърно, защо да не купуваме от руснаците, или е на тях да им е зле.
39
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък не ги подкрепям. Получават милиарди левове от субсидии, а искат и да сме задължени да им купуваме продукцията. И за благодарност вдигат цените. Да се махат!
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не забравите , че под това решение стои и подписа на Бойко
37
6
 
30
 
! Отговори
Ahahahaha преди 8 месеца
Не знам какво е украинското зърно, но знам какво е българското. Произвеждаме огромни количества качествено жито, но то се изнася до последното зрънце. Тук остава некачественото. Знам не за друго, а защото работя за фирма, която внася "добавки", които правят "брашното" от фуражната пшеница поне малко годно за употреба.
36
3
 
6
 
! Отговори
До зозо преди 8 месеца
Зозо ти си велик атлантик - караш ли още трабанта или го замени с запорожец от украйна
35
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво, Българският народ е с вас! Спасете ни от украинските отрови! Аз също съм на площада за да поискам ОСТАВКА от молеца!
34
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АЗ също подрепям земеделците ! България трябва да развива всякакъв вид производство . Само една малка забележка имам , нека за вътрешния пазар да произвеждат хлебна , а не фуражна пшеница .
33
14
 
13
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
ДРУГАРИ зърнари,начи вносът от Украйна Ви убива,причинява Ви загуби,някои от Вас ще фалират и затова ще протестирате яко.Добре де само да питам а като тръгнете да обикаляте страната с големите си трактори, при този скъп дизел няма ли да си причините загуби и някой от Вас да фалира и още ако внасяното зърно бе руско щеше ли да има такъв проблем и още след като е толкова отровно колко човека у нас и по света са се отровили Украйна произвежда зърно от време оно.
32
10
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Хахааааа, дългата ръка на Масква в действие. Щото Ердоган блокира Босфора и сега Украйна ще изнася през България до Кавала и Солун, пък Психото ще изнася през Северният ледовит океан :)))))))))))))))))))))))))))))))
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Краят на политическият Франкенщайн е това,наричан от мекотелите сглобка.
30
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подкрепям,трябва да се включим всички в протеста,не само земеделците.Всичко,което се внася от усраина е радиоактивно и отровно.Тровят децата ни,не трябва да си траем.Защо тези,които дават снярядите с обеднен уран-американци и англичани не купуват нищо от усраина?Заюо Германия ,Франция,испания,Италия не купуват нищо от усраина?Защо храните от там са отровни и опасни за здравето.Оставка на тези престъпници и убийци на народа
29
3
 
0
 
! Отговори
До преди 8 месеца
"Борсовия агент": Листва се зърно, което е пуснато през борсата!
28
1
 
27
 
! Отговори
сложен казус преди 8 месеца
Казуса е сложен и дълбок. От една страна са въпросите относно качеството и безопасността от консумация на украинско зърно, слънчоглед и каквото и да е. От друга страна са местните производители - истина ли е, че има няколко големи, които чрез свързани лица имат десетки фирми и така управляват хиляди декари и спекулират с цената. И от трета е държавата - която през толкова години е позволила това да се случи (ако е така) и защо другите държави не си вдигат забраната? Много и дълбоки въпроси има.
27
16
 
23
 
! Отговори
Кривондел преди 8 месеца
Зърнопроизводителите ще блокират с бентлитата и ролс ройсите ключови кръстовища с думите че секторът изнемогва...Това е най-субсидираната част от българското земеделие. Просто искат да продават на цените от началото на войната, с 200-300% печалба...
26
15
 
20
 
! Отговори
do xxxx преди 8 месеца
какво евтино зърно, силозите са пълни, стачкуват, защото искат по-високи цени на зърното. Получват на година по 2 милиарда субсидии и пак не са доволни, ако не им харесва да продават бизнеса и да почват работа. Земеделците са най-богатите в тази страна, а вие пишете глупост след глупост.
25
4
 
13
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
цяло лято морето изхвърля по цялото Черноморие невероятни ***, части от къши, огради, дрехи и т.н. сега си представете за 20 месеца СВО по 10000 снаряда на ден, каква е почвата и въздуха там, и съдържанието на зърното! второ, щом ще излизат чак на 19 значи нищо няма да направят, просто дават време на некоалицията да събере исканата сума.... същото сме правили и 1878 и преди това 500 г, чакаме, някой друг да свърши работата, ако мине мине ..
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До21. Това са *** на чужда собственост. Те са арендатори/ наемател на земя/ КОЛХОЗНИК. Руски б О к л ук.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо Рапица да произвеждат слънчоглед. ЕС като иска биодизел да ползва отработено слънчогледово олио. Всички доволни!
22
14
 
19
 
! Отговори
Атлантик преди 8 месеца
Хора, опомнете се! Ние всички задължително трябва да ядем канцерогенно украинско зърно, за да накажем Путин! Не позволявайте такива дреболии като възможния край на земеделието ни да ви отклони от евроатлантизма!