Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
13
 
! Отговори
до 22 преди 8 месеца
Има разликата е ГМО и отрова в почвата от войната
20
8
 
11
 
! Отговори
Радиактивен преди 8 месеца
Ъхъ, на борсата в Чикаго листват украиското зърно като качествено, българското го няма! Защото е фуражно.
19
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До6. Не е така. Разлика от украинско жито и българско няма. Но как да разбереш като нямаш информация. Тези арендатори са същите който протестират и при Б. Борисов 2012г. И до днес. Това е касата на БСП, ГЕРП, ДПС. Това са лакейте на вечната ЦЕНТРАЛТА ВЛАСТ. Лакома и гладна. Тези създават корупцията от полето до масата.
18
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да прецакваме украинските земеделци, като можем да прецакеме собствените? Незабавна оставка! Ха на бас, че цените по магазините ще си останат същите, а някой по пътя ще се нагуши. Защо им го позволяваме?
17
10
 
12
 
! Отговори
Спокоен преди 8 месеца
Простете, какво означава "блокиране на главни пътища"? За да пътувам по този път с десетилетия съм плащал данъци, винетки и такси. Впрочем, с десетилетия съм плащал заплатите, осигуровките, придобивките и ранните пенсии на полиция и жандармерия. Въпросът сега е - дали е имало смисъл да плащам всичко това.
16
8
 
21
 
! Отговори
Какви земеделци?! преди 8 месеца
Това са крупни земевладелци, които изкупиха на безценица българската земя, изнасят житото хубавото в чужбина, тука хората им дават трето качество!!!Колко струва един трактор бе?!
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако обаче цените в магазините не паднат, правителството ще си подаде ли оставката? Кауфланд, Билла и сие на по-евтино ли ще продават? Някой ще има ли смелостта да провери?
14
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Не само земеделците,а българския народ трябва да излезе,на улицата,и да си защити здравето,не може шепа така наречени "политиците "да си играят,със здравето на един цял народ.
13
12
 
30
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
С вас сме не на канцерогенните украински продукти които неслучайно - ес забраниДа си ги ядьт мутрите
12
12
 
24
 
! Отговори
КуКлус преди 8 месеца
Абре тука гледам има хора дето са на мнение че земеделците спят и стават милионери ...като депутатите демек .....Ами защо дремете из София и работите каквото и да е ами не станете земеделци-депутати ? Земеделец всеки може да стане .....спиш си ....ядеш си пиеш си и вземаш бол пара ?
11
8
 
38
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Като искаме евтино зърно нека го вкараме от Русия !? Или не е работата в цената на зърното ами работата е от коя страна идва ! САЩ ни забраниха да търгуваме с Русия ...ами нека САЩ да купят зърното от Русия и да го препродадат на ЕС ! Те така или иначе си търгуват свободно с руснаците ....
10
12
 
27
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Така е като някой свикне с огромно количество лесно спечелени пари.
9
16
 
11
 
! Отговори
МАЙБАХ преди 8 месеца
Ще ви води майбах с руски номера! :)))
8
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народа се надига срещу мутро диктатурата
7
30
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
МЯСТОТО ОТ КЪДЕТО НЕТРЯБВА ДА СЕ КУПУВАТ ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ Е РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КОЯТО НЕ СПАЗВА НИКАКВИ НОРМИ И СТОКАТА И НАЙ-ВЕРОЯТНО Е КАРЦИНОГЕННА!
6
17
 
30
 
! Отговори
Свобода преди 8 месеца
Нито крачка назад, най-важен е българският народ, не зърнената мафия!
5
15
 
43
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
От Украйна зърното освен че е тъпкано с ГМО и какви ли не отрови , ами и не е за консумация от човека ...то си е фураж за животни ! Как може да излиза каквото и да било производство от държава която от скоро дори ползва снаряди с обеднен уран ....от солидарност дайте да си жертваме здравето а ?
4
20
 
21
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
реме е полицията най-сетне да си свърши работата за която им се плаща от моя джоб, а не да остави някакви милионери да изнудват цялата държава, щото искат да си продават зърното скъпо - и няма да блокират нищо.
3
26
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
НАРИЧА СЕ СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ !!! АКО МЛЯКОТО В ИСПАНИЯ Е 2 ПЪТИ ПО ЕВТИНО И МОЖЕ ДА ГО КУПУВАМЕ ОТ ТАМ ЩЕ ЗАТВОРИМ ВСИЧКИ КРАВЕФЕРМИ ТУК АКО ТРЯБВА! И ТОЧКА ПО ВЪПРОСА ИЛИ ЩЕ СЕ ОГРАНИЧИ СПЕКУЛАТА! НЕМОЖЕ В ИСПАНИЯ МЛЯКОТО ДА Е В МАГАЗИНА 1 ЕВРО А ТУК ДА Е 2 ЕВРО И МЛЕКАРИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ! НЯКОЙ ЛЪЖЕ ТОВА Е!
2
20
 
43
 
! Отговори
Qwerty преди 8 месеца
Разбирам ги земеделците... лапат помощи от държавата, смучат пари от еврофондовете, обаче сега няма да могат да спекулират с цената на зърното и да генерират допълнително свръхпечалби и им е малко кофти...