Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София

Националният им протест е обявен за безсрочен
15 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
513
Земеделците на бунт заради зърното, на 19-и блокират София
СНИМКА БГНЕС

Над 20 асоциации в земеделието обявиха снощи, че започват безсрочен национален протест от 18 септември. Решението беше взето от инициативен комитет, който се събра във великотърновското село Арбанаси, предаде БНР.

Земеделците твърдят, че решението на парламента и на правителството да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.

Земеделският сектор обяви, че прекратява преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, без да се уточняват къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София, заявиха от различните национални асоциации в селското стопанство на срещата в Арбанаси.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, обяви исканията на сектора към държавата: "Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта".

Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).  

Земеделците не приемат решението на депутатите 63 милиона лева да бъдат изплатени като допълнителни компенсации от Министерството на финансите и казват, че украинският внос засяга над 70 000 български земеделски производители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Полицията да ги спре на подстъпите на София тия протестиращи милионери! Субсидия за туй, субсидия за онуй, субсидия за гориво. Ай сиктир!
320
5
 
7
 
! Отговори
~P! преди 7 месеца
Направете хляба левче и тогава търсете състрадание. Горките те зърнарчета клети.
319
7
 
16
 
! Отговори
Коко преди 7 месеца
5 декара 100 лв. годишна рента и 2 бутилки олио. Айде мерси, ако дойдат да протестират ще ги изгоним с камъни. Лошото е, че няма да дойдат, а ще принудат комбайнерите си на които плащат мизерни надници. И какво ще стане ще протестираме ограбени срещу ограбени.
318
7
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Че защо ще блокират София? Да си сложат по един плакат "Протест" на къщите и колите, ние ще преценим дали са за окайване :)
317
5
 
5
 
! Отговори
Само въпросче преди 7 месеца
Къде са противотанковите снаряди с обеднен уран, които англичаните пратиха на ония със свастиките преди няколко месеца??? Ааааа????
316
3
 
4
 
! Отговори
от село преди 7 месеца
Тяхно право е да протестират и на мен ми се реве ,че до сега никой не им държи сметка колко изкарват ,колко печелят и колко пари дават на хората като РЕНТА .
315
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да върнат всички субсидии и помощи по различните програми от които са са се финансирали!!! Алчни зърнари!! Проблемите са от тях!!
314
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези са от най-наглите групи в бизнеса и вечно искат да получават някакви пари или протекции.
313
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До Напомняне 327 Във всеки случай не умряха, за да имаме изедници чорбаджии над клети сиромаси
312
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изедници нещастни и алчни!!
311
6
 
10
 
! Отговори
Koko преди 7 месеца
Незабавна конфискация на всички майбаси и въвеждане на данък свръхбогат зърнар, с размер на субсидията. Ненаядоха се.
310
10
 
16
 
! Отговори
Напомняне преди 7 месеца
По-гадни и долни от укрите, са само нашите продажни управници ! Не трябва да ставаме зависими от краварите, да се борим за свободата си. Помнете Левски и Ботев! Българийо, Българийо, за теб ли те умряха? Не само София , цяла България трябва да се вдигне, иначе загиваме като нация!
309
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви Майбах и Бентли ви гонят . Земеделците карат основно Лада Нива
308
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да протестите успеят. не искаме отровно укрозърно с обеднен уран. Как може Полша, която е от най-големите поддръжници на нацукрайна да не разреши вноса на укрозърно, а наще гащници да разрешат.
307
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България има 3 бранша, които са най привилегировани и най много реват. Това са зърнарите, превозвачи и ресторантьори.
306
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разбирам да имахме по евтин хляб и хлебни продукти и да мислеха първо за Българският потребител преди да изнесат житото си. Вземат субсидии от нашите данъци и ни продават поне с 20% по - скъпо от западните държави и с по - ниско качество, някакви остатъци. Със субсидиите изкупуват земите или вземат по аренда и не плащат нужното на собствениците на земя. Ние имаме най - ниската аренда в целият ЕС! Е не може да са толкова нагли!! Ако мислеха за народа сега щяхме да сме с тях, по нищо не личи!
305
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Незнам защо си мислите, че цялата продукция в България е според изисквания на ЕС и не се ползват забранени хербициди и пестициди. Лично познавам земеделци, които взимат субсиядия, купуват от препоръчаните от ЕС препарати, пръскат с тях и след това купуват и забранените пестициди и пръскат и с тях, за да се подсигурят. Никой не им тества готовата продукция, а гледат само фактурите, че са купили от биопрепаратите. Това че сме част от ЕС изобщо не е гаранция че не ядем отрови.
304
7
 
14
 
! Отговори
13 преди 7 месеца
До 319 А пък аз, като данъкоплатец, протестирам, защото парите ми отиват за украинците- пришълци, които живеят тук на наш гръб. Нямам нищо против да са тук, но имам против да ги храня аз. Да си намерят работа като всички! Не може 1500 лв еднократно за пострадали от наводнението и 1500 лв ВСЕКИ МЕСЕЦ за укрите. И на всичко отгоре да им ядем радиоактивна и ГМО пшеница! ПОДКРЕПЯМ ПРОТЕСТА!
303
6
 
9
 
! Отговори
сиайна преди 7 месеца
Браво,анонимници!Защо бе джанъм плюете нашите земеделци?Защо се еб......с българският народ?Я спрете да пишете простотий!Защитете българското,че всеки ще си го отнесе!
302
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 7 месеца
Малко ли са ви парите които получаватекато субсидии а печалбите които реализирате пак ли не ви стигат ШЕПА милионери искат още пари печалби милиони само за тях