Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци

По тях ще се опитаме да анализираме за произхода му, каза министърът
18 сеп 2023 19:35, Анисия Иванова
202
Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци
Снимка: БГНЕС

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Още по темата

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев. Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация.

Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило.

„На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда”, увери той.

„Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност откъде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна”, обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. „Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца”, информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Според него армията има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

„Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна“, допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. „100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват, си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за да гарантират нашата сигурност”, твърди той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако беше руски по продажните три национални телевизии щяха да дават кк руски дрон едва ли не е убил някого, щеше да е рев, рев и пак реви да се променят закони.
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направете и малко синтез, бе. Стига с тоз анализ. Анализ, та анализ. Айн цу зваин цу дрън.
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цялото правителство на сглобко-парапета да се измитат. Вече и на СЩ не са удобни, то идеята е да са скрити американски слуги, а не явни.
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Некъдърният Гном веднага да подаде оставка веднага.
106
0
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
А , Кой Го е Намерил Този Дрон ??? Кллоошарите ли ???
105
0
 
22
 
! Отговори
Физиономист преди 7 месеца
Рядко срещана нагла муцуна."Някой хора нямало как да тръгнат през ноща".Абе ставаш и тръгваш в такива ситуации.Сложен си там за това,а не ти да решаваш,кога ти е удобно или тъмно.Излиза,че го е страх от тъмното този ***.
104
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В казармата такива като Тагаренко, ако са без взъзки никой не ги уважаваше, понеже виждаха, че са връзкари и им дават 10% от работата на другите.
103
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи със сигурност дрона е украински, ако беше руски или можеха да им го припишат щяха да ни проглушст ушите.
102
0
 
27
 
! Отговори
Аделина преди 7 месеца
Тагарев е смешен със стойките си, предател с политиката си спрямо българите и неграмотен във военната област. Защо още го търпим? И докога, докато ни натресе чужди военни и ни въвлече във война ли? ***, или ние?
101
0
 
8
 
! Отговори
На разсънване преди 7 месеца
На разсънване спирам да сънувам...Бг милитъри сънища... Тагаревские ...
100
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това недоразумение и предател на националните ни интереси трябва незабавно да се махне. Само като погледнем есесовската му физиономия става ясно, че е войнолюбец и то военно неграмотен
99
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този бил ли е в казарма въобще и хващал ли е пищов?
98
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма гаранция, че Русия не го е купила, а сериените номера са взривени и парчетата се изпариха и не могат да бъдат намерени.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може би по те бива в готвенето или овчарски скок
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ходете при мутрите да се къпете в отпадни води и като бонус някоя бомба да цпардосте докато плувате.
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо да се хвалите как сте унищожили доказателствата можехте да кажете, че от силно вълнение и удар се е активирало, ама толко ви е акъла, но не се безпокойте няма кой да ви съди.
94
0
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 7 месеца
Бате, Купи Няколко Анти-Дрон Системи - Да Не Се Излагаме Пред Света - Да Пазим Поне Важни Обекти, Че Така и Някое Дете на 5 години - Някой ден ще ни направи за Смях пред света .....
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как е станал професор този по-глупав и от мен човек
92
0
 
15
 
! Отговори
100 преди 7 месеца
Укропите са точни и ни връщат военната помощ още същата година с въздушен транспорт за тяхна сметка . Какво повече искате? Мината е българска, пратена като помощ за Украйна от Тагаренко. Дронът паднал до Тюленово, бил е част от атакаTa на #Севастопол
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом така е станало, това е доказателство че ти си безкрайно неуместен за поста, на който са те сложили и целия свят ви се смее.