Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци

По тях ще се опитаме да анализираме за произхода му, каза министърът
18 сеп 2023 19:35, Анисия Иванова
202
Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци
Снимка: БГНЕС

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Още по темата

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев. Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация.

Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило.

„На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда”, увери той.

„Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност откъде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна”, обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. „Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца”, информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Според него армията има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

„Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна“, допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. „100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват, си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за да гарантират нашата сигурност”, твърди той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
10
 
! Отговори
Що за дрон е преди 8 месеца
къв е тоя дрон на който "боеприпасът" му е прикрепен с тиксо? Снимките са красноречиви, че това е бе постановка. Въпросът е кой е нейният поръчител и има ли интерес Борисов да събаря правителството? По-скоро да, защото иска цялата власт отново!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз, ако не знам закона, но съм го нарушил това не ме управдава, ако ченгето не знае, че да унищожиш доказателство е престъпление също не е управдание и ще лежи за същата присъда айде да не е цялата ми наполовина и уволнен.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако има закон за веществените доказателства и, ако от незнание и нкадърност унищожиш улики ще носиш наказателна отговорност равна на престъплението, така и началника ти да ти нареди няма да го зпълниш.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българският Саакашвили ....слуга на Украйна
46
1
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 8 месеца
Предатели, ОСТАВКА!
45
3
 
2
 
! Отговори
Да внимаваме! преди 8 месеца
Тези дронове са опасни. Може да се окажат с извънземен произход. В САЩ вече военните дават показания пред конгреса и представят доказателства за множество атаки от НЛО. Твърдят също че в тайни подземни бази се съхранява биологичен материал от извънземни форми на живот.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На базата на видео и снимки не можеш да направиш нищо в съда, обаче, ако има доказателства е друго, затова го гръмни и си оправи казуса.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато България беше окупирана нямаше бази нито на Варшавския договор, нито на окупатора, а сега има не само бази, но и войски.Край Ямбол се строи нова база за цяла бригада на НАТО.Колко личен състав има бригадата направете си справката сам.Тагарев се опитва да ни убеждава, че тази база ще донесе на Ямбол благоденствие.Колкото Безмер и Чишнегирово осигуряват работа на хората от тези райони.
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагарев постъпи много умно, гръмнаха го и не казаха какъв е, да не дразни никой. Много мъдър ход.
41
1
 
5
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Пиратката гръмна толкоз силно, че не можа изхвърли дребните камъни край нея... ===)))
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагарев е свестен човек ,демократ,но гледах клипа как утилизират дрона и се посипах от смях..О,България,заби още един пилон на Тюленево.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че е отдавна във водата се вижда ясно от ръждата по мината,пък чий е няма никакво значение.Защо обаче директно унищожиха,без да го проучат подробно,може би заради произхода на мината или да затихне по-бързо медийния шум
38
13
 
4
 
! Отговори
Тююююх, язък.... преди 8 месеца
...АКО ДРОНА БЕШЕ РУСКИ, КОПЕЙКИН И РУСОФИЛИТЕ ЩЕХА ДА ГО ЦЕЛУВАТ И ДА МУ ПОСТРОЯТ ПАМЕТНИК!!!!!Ето как лишихте *** от една "СВЕТИНЯ"...хахахааа
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да вземат да четат телеграм украинските групи, там са им написали модела на украинският10
36
11
 
5
 
! Отговори
ГРУ - МОСКВА : преди 8 месеца
ДРОНА Е УКРАЙНСКИ... НО Е ИЗСТРЕЛЯН ОТ РУСКАТА АРМИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ..... КРАЙ НА СЪОБЩЕНИЕТО....
35
0
 
5
 
! Отговори
Зельоньй ФюрЪр : преди 8 месеца
Атлична тъварришш Магаренко! Маладьйц! Слава Кокаине! Зиг Хайл!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
E това си беше една шашка, изплаши само гаргите. То и затова оня си пушеше, всичко беше кьорфишек.
33
3
 
10
 
! Отговори
BG преди 8 месеца
От военните по гламави са само милиционерите
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хитро!
31
15
 
2
 
! Отговори
Глупости... преди 8 месеца
ДОНБАС , ЛУГАНСК И КРИМ СА ЧАСТ ОТ УКРАЙНА!НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА АНЕКСИРА ЧАСТ ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА, ПОД КАКЪВТО И ДА БИЛО ПРЕДЛОГ----ТОВА СЕ НАРИЧА АГРЕСИЯ!!!!