Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци

По тях ще се опитаме да анализираме за произхода му, каза министърът
18 сеп 2023 19:35, Анисия Иванова
202
Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци
Снимка: БГНЕС

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Още по темата

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев. Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация.

Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило.

„На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда”, увери той.

„Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност откъде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна”, обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. „Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца”, информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Според него армията има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

„Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна“, допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. „100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват, си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за да гарантират нашата сигурност”, твърди той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
12
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА! преди 7 месеца
Дрона е украйнски и е бил насочен срещу руските кораби в Черно море. РЕБ на руснаците го е приводнил! Боеприпаса е могъл да взриви всеки кораб или лодка в който се удари, независимо дали е военен или цивилен! В Черно море има много плуващи такива опасни мини и боеприпаси пуснати от Украйна, които в бъдеще ще създадът много проблеми на корабоплаването и риболова!
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Типичен хамерикански некадърник видял кирилица на дрона значи е руски, пък той укърски.
68
12
 
4
 
! Отговори
Ген. Колев : преди 7 месеца
Обявявам министър Тагарев за мой последовател. Руските поробители трябва да бъдат наказвани, в която и точка на земята да се намират
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОПЕЙКИН ДА ЗАПАЗИ ЧАСТИТЕ ОТ ДРОНА ЗА "ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ" НА БЪЛГАРИЯ...ХАХАХА...
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя е страхлив като заек, ама иначе много военнолюбив. Само, че други да воюват за него.
65
1
 
14
 
! Отговори
Каква изненада преди 7 месеца
Какво ли крие тагаренко? Дали не е наше производство снаряд, който не е изнасян официално?! Оставка и затвор за предателя!
64
0
 
11
 
! Отговори
На снимките видяхме преди 7 месеца
Дрон със залепена за него мина. Това "гениално" театрално решение само някой българистанец може да го измисли. Самата мина е била обезвредена и залепена, при взривът от "обезвреждането" и видяхме мижава експлозия, дори скалата не помръдна. Те-а-ТЪРррр
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя Украински министър на Българската Отбрана е пълен Безпилотник.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако моите подопечни са се оакалли така директно хвърлям оставака и се скривам, само, че преди това ще се извиня за некомпетентността ми.
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОСТАВКА на цялото ви правителство мишок!!!!
60
1
 
9
 
! Отговори
баааа го преди 7 месеца
На Тошето тейко му го е събирал с лъжичка от чергите, толкова е зашаматен!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТУЙ ДА НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА Е РУСИ ДРОНН ПЪК НКАДЪРНИЦИТЕ ВИДЯЛИ ПОДОБЕН ЕЗИК НА РУСКИ И ВЗЕЛИ УКРАИНСКИ? Извинявам се за големите букви, ама не ми се преписва коментарът.
58
0
 
0
 
! Отговори
sherlock преди 7 месеца
разсънване(???!!!!)
57
0
 
16
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 7 месеца
А "бомбата" беше залепена с тиксо, МИНИСТЪРЕЕЕЕееееее.......
56
5
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 7 месеца
НИНОВА И КОПЕЙКИН ДА НАПРАВЯТ "ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ"----ПРОТИВ УКРАИНСКИТЕ ДРОНОВЕ, И ПРОТИВ ВОЙНАТА,БЕ....ХАХА......ЩО СЕ БАВЯТ ОЩЕ?????!!
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Тагарев е човек с " достойнство", най разумното което може да направи в момента е,оставка в личен план!
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 63Българският Саакашвили ....слуга на Украйна)))Обратно ,Украйна е слуга на България ,защото трепе раsшистанци и спасява България от руска окупация.
53
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 7 месеца
Това на снимката е ***!
52
5
 
10
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
България до 1990 година имаше армия, която можеше да се опълчи на турция, втората по сила армия в натуто... Сега е тотална пародия... Повтарям Тотална... ===)))
51
0
 
10
 
! Отговори
само питам преди 7 месеца
Този *** има ли деца и внуци? Питам, че мисля да ги намеря и да ги нахраня с малко украйнско радиоактивно варено жито!