Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
2
 
! Отговори
ККК48 преди 7 месеца
Ще спрете хляба и ще отслабнете и без това сте баси стомасите половината.
180
4
 
7
 
! Отговори
извод преди 7 месеца
По някои медии излязоха данни за космическите субсидии на земеделците. Тези пари, които получават от НАС - в България, и от ЕС - пак от НАС, сигурно се равняват на приходите от диамантена мина! А идеята на субсидиите е подпомага ВКЛЮЧИТЕЛНО и малките и средните производители. Нищо подобно - малките почти нищо, а акулите всичко. Господине, регулирайте земевладението! Това направете!
179
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свалянето на правителството е единствения път напред.
178
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България също може да въведе глоби за европейската комисия, но кукуто не знае. Не става за министър.
177
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бъхария, както обикневено, предпочита да прецака поданиците си но да се нarъ3и на Посолствата.. Типично за българският характер.
176
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така ли? А А Полша, Чеьия, Унгария, Словакия? То беше ясно, че колкото и да си несъгласен, не ти стиска да напуснеш, а сега съвсем доказаваш чр нямаш топки. Противна работа..
175
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахахаха, равноправие в ЕС -ако не слушаш ти дърпат ушите!!! Хахахахааааа! Нямаш право да си независим! ЕВАЛЛА, МАШАЛЛА!!! АШК ОЛСУН!!! Това е истината, този път си го казаха без заобикалки! Изнудване , принуда, корупция - това е ЕС в съюз със свещените САЩ!!!
174
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
Аз пък прочетох "ни заплашваха с бомби
173
0
 
17
 
! Отговори
сопол преди 7 месеца
това е американско зърно бе, бляк рок искаха и донбас за вземат , ама ядец
172
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой не зададе въпроса , защо българските преработватели не желаят да купят родния слънчоглед ? Няколко души знаят отговора !
171
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В повечето държави в Европа не е забранен вноса,но има контрол и няма внос заради лошото качество,Контролирайте и не допускайте радиоактивното и отровно зърно да влиза в България.
170
5
 
7
 
! Отговори
Феминистът. преди 7 месеца
Black River, напълно си прав - ние българите не сме патриоти и не сме привърженици на националната държава. Ние българите дори предаваме националната държава. Изглежда все повече се самоопределяме като радетели на глобалната държава - отворената държава към света от корпоративен принцип. Няма лошо в това, според мен.
169
18
 
1
 
! Отговори
Феминистът. преди 7 месеца
Е как да изнасят нашите зърнопроизводители зърно зад граница, след като там платежоспособният пазар е задръстен със зърно, а гладуващите в Африка най-често нямат пари, да си го пратят. По-лесно е да се изнудва държавата и да се извиват ръцете на цялото общество. Правилно премиерът ги е нарекъл терористи, въпреки че не съм го чул лично. А защо са произвели толкова много зърно, сред като миналата година отново си изпатиха от свръхпроизводство и недалновидна маркетингова политика?
168
2
 
28
 
! Отговори
Black River преди 7 месеца
Поляците си били избрали. Унгарците - също. Както и словаците. Отказали са на Клоуна, защото и поляци, и унгарци, и словаци са хора със съзнание и национална чест. България, си била избрала, да се договори с Украйна. И българите са доволни. Защото, българинът никога не е имал съзнание, а за национална чест да не говорим. Предатели и роби!
167
1
 
3
 
! Отговори
Ти поне си спортист, преди 7 месеца
борец. Човек на честта. С опит. Как им се върза на тия ППДБ? Не видя ли какво стана с дедо Еконтий. Да 200 души персонал са смешно число, ама не е лошо? Щото ти толкова имаше преди Ковида. Като се има предвид откъде си тръгнал, защо дърпаш дявола за опашката?
166
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз не виждам как ЕК би оправдала в съда, че глоба за поставяне на забрана за внос на стоки които вредят на вътрешния пазар, народ и производители от страна извън блока е основателна. Ако това правителство и парламент нямат твърдостта и желанието да защитават интереса на България, а предпочитат да са послушковци на ЕК с идиотските им привилегии за Украйна то тогава ни е време за нови избори. Такива продажници биха ни водили само към гибел!
165
0
 
13
 
! Отговори
Рв преди 7 месеца
До колкото знам Украйна не е в ЕС и би следвало да се плащат мита и акцизи при внос в ЕС. Така че се надявам да се спазва закона и след като отпадне забраната, да се събира мито.
164
0
 
6
 
! Отговори
Афропитеците преди 7 месеца
Не зная вече какви ги дръндорят. Всеки излиза *** микрофона и се почва, а накрая Киряк Стефчо-Петковски се изказва и вкарва автогол на трезвомислещите.. Е това е.
163
10
 
4
 
! Отговори
1262 преди 7 месеца
Като ви е толкова висококачествено и скъпо зърното изнесете го на международния пазар и печелете пари бе, кой ви пречи.
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лъжи и пак лъжи! Жалки ***!