БАБХ ще проверява за фалшиви овчи сирена

Агенцията ще вземе нови проби от същите партиди
26 сеп 2023 21:09, Анисия Иванова
33
БАБХ ще проверява за фалшиви овчи сирена
Снимка: БГНЕС, архив

Агенцията по храните ще изследва отново продуктите, за които Сдружението за достъпна и качествена храна сигнализира, че са фалшифицирани. Това стана ясно след среща между ръководството на Агенцията и представители на сдружението. Преди дни от неправителствената организация  алармираха, че само едно от десет тествани овчи сирена е произведено само от овче мляко.

Пробите, взети от сдружение „За достъпна и качествена храна“, са направени в акредитирана европейска лаборатория, но не са изследвани по регламентирания от европейския съюз метод - категорични са от контролния орган - и затова изследването не може да бъде основание за налагане на санкция на производителите, съобщи БНР.

Още по темата

За да се удостовери верността на посочените от Сдружението нарушения - а именно - че в голяма част от овчите сирена има и краве мляко, агенцията ще вземе нови проби от същите партиди, от които установи налични количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод.

От Агенцията по храните са поели ангажимент да съдействат с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: анализсиренеБАБХпроби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
12
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
А за укренското житце, кога... ===))) кът почне умирачката повече от ковида... Или...
4
1
 
9
 
! Отговори
оФцата Доли преди 7 месеца
В Англия сирене не ядат, само картофи, риба и телешко.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не само че са супер много скъпи, ами на всичкото отгоре и менте. Ама то само овчето сирене да беше...всички сирена, кашкавали и млека са така. Аз си купувам от Сърбия млечни продукти, разликата е огромна, там са истински и много по вкусни, макар и да станаха почти като у нас цените.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе как се превежда на Ингилийски Сирене? Щото всичко на запад все е 'cheese' Ние имаме отделни суми за сирене и кашкавал. И как се превежда кашкавал?
1
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Че то има ли не...фалшиво сирене. Аз още преди да взема каквото и да е,знам че е...менте,без да съм...експерт.