Предлагането на имоти намаля, а с това дойде поскъпване

Това обясни Добромир Ганев
27 сеп 2023 14:44, Росен Стойчев
55
Предлагането на имоти намаля, а с това дойде поскъпване
Снимка: БГНЕС

"Заедно с намалялото търсене обемът на имотните сделки за първото шестмесечие спадна с около 18% за цялата страна. Намаля значително и предлагането, което е основен фактор за покачване на цените".

Още по темата
Това заяви Добромир Ганев - председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”, в ефира на Нова Нюз.

По данните на националната статистика има 25% поскъпване на новите жилища във Варна, а при съществуващите – с 18%. През последните 12 месеца има сериозен ръст на цените на жилищата. Според Ганев започнатото ново строителство във Варна е с 2 пъти по-малко от преди.

В София поскъпването на новите жилища е с 5% спрямо м.г., а на съществуващите – с 11%, гласят данните на НСИ.

По-голям скок на новите жилища има в Пловдив – с 23%. Там с 13% е поскъпването на вече съществуващите имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: новимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пробвайте да продадете някой имот и ще видите как никой не иска да купува. Няма пари и никой не иска да тегли заеми точно сега. Това е истината.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джейми Даймън,шефа на най голямата банка в света Джей Пи Морган се изказа тези дни че подготвят клиентите си за сценарий със нива от 7 % на лихвите невиждани в историята,Когато прилива се оттегли ще се види кой е бил гол във басейна "Има го от тези дни е ,банките казаха че лихвите ще останат високи за неопределено време,даже и още може да се вдигат,докато не спре поскъпването на всичко не само на имотите
31
5
 
4
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 7 месеца
Парите все пак се печатат и нямат никакво покритие освен доверието, а доверието си е вятър работа, днес го има, ама утре не се знае. След Нова година и новата МРЗ всичко пак нагоре..ябълки, свинско, панелки и те така.
30
2
 
29
 
! Отговори
Траш преди 7 месеца
Каквито и измислици на гладни брокери да пишат тук, от самолет се вижда, че търсенето намалява десетократно, а обемът на сделките е приблизително нула. От тук нататък каквото и предлагане да има, все тая.
29
0
 
30
 
! Отговори
Кире преди 7 месеца
Хахаха. Дали на някой му направи впечатление как в продължение на 10на години нямаше никакви статии за имотите, а сега пред ден пишат как ще поскъпват. Но никой не обяснява, че поскъпват само неща които се търсят. Хайде сега да се сетим дружно колко ли е търсенето в най-бързо намаляващата страна?!?!? Между другото има и по 1200 евро в софия вече. Така че купувай народе, че свършиха.
28
0
 
21
 
! Отговори
хмм... преди 7 месеца
Преди година на пазара нямеше коли !!!!. Сега е пълно с коли, има и намаления, промоции и.т.н така ще е с жилищата. Няма да са много евтини, но ще има и по голям избор.
27
0
 
21
 
! Отговори
Аз Кочо преди 7 месеца
Това с по малкото апартаменти на пазара е пълна тъпотия.При срив имотите в сянка излизат масово на пазара, защото собствениците са под паника че няма да могат да продадат а цените падат.Освен това с новите регулации на ербнб ще има допълнително нови обяви за продажба или дългосрочно отдаване под наем.За вдигането на цените, и аз вдигам цената на моята панелка всеки месец, но няма *** да ми я купи.
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хора, койхто иска да продава, се налага да подбива. За съжаление битката за тия дето подбиват е голяма. Трябва бързо да действате, щото и други дебнат. А тия дето надуват балона, нека си чакат. Избор голям. Хората няма как да теглят кредит 150 хил евро, да го изплащат 30 години и да треперят колко ще скочи лихвения процент. Че той тръгна нагоре е ясно. Ама до колко. Да не се окаже, че вместо 150 хил евро, ще тряба за 30 години да изплатят 300 хил евро. Тогава да ви пикая на бетонената кутийка.
25
0
 
28
 
! Отговори
hmm ... преди 7 месеца
Логиката на пазара казва, че цените ще паднат. Основни суровини желяжо, тухли, дървен материал са по евтини, спрямо миналата. Търсенето също намалява, ... сделките са по малко, не затова, че няма апартаменти, просто по малако е търсенето.
24
0
 
18
 
! Отговори
Да, преди 7 месеца
Пазрна логика на брокерите, пада търсенето ще вдигнем цените, за да можем да лапкаме повече. Това е същото както с комиционните, брокера на продава и купувача с % комисионна, колкото е по-скъп апартамента, толлкова повече лапкат. Е обяснете ми тогава, каква им е изгодата по-ниската цена?
23
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакам с нетърпение да започнат фалитите на по-малките строителни компании, което ще повлече и други браншове за съжаление. И тогава не ще спаднат цените, а ще се сринат, и не с 5-10%, а поне наполовина! Защото пред варианта банката хем да ти вземе имота, хем да си вечен длъжник, логично е да избереш продажба на безценица и спасяване на кожата, доколкото е възможно! Съвсем скоро ще стане!
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук, под статиите за онеправдания народ, масово се пише как хората нямали пари, посреща се на нож всеки опит на държавата да си събира данъци. Не дай си боже нещо да орежат социала!!! Настава вой до небето. И в същото време народа се избива да плаща за двустайни и тристайни по 250к евра. Пазара ври и кипи и цените продължават да удрят тавана. Вие ми кажете къде е логиката!? Излиза, че българинът само реве, а всъщност преяжда с луканка.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до ИТтата обраха народа: ще ме скъсаш от смях. Не всички айтита вземат по толкова. Има и такива дето вземат двойно по толкова, но са рядкост и много яки маниаци като професионалисти. От младите никой няма да взема толкова. Има много да учи. Лошото е, че от старите много не са мръднали от университетските си години, кретат там на едно столче, чукат по клавиатурата по цял ден и мрънкат, че не им увеличават заплатата. Ами не може 20 годинин да не може да мръднеш от тази фирма и да чакаш увеличение.
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повярвах веднага! В Берлин, Франкфурт на Майн и Мюнхен има 8-10% спад на цените на апартаменти нови строителство и еднофамилни къщи от началото на годината досега и пак няма купувачи заради високите лихви. В Китай рухва целият огромен бранш на недвижимите имоти. Но тук се била повишавала цената, в метропола Варна даже с 25%. Хахахаха!
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А пробвали ли сте да обиколите малко да огледате. Да видите колко са изнервени продавачите, че няма купувачи. Единствено и само такива с кеш. Никой не иска да нарами кредит на надути цени, с очакван скок на лихвен процент и да се окаже, че 30 години изплаща и накрая има да плаща още толкова.
18
30
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 7 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. И има средно 2 апартамента. С тия пари могат да си позволят трета ипотека без да питат за цената. Дават под наем и ни съдират кожите.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На цена на дву-реално-едно-стаен в центъра на София се взима спокойно апартамент в голям немски град (в центъра)
16
0
 
28
 
! Отговори
Samo minavam преди 7 месеца
Чудото от Китай се задава. Само нашите батювци не го виждат, а пускат партенки. Мирише ми на фалити
15
2
 
8
 
! Отговори
Хиподрума-2500 преди 7 месеца
Хиподрума е квартала в който искам да купя имот. Ама вече не може да се намери нищо под 2500е квадрата
14
0
 
21
 
! Отговори
ДГД ПП преди 7 месеца
Бързо, че ще свършат - разпродават последните бройки на 3000Е/м2 :))