Синдикати и работодатели за МРЗ

Различни мнения
6 окт 2023 17:08, Росен Стойчев
8
Синдикати и работодатели за МРЗ
Снимка: БГНЕС

Тристранният съвет се събра в четвъртък, за да обсъди новия размер на минималната работна заплата.

Още по темата
От 1 януари тя трябва да стане 933 лева заради новия начин, по който ще се определя.

„Смятам, че е крайно необходимо да се приеме това нарастване на минималната работна заплата. КНСБ и КТ „Подкрепа” подкрепихме проекта, защото този размер се базира на законодателството. Ръстът е крайно необходим, защото през последните две години бяхме свидетели на нарастването на цените. Минималната работна заплата също се увеличаваше, но темпът беше слаб. Реалната покупателна способност на МРЗ е спаднала. Затова настояваме увеличението от 19% да влезе в сила 1 януари, за да компенсира загубите”, коментира Виолета Иванова от КНСБ пред Нова.

Работодателите изразиха притеснения, че минималната работна заплата се доближава до нивата на средната. „Под силата на предстоящи избори в края на предходния парламент, просто популизмът надделя. Така се стигна до резултата, който няма прецедент никъде – МРЗ да бъде 50% от средната заплата. Този резултат е в нарушение както на конвенции, подписани от България, така и на директивата за адекватните работни заплати, която се твърдеше, че се транспонира по този начин”, смята Ивелин Желязков от АИКБ.

Според Иванова обаче ръстът на минималната заплата води до увеличаване на заетостта и това било доказано от данни на Евростат. „Твърдението за освобождаване на служители не е сериозно и не може да се лансира”, категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: парламентзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 6 месеца
Другари балами дето ще Ви робуват почти не останаха,мани ами отказаха да се размножават.МРЗ трябва да е съпоставима с тази в Северна Европа.Разбирай получаващите я хора да могат да си купят жилище,,кола от магазина и т.н.Вие искате да се излежавате на плажа и да карате Поршета и отзад да си го слагате ама повече няма как да стане.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !
6
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Не минимална работна заплата, а минимална часова ставка съизмерима със западна Европа.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При 933 лева минимална заплата за 2024 година, то минималната ще е под 40% от средната заплата за същата 2024 година. Далеч сме от изпълнението на директивата на ЕК.
4
1
 
3
 
! Отговори
Пффф преди 6 месеца
Като няма пари, няма да има и хора, които да им работят. Това е положението. Младите хора ще продължат да напускат България завинаги, а останалите малко тук няма да имат деца, което логично води до липса на работна ръка, а оттам до фалит.
3
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Робовладелците и техните поддръжници в лицето на синдикатите не са успели да си допият виното и ракията . Ще продължат да си допиват докато след време някой от тях се отрови от валшивият им алкохол.
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми синдикатите да я плащат!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като не може да платиш едни 400 евро къде си тръгнал бе ??С 850 хиляди сме намалели за последните 10-12 години .Или ше намериш начин да плащаш малко по сносно или си вкарвай маимуни от Шриланка и музамбик .То средно положение няма