Бенчев: Няма как от утре горивата да са по 2 лева

Вариантът в момента е приемлив
24 окт 2023 23:55, Росен Стойчев
15

Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава политическите страсти в навечерието на изборите.

"Надяваме се, че дерогацията практически не може да изчезне след 7 дни, защото след тях на пазара ща настане затруднение. Рафинерията снабдява огромна част от страната. Надявам се, че ще има преходен период и ще бъде спазен, за да се премине плавно към неруски нефт", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на Bulgaria ON AIR.


Той определи като "приемлив" варианта за дерогация от 2 г., който беше определен и действа. По думите му само така преходът наистина може да бъде плавен и да не се стигне до драстичен скок в цените на горивата за крайните потребители.

Още по темата

Бенчев подчерта, че "Нефтохим - Бургас" може да премине към неруски петрол във всеки един момент. Въпросът е на каква цена.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че доставката не е толкова лесна като с природния газ. Рафинерията има запас с нефт за 14 дни.

"Разчита на доставки от Новоросийск, няма по-големи кораби, които да могат да влизат в пристанището, нито някой да изгради по-големи складове за съхранение. Има вариант отново през Новоросийск да се взима неруски петрол, както прави Румъния, или с кораби през Босфора. Няма да свърши светът, ако не ползваме неруски нефт, но това ни е от полза сега", заяви Светослав Бенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Бойкот на ОЛХ преди 6 месеца
2 лв. за литър едва ли ще видим някога, по-скоро към 4...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То светът няма да свърши и изобщо ако не ползваме нефт, ама живее ли ни се така!?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Даже че стане като в Беларус 1.70 лв )
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То е ясно това, ама Делянчо Добрев друго казва..веселякът!
8
3
 
2
 
! Отговори
силно замислЕна преди 6 месеца
Има Бенчев, има......но няма желание!
7
2
 
7
 
! Отговори
мда преди 6 месеца
Ще взимаме от Новоросийск неруски петрол. Честно?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво значи "плавен преход"? Че ще ни варят като жаби?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заглавието не кореспондира с интервюто Никъде не виждам аргументация , защо да не падне цената на горивото под 2 лева Петков увери с половин уста , че това ще стане.Добрев се кълне в Слънцето Борисоф , че това е вярно.И на мене ми се иска да вярвам на ,,Слънцето" , ама как да му вярвам ...Той на ден лъже средно по три пъти на ден Сутрин, на обяд и посред болт, ако не спи и слуша чалга и разговаря с Гешеф по телефона
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 3....Абе заблуден русофиле .Погледни добре какво пише...,,Има вариант отново през Новоросийск да се взима неруски петрол, както прави Румъния, или с кораби през Босфора."....През Босфора..
3
3
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
През Босфора танкер не може да мине и без руски нефт рафинерията в Бургас остава без суровина.Ще внасяме готови горива от Гърция,които ще са по скъпи от бургаските.Няма управляващ,който ще отмени дерогацията предсрочно.Следват скъпи горива ,протести и сваляне на правителството.ГЕРБавия цирк и шоуто на клоун Делян Добрев са предизборно мероприятие.
2
1
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Шарлатани и шмекери ви казаха,че щели да падат горивата с еди колко си стотинки ха ха ха?За кой ли път ви намалят нещо на обещание?Само будала може да бъде излъган 10 пъти по един и същ начин за едно и също нещо!Излязъл крадецът Д.Добрев когото самата Тиква уволни за кражби и сега понеже добре лъже пак го привика да се справи с новата "уйдурма" за балами,за да е чиста ПОЖАРНАТА и друг да понася вина за лъжата!Боже има ли на земята по-големи будали от българите,сами избират винаги само измамници.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бенчев?.....Господин Никой?