Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Ново обяснение
27 окт 2023 08:05, Росен Стойчев
35
Промените, носени от новия закон за етажна собственост
Снимка: БГНЕС

„Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години. Бяха замесени множество организации, заинтересовани лица, така че би следвало да са направени така, че да ги гарантират”, коментира адвокатът Иван Марчев пред Нова Нюз.

Етажната собственост е източник на разнообразни конфликти. „Със сигурност някои от тях ще бъдат повлияни положително, а това, което мога да подчертая, е частта с ремонтите, които обикновено се неглежират с години, да не кажа десетилетия. Специално за приемането на различните решения за ремонти е предвидено спадане на кворума, който е изискуем, за да започне общото събрание. Там има още две много интересни иновации”, допълни юристът.

Още по темата

Едната от тях е събрание при смесен режим на работа - присъствено и онлайн през видео платформа. Другата иновация е неприсъствено гласуване. „След провеждане на гласуване, собственик, който не е участвал, може да подаде декларация, в която да опише какъв е неговият избор и да я изпрати на управителя, като по този начин неговият вот ще бъде зачетен”, обясни още Иван Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: собственостЗакон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
допуснали са и противоконституционни текстове, ощетяващи хората, но такива непукисти са депутатите
26
1
 
12
 
! Отговори
Бъбу преди 6 месеца
Лобистки закон и т. н. фирми за управление на ЕСобств. са само събирачи на пари които си ги ползват те. Може ли някой да ми обясни какво се е променило с тези толкова рекламирани промени в закона. Основни неща не са пипна ти, като например защо се дава възможност на управляващите ЕС фирми да си събират вноски за такси и разни други плащания с ДДС. Къде отива това ДДС, кой ползва данъчния кредит. Промени, ама козметични.
25
5
 
43
 
! Отговори
това е ИСТИНАТА преди 6 месеца
Това е в полза на мутренските фирми свързани с управление на етажнета собственост особено в затворените комплекси...правят си каквото искат и събират такси каквито си решат !
24
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Баба - Возят се, бабо, возят се! Всичките ни първоетажници ходят на гости и приказки при приятели на горни етажи и слизат с асансьора по няколко пъти на ден. Не искат да плащат, ама не искат и по стълби да ходят. Щом е обща собственост, плаща се.
23
6
 
17
 
! Отговори
До 16 преди 6 месеца
Като не искаш да плащаш, построй си къща и я зарежи. След година няма да можеш да влезеш в двора от ***... тогава ще разбереш, защо трябва поддръжка
22
1
 
9
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 месеца
другото което е че тук хората МАСОВО не си вършат работата ! ама МАСОВО ...
21
1
 
6
 
! Отговори
глей си работата преди 6 месеца
За съжаление цели 5 г. в този закон промените не решават важните проблеми на ЕС. Така и или иначе Управителите си правят каквото искат и няма кой да следи тези декларации.Те ще откажат хората да гласуват и ще се задълбочат проблемите. В голямата си част този закон не се спазва и всеки трябва да решава проблемите си поединично.
20
8
 
12
 
! Отговори
Баба преди 6 месеца
Само *** може да измисли--ползваш не ползваш асансьор плащаш .първи етаж вози ли се
19
4
 
20
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 месеца
всичко е мазаляк у БГ ! а Топлфикация- СОФИЯ е една от схемите за източване на София и софиянци . поне от 2002ра е така ! прокоратурата нишо не прави а народа е глупаво стадо овце което изобщо не мисли ...плаща всичко без да мисли !
18
3
 
29
 
! Отговори
Бон Бон преди 6 месеца
Сега вече всичко в БГ ще цъфне и върже, защото са приети промени в закона за етажната собственост. Нали така?
17
8
 
23
 
! Отговори
Гого преди 6 месеца
До иванова защото това са задължения на всички съсобственици на сградата! Това, че не живеете там какво общо има? Като не плащате за чистач, означава ли, че Вашите идеални части не трябва да се чистят и как се установяват точно Вашите идеални части? Като инвестирате в имот си калкулирайте разходите, които Ви носи, а не само как ще Ви спаси стотинките и колко ще спечелите!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съображенията на покривите са незаконен доход на лица в сянка . Някой са свързани с общината , други с полицията . А частната собственост да подържа . 2 . Сградната инсталация за отопление от ЦЕНТРАЛНОТО ОТОПЛЕНИЕ / по съветски модел от 1960г/ е приета наредба тежестите за собствениците ремонти и обезвъздушаване с разхода на водата. Да са за сметка на абонатите. А Парите по Прогнозни цени да се плащат на дружеството Топлофикация АД
15
20
 
29
 
! Отговори
иванова преди 6 месеца
някой наясно ли е защо не живущите собственици, трябва да плащат за асансьор, вода, ток и чистачка? за ремонт на общите части е правилно, но за т.н. текущи разходи е чист грабеж
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На покривите при обща част на собствениците / суперфиция/ са закачени реклами, антени. Контрол на наема липсва. Парите не се показват . Местната община не взима решение . Защото е част от корупцията.
13
6
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 6 месеца
Така ще е като ги оставят да правят каквото си искат. Нашият блок се обслужва от подобна фирма, контролът е плътен и всичко си ни е наред... Това, че има фирма, не означава безхаберие на живущите
12
3
 
40
 
! Отговори
До 12 преди 6 месеца
Реалните проблеми са ниските доходи и наличието на тарикати. Едните трудно свързват двата края и пестят от всичко. Другите имат пари, но са склонни да ги харчат по кръчми и СПА, но две пари не дават за поддръжката, мислят, че от самосебеси ще се решат проблемите. Т.е. някой друг ще плати... Въпрос на манталитет. Тези, израснали при "комунизма", т.е. пенсионерите са най-изрязни. Една немалка част от поколението израснало при "демокрацията", се занимава с велики дела и пет пари не дава....
11
6
 
7
 
! Отговори
До 12 анонимен гл..к преди 6 месеца
На калпавия ... и Вълната му пречи
10
3
 
45
 
! Отговори
гого преди 6 месеца
Това е в полза на мутренските фирми свързани с управление на етажнета собственост особено в затворените комплекси...правят си каквото искат и събират такси каквито си решат !
9
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да живееш в къща хубаво, ами тогава що сума народ си даде къщите и дворовете да им строят грозни сгради на тяхно място? Не беше ли с идеята да вземат по 2-3 апартамента и да станат милионери, м?
8
0
 
24
 
! Отговори
Реалните проблеми преди 6 месеца
са други,но от тях законодателят не се интересува.