Тежка суша в Добруджа, на места не е валяло от юни

Земеделците не помнят толкова трудна селскостопанска година
27 окт 2023 16:13, Анисия Иванова
37
Тежка суша в Добруджа, на места не е валяло от юни
Снимка: БГНЕС

Екстремната суша поставя пред поредни изпитания земеделските производители в Добруджа. След като прибраха реколтата си и реализираха изключително ниски средни добиви от слънчоглед и царевица, сега те са изправени и пред невъзможността да извършат оран по полетата. Рисков и несигурен е и процесът по сеенето на есенниците – пшеница, ечемик и рапица.

Масово чупене на машините, изключително запрашаване, което допълнително затруднява процеса, липса на каквато и да било влага на метър дълбочина и високи температури са сред основните проблеми на тазгодишната есенна селскостопанска кампания.  

Нели Стоянова е председател на кооперацията в село Паскалево, която обработва 10 000 дка земя. Завършили са процесът по засяване на пшеницата, независимо че почвата е в неблагоприятно състояние, но по думите й, аграрните процеси трябва да се спазват и колкото и да се чака, ако не завали, ситуацията няма да се подобри, съобщава БНР.

Докато на територията на кооперацията в село Паскалево дъжд е имало през август, то на други места в област Добрич последните валежи със селскостопанско значение са били чак през юни. Такава е ситуацията при Мария Дикова, която обработва около 6000 дка земя в общините Балчик и Каварна.  

Около 1 100 000 дка земя обработват в област Добрич земеделските кооперации. 35 от тях членуват в Областния съюз на кооперациите, чийто председател е Кирил Комитов. По думите му за дългогодишната си земеделска практика толкова трудна селскостопанска година не е имало.

Зърнопроизводителите споделят, че проблем са и необичайно високите температури за края на месец октомври, което би могло да се отрази на препаратите за обеззаразяване на семената той да спре да действа. Това от своя страна ще доведе до проблеми и с вредители и заболявания, допълва Нели Стоянова.

Единствената надежда за стопаните в момента е да завали дъжд, който да осигури така необходимата влага за семената, които вече са заложени в почвата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Добруджасушаземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
аз пък не разбирам защо се оплакват от суша. През т.н. Бай Тошово време имаше големи поливни системи на едни големи колела и поливала огромни полета. Кой ни е крив че с т.н. Перестройка държавата и създаденото по него време от нашите родители, баби и дядовци се разграби за отрицателно време. Къде са Ви поливните системи. Язовирите отдавна не са с този обем с който са създадени. Не са почиствани и голяма част от обема им е тиня и кал. Заводите се продадоха за скраб по един лев. Е, моля не ревете
33
0
 
3
 
! Отговори
Не на места преди 5 месеца
А в цяла България е такава суша и продължава да е!Но това не е от глобалното затопляне,а от Глобалисткото,които създават съоръжения и оръжия с които манипулират и времето!Всъщност това е не е било никога да е толкова сухо тук ЗАЩОО??? МЕДИИТЕ СЪЩО НЕ ОТРАЗЯВАТ ФАКТИТЕ ЗА ДА НЕ СЪБУЖДАТ ОВЦЕТЕ КАКВО СТАВА И КОЛКО СМЕ ЗЛЕ!!!ИНТЕРСНО,УКРИСТАН ПЪК НЕ СЕ ОПЛАКВАТ ОТ СУША И БЪЛВАТ ЯКО ЗЪРНО ТУК И ПО СВЕТА,ВРЕДНО ИЛИ НЕ!
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разплаках се за евросубсидираните зърнати. Мъка ми е за тех и рева ли рева
31
5
 
3
 
! Отговори
777 преди 5 месеца
СУПЕР НОВИНА,, МОЛИМ ТЕ ГОСПОДИ ЗЪРНАРИТЕ ДА ПОЧНАТ ДА ФАЛИРАТ И ДА ИМ СПРАТ ЕВРО СУБСИДИИТЕ АМИН. НАРОДА ПЛАЩА ЧЛЕНСКИЯТ ВНОС на Е.С. ,А НЕ ЗЪРНАРИТЕ.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При бай тошо имаше мрежа за напояване,от тръби и канали,демократите извадиха тръбите за скраб,разкопаха каналите за ниви, даже черните пътища за обслужване на нивите разкопаха и засяха от алчност.Сега нямало дъжд,нали за това бяха създадени тези съоръжения,а създайте ги пак да видите толкова ли е лесно,като разграбването
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еми ще се вади шистов газ, зърно от Украйна. Не ревете.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде е хубавият бял и Добруджа и др, вкусен и ароматен хляб. Дъжд достатъчно падна и пада, записвайте си кога и колко е валяло само за една година, за да не се чудите. Реки доста.
27
2
 
6
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 6 месеца
Добруджа е най-богатия край на България, златна земя има.
26
1
 
10
 
! Отговори
нн преди 6 месеца
Лудогорието е същото. Повтаря се втора година. Юли, Август, Септември и Октомври без капка дъжд. Прогнозата цяло лято, превалявания в западна и юго-западна Б-я, от Търново на изток, суша и то убийствена.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хляба в Одрин, току що изкаран от фурната е 0.50лв. Само казвам де, а вие си рупайте изкуственаците от Лидл и Кауфланд.
24
2
 
11
 
! Отговори
Вътю преди 6 месеца
Сечете, копайте въглища, помпайте милиони барели и горете фосили и ще цъфнем!Даже и ще вържем!Туй човека е изключително просто същество
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо де, Ирките продават евтино жито с добавки уран. Има за всички, особено за бедните страни.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Докарайте дъжд че от Посолството ще умрат от глад.
21
1
 
13
 
! Отговори
Оптимист преди 6 месеца
От година на година ще става по лошо.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е няма проблем. Нали внасяме еко слънчоглед от Румъния, от Украйна де и не е еко, а е радио.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в централния балкан е сухо и не вали тая година, но пък чешмите не пресъхнаха като миналата, когато валя повече.
18
4
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 месеца
За психопатите от пплгдб+ е важно да ни внасят отровно хохленско зърно, другото не ги вълнува ;) !!!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Монокултурите и шитните с които ги пръскат прецакват почвата, след години ще гладуваме.
16
4
 
2
 
! Отговори
Bravo преди 6 месеца
Като ви чета коментарите, всичките сте големи о.т.в.о.р.к.о.в.ц.и. и разбирачи. Явно с този бизнес си вадите парата!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само внимавайте с молитвите за дъжд,че по другите държави има наводнения.Би трябвало да започне да вали още днес.