Велев: Компании у нас планират спад до 20% на производството през 2024 г.

Корупцията и администрацишята често пречат за развитието на бизнеса
31 окт 2023 21:07, Анисия Иванова
19
Велев: Компании у нас планират спад до 20% на производството през 2024 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

АИКБ организира конкурс за най-добра община за правене на бизнес, като ще се взимат под внимание обективни фактори за оценяване. Статистиката отчита отрицателно производство в страната. Има спад в експорта, които се дължи на забавянето и на места рецесиите сред европейските партньори, а компаниите планират 15-20% спад на производството догодина, спрямо 2022 г., това коментира Васил Велев, председател на управителния съвет на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Всички избори водят до ново начало и нови надежди и очаквания за подобряване на бизнес средата и полагане на усилие от страна на новоизбраните местни власти, каза Велев. АИКБ ще организира конкурс за най-добра община за правене на бизнес. Те ще оценяват по-обективни фактори като: заетостта в общината, улеснено издаване на разрешителни за строеж, разделно събиране на отпадъци и нивата на местните данъци и такси. По конкурса ще работят със сдружението на общините, а кандидатстването още не е започнало. Целят с него да откроят добрите общински практики.

С децентрализацията трябва да се отдадат и повече отговорности на общините, смята гостът. Той обясни, че има много общини, в които общината е най-големият работодател или единственият такъв. Той смята, че децентрализацията трябва да бъде предшествана с преразглеждане на териториалното устройство и планиране. Друг проблем е свързан с районите за планиране, които са 6 в страната. Северозападния и Северен централен район за планиране имат по-малко от минимално допустимото население. Той смята, че един вариант е намаляването на районите до 3, като един принцип, освен географските, може да е разпределение по трите електроразпределителни дружества.

Такава промяна не би засегнала ничии интереси, тъй като това са статистически райони, смята гостът. С такава промяна ще се увеличи интензитета на подкрепата на най-изостаналите области.

Данните, излезли тази седмица, които сочат влошаване на стопанската конюнктура в страната гостът смята, че не показват цялата картина. Той обясни, че тенденцията ще се засили и статистиката отчита отрицателно производство. Наблюдава се не просто забавяне, а спад в експорта заради забавената икономика и на места рецесията в европейските партньори на България, обясни гостът. Той допълни, че високите цени на енергията и нарушените доставки карат компаниите да планират от 15 до 20% спад на производството следващата година, спрямо 2022 г.

За решението на ЕЦБ за запазване на лихвените проценти гостът обясни, че ЕЦБ смята, че са стигнали до необходимите нива и допълнително повишаване на лихвените проценти ще нанесе повече щети, отколкото ползи, но той допълни, че ситуацията е по-сложна, за да бъде променена само промяна в един параметър.

България има голям потенциал за развитие на бизнес средата си, ако премахне административните пречки, корупционните практики и приложи върховенството на закона. Сигурността, която ще се създаде от премахването на тези пречи ще подобри бизнес средата у нас, смята гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Е нормално. Минаха изборите, сега почват кражбите от еврофондове по места, нормално фирмите да отчетат спад в приходите, но не и приходите в джобовете им. Всички ще са спокойни след балотажите, ще си ооотдъхнат и догодина с пълни шепи в джобовете.
14
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 12 " Без да си си пуснал отпуск изведнъж да сервират, че следващите дни някой си решил от позицията на ръководител, че излизаш отпуск" - пресен случай от... германия. Нищо, че "има закони".
13
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
100% трабва да е спадът.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как бе? Инвестицията от половин милиард в ядрен ток с бърз нов заем на тъмно, няма ли да оправи нещата?
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този да хване и да види бизнеса какво прави с хората. Не може големи хранителни вериги, като фантастико, била и подобни да се подиграват с хората. Без да си си пуснал отпуск изведнъж да сервират, че следващите дни някой си решил от позицията на ръководител, че излизаш отпуск. В тази държава няма закони и институции които да защитават работещите. Или някакви разпокъсани смени които никой не ги споменава никъде. Къде са инспекциите по труда да видят тези своеволя.
10
4
 
9
 
! Отговори
Мочев преди 5 месеца
С ''бизнесмени'' като Велев последното място в Европа ни е гарантирано!
9
3
 
11
 
! Отговори
Пена преди 5 месеца
Този шушляк на теория е много силен. Но на практика никога не е управлявал повече от 5 човека персонал.
8
6
 
7
 
! Отговори
Джо преди 5 месеца
Този *** уж е голям бизнесмен но никой не е чувал за бизнеса му. Знаем само че е назначен от Кремъл да заблуждава хората.
7
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
ДА, ДА ТОВАРИШ ВЕЛЕВ ДААААААААААААААААААА ЩЕ ИМА МИЗЕРИЯ ДОСТА. ЩОМ РАБОТИТЕ ПРОТИВ ЗАПАДА ЩЕ СИ ТЪРПИТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ.
6
1
 
9
 
! Отговори
Исономика на преди 5 месеца
Африканската държава
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко ще спадне, но по интересното е къде е Теодор Дечев от АИКБ. Къде се е покрил, преди искаше да прави партия с Трактора.
4
2
 
6
 
! Отговори
Бе Гето преди 5 месеца
Произвежда само м.у.р.в.и. За износ в западна Европа и кофти дрога с съмнително качество.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Компании у нас са принудени да планират спад. Спадът и деиндустриализацията са резултат от политиката на санкции, които удариха ЕС и нас като бумеранг.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кои са компаниите?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Aм'чи, Пpoмeнa e вce nak!